Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Ekspert: Ambassadør-titler er næppe et problem

Kommunalekspert mener ikke, at politiske race-ambassadører har et habilitetsproblem.

Politikere er ikke inhabile, fordi de er ambassadører for Classic Race Aarhus, mener Roger Buch. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Borgerne kan som udgangspunkt være trygge ved kommunens sagsbehandling i forbindelse med udarbejdelsen af de nye retningslinjer for Classic Race, mener kommunalekspert Roger Buch, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Flere beboere ved Strandvejen/Mindeparken har i høringssvar givet udtryk for, at de ikke føler sig sikre på, at kommunen kan behandle sagen uvildigt, når førende politikere – deriblandt borgmester Jacob Bundsgaard (S) og rådmand Bünyamin Simsek (V) – er såkaldt ambassadører for racefestivalen.

Det er da en udfordring for en embedsmand at træffe en beslutning, som er upopulær hos borgmesteren eller rådmanden
Roger Buch Kommunalekspert

»Det er jo ikke politikerne, men embedsmændene, som sagsbehandler. I det omfang, politikerne ikke er indblandet, kan der ikke være nogen problemer, hvis ellers embedsmændene gør deres arbejde ordentligt,« siger Roger Buch og understreger:

»Det er da en udfordring for en embedsmand at træffe en beslutning, som er upopulær hos borgmesteren eller rådmanden. Men det hører med til jobbet som offentligt ansat embedsmand. Man skal holde fast i lovgivningen og reglerne og sagsbehandle ud fra det,« siger han.

Løs forbindelse

En juridisk konsulent på borgmesterkontoret har vurderet, at politikerne ikke er inhabile på grund af ambassadørrollen, og det er Roger Buch enig i.

»Sådan, som habilitets-reglerne er skruet sammen, skal der være en snæver interesse forbundet med et arrangement, hvis der skal opstå inhabilitet. Og det at være ambassadør kan ikke siges at være en væsentlig interesse for en politiker. Snarere en løs forbindelse.,« mener kommunaleksperten.

Den korte høringsfrist og det sene tidspunkt i forhold til arrangementet sidst på måneden kan dog ifølge ham give anledning til bekymring.

Advokat: Politikere er part i sagen

»Det er uheldigt, at man er kommet så tæt på startskuddet, fordi det gør det svært for embedsmændene at gøre arbejdet ordentligt i forhold til at tage høringssvar ind i overvejelserne. Klagerne kan, hvis de mener, at der ikke bliver truffet en korrekt beslutning, klage til Statsforvaltningen, men der kommer ingen afgørelse herfra inden løbet,« erkender Roger Buch.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Tvivlsomme forudsætninger for brutale nedskæringer

Keld Hvalsø, Lone Norlander
Byrådet i Aarhus bør aflyse den store nedskæringsrunde, som brutalt vil ramme skoler, daginstitutioner, ældre, udsatte grupper, kulturlivet og mange andre.
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her