Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Rettet: Aarhus-befolkning boomer i de kommende 10 år

I den første version af denne historie skrev vi, at befolkningen i Aarhus vil stige med 14 pct. om året. Det er ikke korrekt. Indbyggertallet ventes at stige med 14 pct. over 10 år. JP Aarhus beklager fejlen.

Der bliver brug for flere daginstitutioner i Aarhus Kommune, som derfor er i gang med at opføre Generationernes Hus, Aarhus Ø, med plads til 150 børn fra 2020. Illustration: KPF Arkitekter AS / RUM as

Aarhus-befolkningen ventes at stige med 14 pct. over 10 år, viser ny prognose.

Der skal findes boliger og velfærdsydelser til 4.800 nye borgere hvert år i de næste 10 år i Aarhus Kommune.

Det konkluderer den nyeste befolkningsfremskrivning, som kommunen offentliggør torsdag. Og ifølge tallene kommer der formentlig 14 pct. flere borgere til i kommunen over 10 år. Det svarer til, at Aarhus skal finde plads til et ekstra bysamfund på størrelse med Aarhus-forstaden Mårslet hvert år frem til 2028, hvor Aarhus forventes at være hjemby for i alt 388.178 indbyggere.

»Den øgede befolkningsfremskrivning betyder, at Aarhus Kommune skal sikre plads til blandt andet flere børn i dagtilbuddene og skolerne, og det vil indgå som en del af kommunens budgetlægning,« siger økonomisk konsulent Karina Holme Frederiksen, Borgmesterens Afdeling, Aarhus Kommune.

Den nye prognose påpeger en øget befolkningstilvækst i Aarhus Kommune i forhold til den forrige fremskrivning fra 2016, hvor kommunen forventede en årlig tilvækst på 4.000 personer om året i 10 år.

Flere forældre og børn

Danmarksbefolkningen vokser generelt, hvilket smitter af på Aarhus, men befolkningstilvæksten er her større end i andre dele af landet. Det er ifølge den nye prognose især befolkningsgruppen mellem 25 og 40 år, som vokser. Det er samtidig borgere i den aldersgruppe, hvor de fleste får børn, og derfor ser antallet af især børn mellem 0-9 år ud til at stige kraftigt i de kommende år. Det betyder eksempelvis, at der skal findes daginstitutionspladser til 5.291 ekstra børn mellem 0-4 år inden 2028.

»Det er en kæmpe opgave at sikre det nødvendige antal skole- og daginstitutionspladser i de kommende år. Som udgangspunkt kommer der også flere skattebetalende borgere, så der bliver penge til at bygge nyt for, men i nogle områder af Aarhus er det allerede i dag svært at finde plads til nye institutioner,« siger Thomas Medom (SF), rådmand for Børn og Unge, Aarhus Kommune.

Rådmand: Voksende børnetal bør påvirke kommuneplan

Også i aldersgruppen over 75 år bliver der ifølge fremskrivningen flere borgere end i dag i de kommende år. I dag er der eksempelvis 8.896 borgere i Aarhus i alderen 75-79 år. I 2028 forventes det, at der i den aldersgruppe vil være på 12.238 Aarhus-borgere.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Rådmand om budget på ældreområdet: »Jeg kan ikke få armene ned«​
I følge rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive (DF), har man ikke skullet sluge de helt store kameler på ældreområdet i kommunens budgetforlig for 2019, i betragtning af hvad man var blevet stillet i udsigt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her