Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Østjyder smider smøger og løbesko - men ikke øl og kilo

Mange års indsats mod rygning virker stadig i Region Midtjylland. Det går dog den gale vej med motion, kost og svær overvægt.

I 2001 var det to af tre, der røg. Nu er det en af tre. Arkivfoto: Thomas Borberg

I dag i Herning Kongrescenter præsenterer Region Midtjylland en regional Sundhedsprofil, der bygger på svar fra 32.400 borgere, der er blevet spurgt, "Hvordan har du det?”

I mange tilfælde er svarene ikke dem, regionen ville høre: For på kun fire år er antallet af fysisk inaktive nemlig steget fra 18 til 20 pct, folk med usunde kostmønstre er steget fra 13 til 15 pct. og antallet af svært overvægtige er steget fra 14 til 16 pct. Den gode nyhed er, at flere kvitter smøgerne og færre har et risikabelt alkoholforbrug.

Der skal gang i sundhedsbølgen igen.
Finn Breinholt Larsen

»Da vi lavede den første "Hvordan har du det?" i Østjylland i 2001, røg 33 pct. dagligt. 33 pct! I 2017 er vi nået ned på 16 pct. i hele regionen. Det er altså flot, selv om det også er ærgerligt, at sundhedsbølgen har mistet lidt af pusten,« fortæller seniorforsker Finn Breinholt Larsen fra forsknings- og konsulenthuset Defactum i Region Midtjylland.

Og mange ønsker fortsat at leve sundere:

»Motivationen for at leve sundt er høj i Region Midtjylland. Folk vil gerne. Vi i regionen og kommunerne bør derfor støtte dem, så de gør alvor af deres ønsker. Der skal gang i sundhedsbølgen igen. Rygning, fysisk inaktivitet og svær overvægt giver nemlig markant flere år med sygdom og kortere levetid,« siger Finn Breinholt Larsen.

70 pct. vil, ifølge Region Midtjyllands Sundhedsprofil, gerne holde op med at ryge. Samtidig ønsker 61 pct. at være mere fysisk aktive og 56 pct. vil gerne leve sundere.

For lettere at målrette indsatserne, viser Sundhedsprofilen som noget nyt de geografiske forskelle i folks sundhedsvaner.

"Hvordan har du det? 2017" er del af en landsdækkende undersøgelse, som gennemføres i alle fem regioner.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Stigning i tvangsindlæggelser sætter politiet under pres

Christian Dahlerup, Trillegårdsvej 95B, Aarhus V
WHO kalder psykisk sygdom for den største sundhedsmæssige udfordring, vi står overfor.

Debat: Trist, at Togfonden er barberet ned

Flemming Knudsen, Regionsrådsmedlem, Region Midtjylland, Marselis Boulevard 28, Aarhus C
Togfondens midler er reduceret markant, og det får betydning for infrastrukturen i Region Midtjylland.
Aarhus' historie

Serie: Aarhus fra A til Å. I dag A

I dag skal vi have Árós anlagt – og i løbet af mange følgende hundreder af år givet byen nye navne. Vi skal også se på byens symbol – byvåbenet.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her