Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Østjyder smider smøger og løbesko - men ikke øl og kilo

Mange års indsats mod rygning virker stadig i Region Midtjylland. Det går dog den gale vej med motion, kost og svær overvægt.

I 2001 var det to af tre, der røg. Nu er det en af tre. Arkivfoto: Thomas Borberg

I dag i Herning Kongrescenter præsenterer Region Midtjylland en regional Sundhedsprofil, der bygger på svar fra 32.400 borgere, der er blevet spurgt, "Hvordan har du det?”

I mange tilfælde er svarene ikke dem, regionen ville høre: For på kun fire år er antallet af fysisk inaktive nemlig steget fra 18 til 20 pct, folk med usunde kostmønstre er steget fra 13 til 15 pct. og antallet af svært overvægtige er steget fra 14 til 16 pct. Den gode nyhed er, at flere kvitter smøgerne og færre har et risikabelt alkoholforbrug.

Der skal gang i sundhedsbølgen igen.
Finn Breinholt Larsen

»Da vi lavede den første "Hvordan har du det?" i Østjylland i 2001, røg 33 pct. dagligt. 33 pct! I 2017 er vi nået ned på 16 pct. i hele regionen. Det er altså flot, selv om det også er ærgerligt, at sundhedsbølgen har mistet lidt af pusten,« fortæller seniorforsker Finn Breinholt Larsen fra forsknings- og konsulenthuset Defactum i Region Midtjylland.

Og mange ønsker fortsat at leve sundere:

»Motivationen for at leve sundt er høj i Region Midtjylland. Folk vil gerne. Vi i regionen og kommunerne bør derfor støtte dem, så de gør alvor af deres ønsker. Der skal gang i sundhedsbølgen igen. Rygning, fysisk inaktivitet og svær overvægt giver nemlig markant flere år med sygdom og kortere levetid,« siger Finn Breinholt Larsen.

70 pct. vil, ifølge Region Midtjyllands Sundhedsprofil, gerne holde op med at ryge. Samtidig ønsker 61 pct. at være mere fysisk aktive og 56 pct. vil gerne leve sundere.

For lettere at målrette indsatserne, viser Sundhedsprofilen som noget nyt de geografiske forskelle i folks sundhedsvaner.

"Hvordan har du det? 2017" er del af en landsdækkende undersøgelse, som gennemføres i alle fem regioner.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen
Kommentar
Debatindlæg

Debat: V: Drop ny etape af letbanen

Bünyamin Simsek (V)

Debat: Voksenhandicap i Aarhus Kommune skraber bunden

Gert Landergren Due
Opsigtsvækkende historie i JP Aarhus viser konsekvenserne af kommunens lave prioritering.
Aarhus' historie
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her