Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Ny behandlingsmodel ser på hele den unges liv

Netværket skal involveres, når misbrug af rusmidler skal behandles.

I Favrskov Kommune vurderes omkring 40 unge i alderen 15-25 år at falde ind under projektets målgruppe. Foto: Ivan Riordan Boll

Favrskov Kommune er i gang med at indføre U18-modellen i behandlingen af unge, der har et problematisk brug af rusmidler, fortæller kommunen i en pressemeddelelse.

U18-modellen er karakteriseret ved, at behandlingen også involverer netværket omkring den unge – herunder familie og venner – og det er derfor, modellen er et effektivt redskab, når det gælder om at hjælpe unge med en rusmiddelproblematik.

Alt for ofte ser vi dem først, når de er i midten af tyverne, og så kan de desværre have taget varig skade.
Birgit Alsgaard, ungebehandler og psykolog hos Favrskov Rusmiddelcenter

»I U18-modellen er det hele den unges liv, vi inddrager i behandlingen. Forældrene og det tætte netværk er de allerførste steder, vi tager kontakt, men alt i den unges verden skal bringes ind i behandlingen, og hvis det giver mening at snakke med cykelsmeden, så gør vi det. Det kræver en anden tilgang og mere tid at behandle unge mennesker, og det giver U18-modellen mulighed for,« siger ungebehandler og psykolog hos Favrskov Rusmiddelcenter, Birgit Alsgaard.

Hun mener, at indførelsen af U18-modellen er en stor ting, fordi den også medfører, at kommunen og en masse instanser såsom myndigheder, uddannelsesinstitutioner og fritidstilbud får koordineret, hvordan man i fællesskab finder frem til og rådgiver de unge, der kan have en rusmiddelproblematik.

Et specielt ungesyn

U18-modellen har også et specielt ungesyn, der betyder, at unge, der bruger rusmidler, ikke oplever løftede pegefingre, hvis de kommer i kontakt med Birgit Alsgaard og hendes kolleger i Favrskov Rusmiddelcenter.

»Vi ved, at brugen af rusmidler kan give god mening for den unge selv. Derfor lytter vil til, hvordan de selv ser på deres forbrug, og derefter fortæller vi, hvad vi ved om rusmidler. Så fungerer vi som undervisere, men vi udstikker ikke en løsning for den unge - den skal han eller hun selv være med til at udforme«, siger Birgit Alsgaard og fortsætter:

»At bruge rusmidler er problematisk, men vi er åbne for, at det nogle gange godt kan være en fornuftig målsætning, at et ungt menneske reducerer sit forbrug af rusmidler, hvis det er et urealistisk mål at stoppe helt. Det vil mindske risikoen for, at den unge tager skade af sit forbrug og give ham eller hende bedre muligheder på længere sigt. Vi møder ikke de unge som misbrugere. De er blot unge mennesker, der har brug for hjælp, og vi kan hjælpe dem med at finde lysten til at forandre sig. Jo hurtigere, de kommer og besøger os, jo bedre – hvis jeg kunne ønske mig én ting, så var det, at de kom meget hurtigere. Alt for ofte ser vi dem først, når de er i midten af tyverne, og så kan de desværre have taget varig skade.«

U18-behandlingsmodellen er et ambulant behandlingstilbud til unge med et behandlingskrævende rusmiddelforbrug eller på vej til at få det. I Favrskov Kommune vurderes omkring 40 unge i alderen 15-25 år at falde ind under projektets målgruppe. Favrskov har sammen med Syddjurs Kommune fået 2,4 millioner kroner til at implementere U18-modellen.

ufno
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Sundhedsstyrelsen kan ikke anbefale stoftest i nattelivet
Niels Sandø, sektionschef i Sundhedsstyrelsen
Modsat Kim Gosmer vurderer vi i Sundhedsstyrelsen, at der på nuværende tidspunkt ikke foreligger god nok viden om positive og negative effekter af stoftest i nattelivet og festmiljøerne.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

DF’er i Aarhus: Udflyt folketingspolitikerne

Jakob Søgaard Clausen, folketingskandidat for Dansk Folkeparti i Århus Øst Nyborggade 3 st. th., 8000 Aarhus C
Politikerne bør have pligt til at bo i den valgkreds, de stiller op, mener den aarhusianske DF’er Jakob Søgaard Clausen.

Debat: Hjælpen til de psykisk syge er mere eller mindre ikkeeksisterende

Jesper Park van der Schaft, selv med psykisk sygdom, 8000 Aarhus C
Nogle vil synes, at det er en meget hård overskrift. Men desværre ser vi gang på gang, hvordan mennesker med psykisk sygdom bliver negligeret af politikerne og af myndighederne i Danmark.
Aarhus' historie
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her