Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Netvirksomhed har ”sparet” 1,8 mio. kr. med svindelfilter

Svindlere forsøger jævnligt at købe ting hos netvirksomheden Avxperten med stjålne betalingskort.

Svindel er dyrt for netvirksomheder. Grenaa-virksomheden Avxperten kan se, hvor svindlen kommer fra. Modelfoto

Knap 2 mio. kr. har netvirksomheden Avxperten i Grenaa sparet sig selv for ved at installere et såkaldt svindelfilter på virksomhedens ordrekøb.

»Vi installerede filtret for små fire år siden, fordi vi oplevede, at der blev svindlet på en række store ordrer,« fortæller Frederik Nielsen, direktør i Avxperten, som sælger forskelligt tilbehør til hjemmeelektronik.

Det kostede virksomheden dyrt og gav altså et godt incitament til at gøre noget.

Sorteper

Svindelforsøg mod netvirksomheder bliver gerne begået ved, at en svindler benytter et stjålet betalingskort til at købe dyre varer, som bliver sendt til en afhentningsadresse – f.eks. indkøbscentre, der har bokse til pakkepost.

Vi får sorteper, fordi vi ender med at tabe penge på det,
Frederik Nielsen, direktør Avxperten

Når og hvis svindlen bliver opdaget af den reelle kortejer, kan det stjålne beløb tilbageføres til vedkommende, mens virksomheden stadig har mistet en vare.

»Svindlen er kun et problem for os, aldrig for kunden, fordi de er forsikrede. Vi får sorteper, fordi vi ender med at tabe penge på det,« siger Frederik Nielsen.

Her knap fire år senere har filtret da også vist sig at have haft en effekt. Virksomheden har sparet 1,8 mio. kr. på at forhindre 735 forsøg på kortmisbrug, og antallet af vellykkede køb med stjålne kort er faldet til et par stykker om året.

Svindlerbyen Aarhus

Svindlerfiltret vurderer en betaling ud fra en række parametre, der kan give en advarsel, hvis den lader til at være foretaget med et stjålet kreditkort. Det er f.eks. en advarsel, at der bruges et kort udstedt i et andet land end det, hvor køberen foretager købet fra. Der er også visse varer, der typisk forsøges købt af svindlere, ligesom en række ip-adresser er kendt for konsekvent at blive brugt til svindel.

Netsvindel

Avxperten har opgjort, fra hvilke postnumre der er sket flest forsøg på svindel.

Albertslund: 20

Ishøj: 18

København S: 13

Brøndby: 12

Kolding: 12

København Ø: 11

Nakskov: 11

Aarhus C: 10

Randers NV: 10

Randers C: 10

Se flere detaljer på www.avxperten.dk/svindlerkort

Det er gerne dyre varer, som svindlerne går efter hos Avxperten, og i den periode, virksomheden har haft et svindelfilter, er det termiske kameraer, dab-radioer, segboards, pladespillere og såkaldte vildtkameraer, som har hittet.

Når en betaling markeres som suspekt, forsøger de fra virksomheden personligt at etablere kontakt til kunden gennem e-mail og telefonopkald på forskellige tidspunkter af døgnet. Lykkes det ikke at komme i kontakt med kunden, bliver ordren annulleret og markeret som forsøg på svindel.

De forskellige detaljer, som svindelfiltret har registreret igennem årene, giver et overblik over, hvorfra der bliver forsøgt svindlet mest. Den data har Avxperten brugt til at udarbejde et kort over, hvilke postnumre der typisk er blevet fanget i filtret.

Her slår Albertslund ud som det sted, hvorfra der registreres flest forsøg på køb fra et stjålet betalingskort, mens Aarhus C kommer ind på en ikke så flot 8. plads over de byer, grenaavirksomheden har registreret svindel fra. 10 gange har nogen i Aarhus C de seneste knap fire år forsøgt at købe varer i Avxperten med et stjålet kort. Det kunne ifølge virksomhedens egne beregninger have kostet 72.728 kr.

Selvom det oprindeligt bare var af nysgerrighed, at de i virksomheden undersøgte, hvorfra svindlen er størst, så viser det sig, at den viden kan bruges.

Svindelfiltret bliver løbende indstillet til at lægge større vægt på betalinger fra de byer, hvor der oftest sker svindel.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Himmelbjerget er smuk i al sin enkelhed

Erling Melgaard Jarsbo
Himmelbjerget og omgivelserne trænger på ingen måde til udbygning med "hypet bras" og forgængeligt ragelse.
Aarhus' historie

Seks bud: Her er menneskerne, der former Aarhus om 20 år

Mona Juul. adm. direktør, Envision A/S

Aarhus er en skøn by – også om 20 år. For det er mennesker, der former byen. Ikke omvendt.

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her