Aarhus

Kulturfesten fortsætter med 125 events på tværs af Midtjylland

Der vil både være gengangere og nyheder på programmet, når Europæisk Kulturregion viderefører arven fra sidste års kulturhovedstad.

Samarbejdet mellem de midtjyske kommuner fortsætter, selvom titlen som kulturhovedstad er givet videre. Foto: Casper Dalhoff

Måltiderne, dansen og musikken rykker ud i Mols Bjerge, og hestene rykker ind på teaterscenen i Holstebro. Det er blot nogle af de i alt 125 kulturelle arrangementer, der skal finde sted i de 19 midtjyske kommuner i løbet af 2018. Det fremgår af Europæisk Kulturregions nye program, der netop er blevet offentliggjort.

Med Europæisk Kulturregion bygger vi videre på den fælles identitet og det rigtigt gode samarbejde, det lykkedes at skabe med Aarhus 2017.
Anders Kühnau (S), formand for Region Midtjylland

Arrangementerne vil finde sted hele året og være spredt over hele Midtjylland. Og programmet indeholder både nyskabelser og gentagelser af de største succeser fra sidste år, hvor Aarhus var europæisk kulturhovedstad. Som noget nyt kan midtjyderne i år deltage i ”Den Grænseløse Festival” i nationalparken Mols Bjerge, hvor der bl.a. vil være samtalesaloner, kunst og fisketure.

Kultur i Midtjylland

Europæisk Kulturregion

  • Projektet er et samarbejde mellem Region Midtjylland og regionens 19 kommuner, der også finansierer projektet.
  • Formålet er at styrke samarbejdet og kulturlivet på tværs af kommunerne.
  • Europæisk Kulturregion bygger videre på samarbejdet fra Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.
  • Samarbejdet løber som udgangspunkt til 2020.

Programmet for 2018 er netop blevet offentliggjort. Blandt de større begivenheder er:

  • Syv museers samarbejde om udstillingen ”Nationale Symboler – transnational identitet”.
  • ”Den Grænseløse Festival” i Nationalpark Mols Bjerge den 24.-26. august.
  • En ny, international festival for børnelitteratur på Dokk1 den 1.-4. november.

Samtidig trækker programmet også spor fra sidste år. Blandt gengangerne vil det bl.a. være muligt at opleve den franske teatertrup Théâtre du Centaures forestilling og parade med heste i Holstebro eller deltage i en festival for børnelitteratur på Dokk1 i Aarhus. Og de syv museer, der i 2017 stod bag publikumssuccesen ”De syv Dødsynder”, går sammen igen. Denne gang med syv udstillinger under den samlede titel ”Nationale Symboler - transnational identitet”.

Styrker samarbejde

Projektet er et samarbejde mellem Region Midtjylland og landsdelens 19 kommuner. Med titlen som Europæisk Kulturregion er det ønsket at styrke og videreudvikle kommunernes samarbejde i Midtjylland, forklarer Anders Kühnau (S), formand for Regionsrådet i Region Midtjylland:

»Kulturen er med til at binde vores landsdel sammen og spiller en vigtig rolle i ambitionen om, at Region Midtjylland skal være en attraktiv region at leve, arbejde og investere i. Med Europæisk Kulturregion bygger vi videre på den fælles identitet og det rigtigt gode samarbejde, det lykkedes at skabe med Aarhus 2017,« siger han i en pressemeddelelse.

Og det samarbejde kan betale sig, viser de foreløbige resultater fra kulturåret, der blev opgjort i sidste uge. Titlen som Europæisk Kulturhovedstad medførte en stigende omsætning på 1,2 milliarder kroner i private virksomheder og skabte cirka 2.000 nye fuldtidsjobs i Region Midtjylland.

To år med mere kultur

Hos Fonden Aarhus 2017 glæder man sig også over, at kommunerne i hele regionen vil fortsætte sidste års kulturarbejde sammen:

Kulturregion: Midtjyske kommuner fortsætter samarbejdet efter 2017-kulturåret

»Det regionale samarbejde var en af de stærkeste egenskaber ved kulturhovedstadsprojektet. Jeg er derfor rigtig glad for, at det fortsætter i fremtiden til gavn for både borgere og kulturaktører i regionen, og jeg ønsker Europæisk Kulturregion held og lykke i de kommende år,« siger Rebecca Matthews, der er administrerende direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 i pressemeddelelsen.

For kulturarrangementerne stopper ikke, når dette års 125 events er blevet afviklet. Samarbejdet skal som udgangspunkt vare til 2020, og allerede nu er der planlagt en stor, fælles festival. ”Genopdag/Re-discover” skal holdes i uge 23 og 24 i juni 2019.

Følg
Jyllands-Posten
Seneste nyt
Annonce
Anmeldelse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her