Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Ekspert: Ambassadør-titler er næppe et problem

Kommunalekspert mener ikke, at politiske race-ambassadører har et habilitetsproblem.

Politikere er ikke inhabile, fordi de er ambassadører for Classic Race Aarhus, mener Roger Buch. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Borgerne kan som udgangspunkt være trygge ved kommunens sagsbehandling i forbindelse med udarbejdelsen af de nye retningslinjer for Classic Race, mener kommunalekspert Roger Buch, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Flere beboere ved Strandvejen/Mindeparken har i høringssvar givet udtryk for, at de ikke føler sig sikre på, at kommunen kan behandle sagen uvildigt, når førende politikere – deriblandt borgmester Jacob Bundsgaard (S) og rådmand Bünyamin Simsek (V) – er såkaldt ambassadører for racefestivalen.

Det er da en udfordring for en embedsmand at træffe en beslutning, som er upopulær hos borgmesteren eller rådmanden
Roger Buch Kommunalekspert

»Det er jo ikke politikerne, men embedsmændene, som sagsbehandler. I det omfang, politikerne ikke er indblandet, kan der ikke være nogen problemer, hvis ellers embedsmændene gør deres arbejde ordentligt,« siger Roger Buch og understreger:

»Det er da en udfordring for en embedsmand at træffe en beslutning, som er upopulær hos borgmesteren eller rådmanden. Men det hører med til jobbet som offentligt ansat embedsmand. Man skal holde fast i lovgivningen og reglerne og sagsbehandle ud fra det,« siger han.

Løs forbindelse

En juridisk konsulent på borgmesterkontoret har vurderet, at politikerne ikke er inhabile på grund af ambassadørrollen, og det er Roger Buch enig i.

»Sådan, som habilitets-reglerne er skruet sammen, skal der være en snæver interesse forbundet med et arrangement, hvis der skal opstå inhabilitet. Og det at være ambassadør kan ikke siges at være en væsentlig interesse for en politiker. Snarere en løs forbindelse.,« mener kommunaleksperten.

Den korte høringsfrist og det sene tidspunkt i forhold til arrangementet sidst på måneden kan dog ifølge ham give anledning til bekymring.

Advokat: Politikere er part i sagen

»Det er uheldigt, at man er kommet så tæt på startskuddet, fordi det gør det svært for embedsmændene at gøre arbejdet ordentligt i forhold til at tage høringssvar ind i overvejelserne. Klagerne kan, hvis de mener, at der ikke bliver truffet en korrekt beslutning, klage til Statsforvaltningen, men der kommer ingen afgørelse herfra inden løbet,« erkender Roger Buch.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Advokat: Politikere er part i sagen
Hvordan kan rådmanden for Teknik og Miljø stå i spidsen for kommunens udarbejdelse af krav til Classic Race Aarhus, når han selv er goodwill-ambassadør for foretagendet, spørger advokat.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Kan kvalitet passe på 7-trinsskalaen?

Sebastian Thomassen, formand for Frit Forum Århus stud.scient.pol. ved Institut for Statskundskab, AU

Debat: Lort i Riis Skov

Hendrik Vilstrup, professor, Vestre skovvej 6e, Risskov
Der løber virkelig mange hunde og mennesker i skoven, og begge parter efterlader lort.

Debat: Dobbelt op på barsel

Susan Kronborg Nielsen, folketingskandidat, hovedbestyrelsesmedlem i Radikale Venstre, Skovbrynet 13, Skanderborg
Der skal være lige vilkår for barsel uanset køn.
Aarhus' historie

Kronik: Erindringen om Aarhus kan være tyrannisk

Henrik Wigh-Poulsen | Biskop, Aarhus Stift
Om 20 år vil Aarhus blive ved med at kalde alle dem hjem, der har oplevet lykkelige år her.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Forskere: Ægtepar deler risiko for at udvikle sukkersyge
Med studiets resultater in mente bør man ikke kun kigge på individet, men også på ægtefæller og husstande generelt, når man vil opspore udiagnosticeret diabetes, lyder det fra forskergruppen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her