Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Nyt kræftcenter bliver forsinket i tre måneder

Region Midtjylland vil opkræve dagbøder fra den amerikanske leverandør.

I juni 2017 blev den 71 ton tunge partikelaccelerator 'cyklotronen' løftet ind i de nye bygninger i det kommende Dansk Center for Partikelterapi i Skejby. Nu betyder en forsinkelse hos den amerikanske leverandør, at opstarten er udskudt med tre måneder til januar 2019. Foto: Michael Harder, Aarhus Universitetshospital

Egentlig var det planen, at Dansk Center for Partikelterapi (DCPT) til oktober skulle åbne som en del af Aarhus Universitetshopsital i Skejby.

Men en forsinkelse hos den amerikanske leverandør Varian Medical Systems betyder nu, at DCPT først kan starte op i januar 2019.

Det oplyser Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Dansk Center for Partikelterapi

Stråling

Dansk Center for Partikelterapi bliver et nationalt center for højt specialiseret strålebehandling til kræftpatienter og er i øjeblikket under etablering på AUH i Skejby. Centeret skulle efter planen have været færdig i oktober 2018, men det er nu udskudt til januar 2019.

Dansk Center for Partikelterapi vil få en maks. kapacitet på cirka 30.000 behandlinger årligt, svarende til ca. 1.200 patienter og en samlet personalenormering svarende til cirka 120 fuldtidsstillinger til patientbehandlingen mm.

Kilde: AUH

I dag skal kræftpatienter til USA: Snart kan de behandles på nyt center i Aarhus

Partikelterapi er en mere skånsom type strålebehandling til kræftpatienter som endnu ikke udføres i Danmark. Den har især potentiale ved behandlingen af børn og voksne med tumorer på særligt udsatte steder, f.eks. i hjernen eller tæt på rygsøjlen.I stedet sendes patienter til eksempelvis Uppsala i Sverige og Houston i USA.

Indtil videre har tidsplanen for DCPT ellers holdt. Så sent som den 26. februar udtalte ledende fysiker ved DCPT Ole Nørrevang til JP Aarhus, at han forventede, at de første patienter ville kunne starte behandling til oktober.

Spritnye operationsstuer stod tomme - men blev alligevel beskidte

Forsinkelsen på 11-12 uger blev meddelt regionen på et møde med Varian Medical Systems. Den betyder, at den man er nødt til at udsætte den fire måneder lange indkøringsperiode. Regionen oplyser, at man har overvejet at korte indkøringsperioden ned, men besluttede imod det af hensyn til kvaliteten i behandlingen og patienternes sikkerhed.

Region Midtjylland vil pga. forsinkelsen opkræve dagbøder fra den amerikanske leverandør. Dermed mener regionen ikke, at forsinkelsen får betydning i forhold til at overholde projektets samlede anlægsbudget.

Selv om opstarten nu forsinkes i tre måneder, forventer regionen fortsat, at planen om at DCPT kører på fuld drift i 2023 holder. I de fire år fra opstarten, skal DCPT gradvist trappe op og behandle flere og flere patienter.

Jyllands-Posten forsøger at få en kommentar fra regionsrådsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau (S).

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Himmelbjerget er smuk i al sin enkelhed

Erling Melgaard Jarsbo
Himmelbjerget og omgivelserne trænger på ingen måde til udbygning med "hypet bras" og forgængeligt ragelse.
Aarhus' historie

Seks bud: Her er menneskerne, der former Aarhus om 20 år

Mona Juul. adm. direktør, Envision A/S

Aarhus er en skøn by – også om 20 år. For det er mennesker, der former byen. Ikke omvendt.

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her