Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Diabetespatient: Der er mange ting, jeg ikke fik at vide

Når patienter får konstateret diabetes, har 30-40 procent alvorlige følgesygdomme, siger Diabetesforeningen.

Foto: Jens Dresling/Polfoto

For patienter med diabetes kan det have store personlige omkostninger, når deres sygdom opdages for sent.

Derfor gør ny opdagelse af gevinsten ved tidlig opdagelse af sygdommen fra Aarhus Universitet også indtryk.

Ole Hansen fra Aalborg fik først sin diabetes opdaget ved et tilfælde for 20 år siden, da den allerede var i fuldt flor.

- Der er mange gener forbundet med sådan en sygdom. Derfor er det en rigtig god idé at få lavet et lægetjek. Jo hurtigere behandlingen starter, jo bedre er det, siger han.

Sen indsats mod diabetes koster liv og milliarder

- Min sygdom er blevet værre på det seneste, og medicinen er lige sat op til det dobbelte.

- Der er mange følgesygdomme, som man ikke fik at vide, da det startede. Jeg har søvnforstyrrelser og problemer med øjnene. Desuden har jeg nu to konstant blå tæer. Jeg ender jo nok på sprøjten, siger han.

Henrik Nedergaard er administrerende direktør i Diabetesforeningen.

Han håber, at en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet åbner politikernes øjne for, at tidlig indsats betaler sig for patienter og rent samfundsøkonomisk, hvor der anslås en milliardgevinst.

- Når patienter i dag får konstateret diabetes, så har 30-40 procent allerede en eller flere følgesygdomme med øjne, hjertekar, kredsløb, nyreproblemer eller sår på fødderne, siger han.

Det nye studie fra Aarhus Universitet peger på, at samfundet alene baseret på resultater fra 181 praktiserende lægehuse kunne spare 280 mio. kr. på systematisk brug af et spørgeskema til risikopatienter.

På landsplan vurderer forskerne, at besparelsen formentligt kunne tidobles på grund på færre indlæggelser, kontroller og lægebesøg samt mindre medicinudgifter.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Restaurantanmeldelse: Karruseltur på Aarhus' nye restaurant og vinbar
Der er masser af god vilje og entusiasme, men for nærværende væsentlig mindre kompetence at finde på Aarhus’ nye franskorienterede spisested. 
Se flere
Midtjysk skuffelse i middagsdrama
For en uge siden viste FC Midtjylland tårnhøj klasse mod FC København, men søndag eftermiddag måtte midtjyderne nøjes med 0-0 i en dramatisk kamp mod Sønderjyske. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her