Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Nyt p-anlæg i Latinerkvarteret møder beboerprotester

Stik mod lokale beboeres forventning har Borggade fået et nyt, offentligt parkeringsanlæg.

Ved det nye boligbyggeri Latinergården i Borgergade er der til beboernes forundring lavet et offentligt p-anlæg. Men alt alle regler er fulgt, siger bygherren. Foto: Joachim Ladefoged

For 10 kr. i timen kan alle bilister parkere deres bil lige midt i Latinerkvarteret – nærmere betegnet i et p-anlæg ved den nye udlejningsbebyggelse Latinergården i Borggade.

Men det nye offentlige p-anlæg kommer bag på beboerne i den ældste del af Aarhus, og Midtbyens Fællesråd for Latinerkvarteret, Øgaderne og Nørre Stenbro har sendt en protest til Aarhus Kommune.

»Latinerkvarteret er en af turistmagneterne i Aarhus, men det er også et sted, hvor der bor mange mennesker. Derfor vil vi ikke have et offentligt p-anlæg i Borggade, da det skaber unødig meget trafik i området, og det er da heller ikke et p-hus, som er aftalt i lokalplanen for området,« siger Thomas Kruse, formand for Midtbyens Fællesråd.

Lokalplan 988 for området omkring den tidligere Maskinmesterskole mellem Borggade og Paradisgade var op til godkendelsen i oktober 2015 til megen debat netop omkring parkeringsproblematikken. En høring omkring lokalplanen affødte 25 indsigelser - heraf tre underskriftsindsamlinger.

100.000 ekstra bilture

Kritikken gik blandt andet på, at det da planlagte offentlige p-anlæg ville generere langt over 100.000 ekstra bilture i Latinerkvarteret hvert år. Afdelingen Teknik og Miljø anbefalede dengang derfor også byrådet at imødekomme de mange bemærkninger mod et offentligt p-anlæg. Daværende rådmand for teknik og miljø, Kristian Würtz (S), konstaterede under byrådets debat om lokalplanen i september 2015, at det offentlige p-anlæg ikke blev til noget.

»Der har været et stort ønske fra både borgere og fra handlende i området om, at man ikke skulle have et nyt offentligt parkeringsanlæg, der vil tiltrække en parkeringssøgende trafik i området i nogle gader, som man i højere grad vil have, at folk kan bruge til at gå i og cykle i og sidde i og nyde, at det er et fantastisk godt kvarter. Det synes jeg, at det har været rigtigt at lytte til og agere efter,« sagde Kristian Würtz.

I stedet blev der i lokalplanen 988 givet mulighed for en parkeringsløsning i en p-kælder til bebyggelsen med maks. 100 p-pladser frem for for de 160 p-pladser, som bygherren oprindeligt havde ønsket.

Det lokale fællesråd har protesteret til Aarhus Kommune over det nye p-anlæg.

»Hvis den nuværende situation fortsætter med et offentligt p-anlæg på lokalplanområdet, ser vi os i Latinerkvarteret desværre nødsaget til igen at kontakte den tidligere anvendte advokat for at få råd vedr. klage over ejerne af matriklen samt kommunen til rette myndigheder,« skriver fællesrådet i en skriftlig henvendelse til Aarhus Kommune.

Ingen tilladelse

Kommunen konstaterer, at der i lokalplanen ikke er givet tilladelse til et offentlig p-anlæg på området. Og det var heller ikke byrådsflertallets ønske, fortæller Torben Simonsen, kontorchef for Juridisk Service, Byggeri, Teknik og Miljø. Men da p-anlægget er på privat ejendom, er der usikkerhed om juraen, erkender Aarhus Kommune.

»Kommunen kan ikke sikre, at p-anlægget kun bliver brugt til beboerne i ejendommen. Kommunen kan heller ikke sørge for, at der ikke tages betaling for parkeringen,« siger Torben Simonsen, der oplyser, at kommunen nu vil tage kontakt til bygherren NRE Denmark A/S for at få en redegørelse om sagen.

NRE Denmark A/S, som er totalentreprenør og delvist ejer af Latinergården med 120 lejelejligheder, mener, at alle bestemmelser i lokalplanen er overholdt.

»Beboere og butiksdrivende i Latinergården har mulighed for at leje de private p-pladser i kælderen, både i form af dagsbetaling og natparkeringstilladelse. Vi ønsker ikke, at gunstige parkeringsforhold står uudnyttet, når lejerne ikke anvender dem. Derfor udbyder vi ledige pladser på timebasis, hvilket vil aflaste gadeparkeringen i området. Som alle andre private ejere i Aarhus midtby er vi berettiget til at kræve en betaling for brug af ledige parkeringsfaciliteter på vores ejendom og at udbyde dem til interesserede,« fastslår Jonas Anders Olesen, NRE Denmark A/S, direktør i NRE Real Estate A/S, i en kommentar.

Prisen sættes op

NRE Denmark A/S overtog sammen med de øvrige ejere Latinergården som et fuldt udviklet projekt fra tidligere ejer i december 2015. I en skriftlig tilbagemelding til JP Aarhus fastslår NRE Denmark A/S, at Latinergårdens p-anlæg ikke indgår i Aarhus Kommunes offentlige parkeringsanvisningssystem

»Dette var en af de ændringer, som fulgte af protester i forhold til det oprindelige lokalplanforslag. Derudover blev antallet af parkeringspladser i den endelige lokalplan reduceret fra lokalplanforslagets 160 til maks. 100. Maskinmesterskolen havde tidligere 64 parkeringspladser på ejendommen, og der er i forbindelse med byggeriet blevet nedlagt to gade-parkeringspladser i Borggade,« skriver virksomheden, som oplyser, at den nuværende timepris for parkering er en introduktionspris, som vil blive reguleret hen ad vejen, så den ender på et niveau svarende til øvrige parkeringsmuligheder i området.


Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Tvivlsomme forudsætninger for brutale nedskæringer

Keld Hvalsø, Lone Norlander
Byrådet i Aarhus bør aflyse den store nedskæringsrunde, som brutalt vil ramme skoler, daginstitutioner, ældre, udsatte grupper, kulturlivet og mange andre.
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her