Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Dalgaardens fremtid var truet efter spyt på børn og leg med toiletter

To tilsynsrapporter fangede ikke alvoren af situationen på Dalgaarden i 2017. Socialtilsynet truede med at lukke institutionen efter oplysninger fra anden hånd om grænseoverskridende adfærd.

En redegørelse for magtanvendelser viser, at der er sket en stigning fra 338 registrerede indberetninger om fysisk magtanvendelse i 2016 til 425 magtanvendelser i 2017 på Aarhus Kommunens anbringelsestilbud. Arkivfoto: Thomas Borberg/Polfoto

En grænseoverskridende leg, hvor et barn skulle slikke på et toilet. Situationer ude af kontrol, hvor magtanvendelser tangerede vold og en medarbejder, som flere gange spyttede på børnene.

Vi kan ikke diktere afskedigelser af medarbejdere, men vi undrer os, og i efteråret vurderer Socialtilsyn Midt, at ledelsen ikke er kompetent
Ulla Andersen, chef i Socialtilsyn Midt

Da myndighederne i december 2017 truede med at fratage den selvejende døgninstitution Dalgaarden retten til at drive institution, skete det ikke på baggrund af to fyldige tilsynsrapporter, som socialtilsynet udarbejdede i juli og oktober samme år. Tilliden til ledelsen røg først, da tilsynet fra anden hånd blev oplyst om, at børnene på Dalgaarden blev udsat for førnævnte grænseoverskridende og ydmygende behandling fra enkelte personer i medarbejderstaben.

»Vi blev bekendt med, at en medarbejder – hvilket blev betegnet som en udfordringsleg – får et barn til at slikke på et toilet. Det synes vi, er noget grænseoverskridende. Der er også nogle magtanvendelser, hvor det tangerer vold. I efteråret kom der et tredje forhold, som handlede om, at en medarbejder ved to forskellige lejligheder spyttede på børnene. Det blev der heller ikke skredet ind over for,« siger tilsynschef Ulla Andersen, der konstaterer, at der i flere af sagerne er personsammenfald.

»Vi forstår ikke, at den daværende ledelse ikke reagerede. Det er et problem. Vi kan ikke diktere afskedigelser af medarbejdere, men vi undrer os, og i efteråret vurderer Socialtilsyn Midt, at ledelsen ikke er kompetent.«

Nødvendigt ledelsesskift

Socialtilsynet trak sit krav om at lukke Dalgaarden, da Aarhus Kommune reagerede ved bl.a. per 1. februar at indsætte to ledere fra Aarhus Kommune. Institutionens tidligere bestyrelsesformand gik også af, og tidligere næstformand Knud Byskov trådte til i stedet. Han mener, at udskiftningen i ledelsen var nødvendig.

»Aarhus Kommune tilbød os at indsætte en ny ledelse. Kommunen er nødt til at have tillid til, at det, der foregår på Dalgaarden, er ordentligt, for at de kan sende børn herud,« siger Knud Byskov, som forklarer, at Aarhus Kommune igen er begyndt at henvise børn til Dalgaarden efter et totalt stop siden februar 2017.

Den ene af de tidligere ledere ønsker ikke sit navn i avisen, men understreger, at hun selv har sagt op til beklagelse for den tidligere bestyrelse på Dalgaarden. Hun pointerer yderligere, at hun rejste fra institutionen den 1. november - halvanden måned før socialtilsynets melding om at lukke Dalgaarden - og at hun derfor ikke er bekendt med grunden til tilsynets kritik. Den anden tidligere leder, som har indgået en fratrædelsesaftale med Dalgaarden, ønsker ikke at udtale sig.

Hos Aarhus Kommune mener børnecenterchef Henrik Jensen, at pædagogikken på Dalgaarden har været »helt skæv«. Den udlægning er Knud Byskov ikke helt enig i.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Dobbelt op på barsel

Susan Kronborg Nielsen, folketingskandidat, hovedbestyrelsesmedlem i Radikale Venstre, Skovbrynet 13, Skanderborg
Der skal være lige vilkår for barsel uanset køn.

Debat: Kan kvalitet passe på 7-trinsskalaen?

Sebastian Thomassen, formand for Frit Forum Århus stud.scient.pol. ved Institut for Statskundskab, AU

Debat: Lort i Riis Skov

Hendrik Vilstrup, professor, Vestre skovvej 6e, Risskov
Der løber virkelig mange hunde og mennesker i skoven, og begge parter efterlader lort.
Aarhus' historie

Kronik: Erindringen om Aarhus kan være tyrannisk

Henrik Wigh-Poulsen | Biskop, Aarhus Stift
Om 20 år vil Aarhus blive ved med at kalde alle dem hjem, der har oplevet lykkelige år her.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her