Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Sommerhuskøbere er begejstrede for ny belåning

Nu kan man låne 75 pct. af værdien, når man køber sommerhus. Det passer østjyderne godt.

Den typiske køber af et fritidshus er på den anden side af 50 år. Arkivfoto: JP

For et år siden blev det muligt at finansiere helt op til 75 pct. af sommerhuskøbet med kreditforeningslån, og den mulighed efterspørges i stor stil i Østjylland.

Det viser nye tal fra Totalkredit, der samarbejder med 60 banker, sparekasser og andelskasser, og som er landets største formidler af realkreditlån til ejerboliger og fritidshuse.

Knap 7 af 10 sommerhuskøb i Østjylland finansieres med den nye og højere belåning. Tidligere var det kun muligt at finansiere 60 pct. af købet med kreditforeningslån.

»Sommerhuskøbere og -ejere i Østjylland har i høj grad taget den nye mulighed til sig – og de gjorde det stort set fra dag ét,« siger Jeppe Borre, chefanalytiker i Totalkredit.

I Østjylland koster et gennemsnitsfritidshus på 75 kvm knapt 1,2 mio. kr.

Realkreditlån er typisk billigere end banklån, og et regneeksempel fra Totalkredit viser, at der på et sommerhuskøb til 1 mio. kr. – med udgangspunkt i de nuværende renter – kan spares mere end 100.000 kr. over lånets løbetid, fordi en større del af lånet nu kan optages som realkreditlån frem for banklån.

Salget har taget et hop

Salget af fritidsboliger kom for alvor i omdrejninger sidste år, og i Østjylland blev der ifølge boligmarkedsstatistikken fra Finans Danmark solgt 23 pct. flere huse i 2017 i forhold til 2016. Priserne steg med 3 pct. Vurderingen er, at den højere lånegrænse har haft en positiv indvirkning på handelsaktiviteten.

At 30 pct. af sommerhuskøberne trods de nye regler vælger ikke at udnytte den højere belåning, hænger formodentlig sammen med, at det for nogle bedre kan betale sig at aktivere friværdien i deres helårsbolig, da det kan give billigere lån.

4 af 10 vælger fastforrentet lån, når de køber sommerhus i Østjylland, siger Totalkredit. Knapt en tredjedel vælger F3- og F5-lån, og det er en højere andel end på landsplan. Lige under halvdelen af de østjyske sommerhuskøb finansieres med lån, som der skal betales afdrag på.

Køberne: Det grå guld

Hvem er det så, der gerne vil have et fritidshus?

Det korte svar er, at det er det grå guld, viser en ny analyse fra en af landets største ejendomsmæglerkæder, EDC. En gennemgang af ca. 17.000 bolighandler i kæden afslører, at den største købergruppe til sommerhuse har en aldersprofil på 50+. Det handler om økonomi, forklarer EDC’s kommunikationschef, Jan Nordmann. Det økonomiske råderum vil simpelt hen ofte være større, jo ældre man bliver.

I Østjylland koster et gennemsnitsfritidshus på 75 kvm knapt 1,2 mio. kr., fremgår det af Finans Danmarks boligmarkedsstatistik.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Lort i Riis Skov

Hendrik Vilstrup, professor, Vestre skovvej 6e, Risskov
Der løber virkelig mange hunde og mennesker i skoven, og begge parter efterlader lort.

Debat: Dobbelt op på barsel

Susan Kronborg Nielsen, folketingskandidat, hovedbestyrelsesmedlem i Radikale Venstre, Skovbrynet 13, Skanderborg
Der skal være lige vilkår for barsel uanset køn.

Debat: Kan kvalitet passe på 7-trinsskalaen?

Sebastian Thomassen, formand for Frit Forum Århus stud.scient.pol. ved Institut for Statskundskab, AU
Aarhus' historie

Kronik: Erindringen om Aarhus kan være tyrannisk

Henrik Wigh-Poulsen | Biskop, Aarhus Stift
Om 20 år vil Aarhus blive ved med at kalde alle dem hjem, der har oplevet lykkelige år her.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her