Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Nyt kræftcenter bliver forsinket i tre måneder

Region Midtjylland vil opkræve dagbøder fra den amerikanske leverandør.

I juni 2017 blev den 71 ton tunge partikelaccelerator 'cyklotronen' løftet ind i de nye bygninger i det kommende Dansk Center for Partikelterapi i Skejby. Nu betyder en forsinkelse hos den amerikanske leverandør, at opstarten er udskudt med tre måneder til januar 2019. Foto: Michael Harder, Aarhus Universitetshospital

Egentlig var det planen, at Dansk Center for Partikelterapi (DCPT) til oktober skulle åbne som en del af Aarhus Universitetshopsital i Skejby.

Men en forsinkelse hos den amerikanske leverandør Varian Medical Systems betyder nu, at DCPT først kan starte op i januar 2019.

Det oplyser Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Dansk Center for Partikelterapi

Stråling

Dansk Center for Partikelterapi bliver et nationalt center for højt specialiseret strålebehandling til kræftpatienter og er i øjeblikket under etablering på AUH i Skejby. Centeret skulle efter planen have været færdig i oktober 2018, men det er nu udskudt til januar 2019.

Dansk Center for Partikelterapi vil få en maks. kapacitet på cirka 30.000 behandlinger årligt, svarende til ca. 1.200 patienter og en samlet personalenormering svarende til cirka 120 fuldtidsstillinger til patientbehandlingen mm.

Kilde: AUH

I dag skal kræftpatienter til USA: Snart kan de behandles på nyt center i Aarhus

Partikelterapi er en mere skånsom type strålebehandling til kræftpatienter som endnu ikke udføres i Danmark. Den har især potentiale ved behandlingen af børn og voksne med tumorer på særligt udsatte steder, f.eks. i hjernen eller tæt på rygsøjlen.I stedet sendes patienter til eksempelvis Uppsala i Sverige og Houston i USA.

Indtil videre har tidsplanen for DCPT ellers holdt. Så sent som den 26. februar udtalte ledende fysiker ved DCPT Ole Nørrevang til JP Aarhus, at han forventede, at de første patienter ville kunne starte behandling til oktober.

Spritnye operationsstuer stod tomme - men blev alligevel beskidte

Forsinkelsen på 11-12 uger blev meddelt regionen på et møde med Varian Medical Systems. Den betyder, at den man er nødt til at udsætte den fire måneder lange indkøringsperiode. Regionen oplyser, at man har overvejet at korte indkøringsperioden ned, men besluttede imod det af hensyn til kvaliteten i behandlingen og patienternes sikkerhed.

Region Midtjylland vil pga. forsinkelsen opkræve dagbøder fra den amerikanske leverandør. Dermed mener regionen ikke, at forsinkelsen får betydning i forhold til at overholde projektets samlede anlægsbudget.

Selv om opstarten nu forsinkes i tre måneder, forventer regionen fortsat, at planen om at DCPT kører på fuld drift i 2023 holder. I de fire år fra opstarten, skal DCPT gradvist trappe op og behandle flere og flere patienter.

Jyllands-Posten forsøger at få en kommentar fra regionsrådsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau (S).

Følg
Jyllands-Posten
Screening er først en succes, når alle er med
Thorkild Olesen, konstitueret formand for Det Centrale Handicapråd, København
Flere medier kunne tirsdag 24/4 fortælle nyheden om, at flere screeninger for tarmkræft har haft en positiv effekt, og at langt flere patienter nu får opdaget den dødelige sygdom i tide.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Kan kvalitet passe på 7-trinsskalaen?

Sebastian Thomassen, formand for Frit Forum Århus stud.scient.pol. ved Institut for Statskundskab, AU

Debat: Lort i Riis Skov

Hendrik Vilstrup, professor, Vestre skovvej 6e, Risskov
Der løber virkelig mange hunde og mennesker i skoven, og begge parter efterlader lort.

Debat: Dobbelt op på barsel

Susan Kronborg Nielsen, folketingskandidat, hovedbestyrelsesmedlem i Radikale Venstre, Skovbrynet 13, Skanderborg
Der skal være lige vilkår for barsel uanset køn.
Aarhus' historie

Kronik: Erindringen om Aarhus kan være tyrannisk

Henrik Wigh-Poulsen | Biskop, Aarhus Stift
Om 20 år vil Aarhus blive ved med at kalde alle dem hjem, der har oplevet lykkelige år her.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her