Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Skal skattestigninger eller udbud lappe budgethul?

Partierne bag Aarhus Kommunes budget lufter deres spæde bud på, hvordan der kan findes 275 mio. kr., som mangler næste år.

Med en stigning på indkomstskatten på 0,3 pct. vil Thomas Medom og SF finde penge til at dække kommunens budgethul på 275 mio. kr. De borgerlige afviser idéen, som de mener ikke falder ind under præmissen for budgetforliget 2018-2021. Foto: Casper Dalhoff.

Skatterne skal hæves med 0,3 pct.

Sådan lød budskabet i det forslag, som SF smed på bordet, da partierne bag Aarhus Kommunes budget mandag aften mødtes for at diskutere, hvordan hullet på 275 mio. kr. i næste års budget skal lappes.

»Vi kan stadig holde os på en lav skatteprocent, væsentlig under gennemsnittet i regionen, og stadig langt under de andre store byer i landet,« argumenterer børne- og ungerådmand Thomas Medom (SF).

Jeg kan sige, at de bud, jeg har set indtil nu, har ikke været gode. Så der bliver brug for nogle nye.
Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus Kommune.
Han fremhæver, at der måske også kan spares penge ved at udskyde Bering-Bedervejen og at slanke kommunens ledelseslag.

»Men det er helt urealistisk at finde så stort et beløb ved at spare os til det, hvis vi stadig skal være stolte af vores service til aarhusianerne,« siger han.

Enhedslisten kan godt se sig selv ind i SF’s forslag om skattestigninger, siger Keld Hvalsø (EL), der især forestiller sig, at der kan skrues op for ejendomsskatten:

»Vi får billigere varmeregninger næste år, så der kan være rimelighed i, at vi hæver boligskatterne.«

V og K afviser skattehop

Enhedslisten mener desuden, at handicapområdet er så presset, at det skal friholdes for besparelser.

Hul i budgettet
Aarhus Kommune mangler 275 mio. kr.
  • Aarhus Kommune kommer til at mangle 275 mio. kr. i næste års budget. Det er konsekvensen af den aflyste kommunale udligningsreform, som folketingspartierne i sidste uge konstaterede, at de ikke kunne blive enige om.
  • Hovedårsagen til, at kommunen bliver hårdt ramt af den aflyste udligningsreform, er, at et stort politisk flertal under budgetforhandlingerne i fjor blev enige om at indskrive en forventet besparelse på 200 mio. kr. om året fra 2019 på beskæftigelsesområdet i budgettet.
  • De 200 mio. kr. skulle være kommet via den planlagte udligningsreform gennem en forventet rettelse af en – ifølge Aarhus Kommune – systemfejl i kommunernes beskæftigelsestilskud.
  • Ud over tabet på beskæftigelsestilskuddet taber Aarhus også på de omlægninger, der gennemføres under alle omstændigheder – reform eller ej. I alt bliver det ca. 275 mio. kr.
  • 30 af 31 medlemmer – samtlige partier på nær Nye Borgerlige – af det daværende Aarhus Byråd stod bag budgetforliget, da det blev indgået den 22. september 2017.

Skattestigninger vil Venstre og De Konservative ikke høre tale om. Begge partier påpeger, at en betingelse for at være med i budgetforliget var, at skatterne skulle holdes i ro.

»Præmisserne må også gøre sig gældende for den løsning, vi finder,« siger Marc Perera Christensen (K), der også afviser at friholde områder, da det vil belaste andre områder tungere.

I stedet peger han på, at millionerne kan findes ved mere effektivisering og digitalisering samt udbud af kommunale opgaver.

Venstres poliske leder, teknisk rådmand Bünyamin Simsek, vil kigge på, hvad der ved budgetforhandlingerne blev afsat nye bevillinger til:

»Dem skal vi revurdere. Vi skal se på, om pengene skal rulles tilbage, fastholdes eller omfordeles.«

Alle har kæpheste

Venstre vil kigge på en »stærkere omprioritering« og peger på at stoppe konkrete initiativer, som partiet mener, at kommunen ikke har råd til.

»Vi har bud på nogle greb, men det er for tidligt at være specifik på dem,« siger Bünyamin Simsek.

Aarhus' borgmester afviser kritik: Vi bedriver ikke kasinoøkonomi

DF-leder og rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive, mener også, at det er for tidligt at sige, hvordan hullet skal lappes:

»Men selvfølgelig har vi alle kæpheste. Min er, at vi skal ikke skære i velfærden. Men hvordan vi gør det, må tiden vise.«

Heller ikke borgmester Jacob Bundsgaard (S) er klar til at pege på, hvor pengene skal findes:

»Det skal vi drøfte om 14 dages tid. Så vil vi prøve at sætte lidt retning på, hvad det er for en type af forslag, vi vil have bragt i spil.«

Borgmesteren har nogle bud, men vil først drøfte dem med forligspartierne:

»Jeg kan sige, at de bud, jeg har set indtil nu, har ikke været gode. Så der bliver brug for nogle nye.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Det spidser til

Morten Nystrup

Debat: Store køretøjer bevæger sig også sidelæns

Georg Facius
En afgørende faktor overses ved ulykker med store, svingende køretøjer. Det burde undersøges nærmere.
Aarhus' historie
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere
Mad kan sænke blodtrykket lige så godt som medicin
Vidste du, at du kan købe dig til et sundt blodtryk i et helt almindeligt supermarked? Hvad du konkret skal spise for at få et forhøjet blodtryk ned på fredeligt niveau, giver to danske læger svaret på i en ny bog, baseret på den nyeste forskning. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her