Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Minister: Landets næststørste by skal styrke psykiatrien

Aarhus har været udfordret på det psykiatriske område, mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). Hun håber, regeringens bevilling på 18, 4 mio. kr. til bl.a. Psykiatriens Hus kan være med til at ændre det.

26 kommuner får del af regeringens pulje til læge- og sundhedshuse. I Aarhus skal pengene bl.a. bruges på at starte Psykiatriens Hus. Foto: Jan Dagø.

»Så stor en by som Aarhus, landets andenstørste by, skal styrke psykiatrien, og det vil vi gerne støtte op,« siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og refererer til de 18,4 mio. kr., som Aarhus bliver tildelt af regeringens pulje på 200 mio. kr. til læge- og sundhedshuse.

Det er dejligt, når regeringen lytter til vores ønsker om en øget sundhedsindsats i Aarhus. Beløbet er lavere end ansøgt, så nu vi finder ud af, hvordan vi bruger midlerne.
Jette Skive, rådmand for sundhed og omsorg (DF)

Pengene skal bruges på at etablere Psykiatriens Hus, en flerlægepraksis i Marselisborgcentret og et sundhedshus i Gellerup. Det løft, mener ministeren, er nødvendigt ovenpå den seneste tids udfordringer med psykiatrien i det østjyske:

»Langt de fleste er bekendt med, at Aarhus-området er udfordret på psykiatriområdet både med psykiatrisk hospital i Risskov, med hvordan kommunen tager imod borgere, som har været gennem behandlingsforløb, og hvordan kommunen sikrer relevante tilbud, når borgere skal udskrives,« siger hun.

Derfor har regeringen også valgt at tildele ca. 10 pct. af puljen til netop Aarhus, og det er en høj andel sammenlignet med andre kommuner, mener hun.

Erfaringer fra Silkeborg

Millionbeløbet skal bl.a. gå til at etablere Psykiatriens Hus, som det i dag er kendt fra Silkeborg med bl.a. døgntilbud og rådgivning:

»Vi har gode erfaringer fra Psykiatriens hus i Silkeborg, hvor det fungerer godt med et integreret samarbejde mellem regionen og kommunen. Nu skal vi flytte erfaringerne fra Silkeborg til Aarhus. Psykiatriens Hus sikrer et stærkere samarbejde omkring den enkelte borger« siger Ellen Trane Nørby (V).

Sundhed og psykiatri i Aarhus

- Aarhus Kommune får 18.425.000 kr. til etableringen af Psykiatriens Hus, en flerlægepraksis i Marselisborgcenteret og et sundhedshus i Gellerup.

- Det sker som led i regeringens første uddeling af en pulje til sundheds- og lægehuse på 200 mio. kr. Over de næste fire år er der i alt afsat 800 mio. kr. til puljen.

- Aarhus Kommune og Region Midtjylland ansøgte oprindeligt om 36,85 mio. kr. til de tre initiativer.

- Aarhus får det tredje største beløb af de i alt 26 kommuner, der nu får del af puljen.

​Hos rådmand for sundhed og omsorg, Jette Skive (DF), vækker de to øvrige tiltag også begejstring:

»Et sundhedshus i Gellerup vil kunne gøre den forskel, at vi kan lave samlede tilbud til borgerne, få en lægepraksis med ind i huset og øge samarbejdet med hospitalets diabetesafdeling, og det skaber nye muligheder for borgerne med en flerlægepraksis i Marselisborgcentret,« skriver hun til JP Aarhus.

Lavere beløb end forventet

Oprindeligt ansøgte Aarhus Kommune og Region Midtjylland om 36,85 mio. kr. til de tre projekter, men er nu bevilliget halvdelen:

»Det er dejligt, når regeringen lytter til vores ønsker om en øget sundhedsindsats i Aarhus. Beløbet er lavere end ansøgt, så nu vi finder ud af, hvordan vi bruger midlerne,« siger Jette Skive (DF).

Årsagen er, at der på landsplan blev ansøgt om i alt 800 mio. kr. Regionerne må derfor selv finansiere resten, skære projekterne ned eller vente på de næste puljeuddelinger.

Odder må skrue ambitioner for stort sundhedshus ned

I alt er der afsat 800 mio. kr. til regeringens pulje, og der vil årligt blive uddelt 200 mio. kr.

Følg
Jyllands-Posten
Kronik: Psykiske lidelser og diagnoser er ikke skræmmende
Anne Marie Råberg Christensen, Hanne Børner
Det er hverken skræmmende eller skammeligt for børn og unge at have en psykisk diagnose, og lidelserne kan ikke forebygges med snak fra frivillige eller gratis psykologer.
Politikere råber op: Vi mangler sengekapacitet i psykiatrien, mens vi betaler for tomme senge
Jacob Bundsgaard (S), KL’s formand | Joy Mogensen (S), formand for KL’s socialudvalg | Jette Skive (DF), formand for KL’s sundheds- og ældreudvalg
Parterne på psykiatriområdet må sætte sig sammen og drøfte, hvordan vi kommer tilbage til at finde løsninger, der er bæredygtige.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Kan kvalitet passe på 7-trinsskalaen?

Sebastian Thomassen, formand for Frit Forum Århus stud.scient.pol. ved Institut for Statskundskab, AU

Debat: Lort i Riis Skov

Hendrik Vilstrup, professor, Vestre skovvej 6e, Risskov
Der løber virkelig mange hunde og mennesker i skoven, og begge parter efterlader lort.

Debat: Dobbelt op på barsel

Susan Kronborg Nielsen, folketingskandidat, hovedbestyrelsesmedlem i Radikale Venstre, Skovbrynet 13, Skanderborg
Der skal være lige vilkår for barsel uanset køn.
Aarhus' historie

Kronik: Erindringen om Aarhus kan være tyrannisk

Henrik Wigh-Poulsen | Biskop, Aarhus Stift
Om 20 år vil Aarhus blive ved med at kalde alle dem hjem, der har oplevet lykkelige år her.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her