Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Østjyder smider smøger og løbesko - men ikke øl og kilo

Mange års indsats mod rygning virker stadig i Region Midtjylland. Det går dog den gale vej med motion, kost og svær overvægt.

I 2001 var det to af tre, der røg. Nu er det en af tre. Arkivfoto: Thomas Borberg

I dag i Herning Kongrescenter præsenterer Region Midtjylland en regional Sundhedsprofil, der bygger på svar fra 32.400 borgere, der er blevet spurgt, "Hvordan har du det?”

I mange tilfælde er svarene ikke dem, regionen ville høre: For på kun fire år er antallet af fysisk inaktive nemlig steget fra 18 til 20 pct, folk med usunde kostmønstre er steget fra 13 til 15 pct. og antallet af svært overvægtige er steget fra 14 til 16 pct. Den gode nyhed er, at flere kvitter smøgerne og færre har et risikabelt alkoholforbrug.

Der skal gang i sundhedsbølgen igen.
Finn Breinholt Larsen

»Da vi lavede den første "Hvordan har du det?" i Østjylland i 2001, røg 33 pct. dagligt. 33 pct! I 2017 er vi nået ned på 16 pct. i hele regionen. Det er altså flot, selv om det også er ærgerligt, at sundhedsbølgen har mistet lidt af pusten,« fortæller seniorforsker Finn Breinholt Larsen fra forsknings- og konsulenthuset Defactum i Region Midtjylland.

Og mange ønsker fortsat at leve sundere:

»Motivationen for at leve sundt er høj i Region Midtjylland. Folk vil gerne. Vi i regionen og kommunerne bør derfor støtte dem, så de gør alvor af deres ønsker. Der skal gang i sundhedsbølgen igen. Rygning, fysisk inaktivitet og svær overvægt giver nemlig markant flere år med sygdom og kortere levetid,« siger Finn Breinholt Larsen.

70 pct. vil, ifølge Region Midtjyllands Sundhedsprofil, gerne holde op med at ryge. Samtidig ønsker 61 pct. at være mere fysisk aktive og 56 pct. vil gerne leve sundere.

For lettere at målrette indsatserne, viser Sundhedsprofilen som noget nyt de geografiske forskelle i folks sundhedsvaner.

"Hvordan har du det? 2017" er del af en landsdækkende undersøgelse, som gennemføres i alle fem regioner.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Sådan ser en Ikea-bolig ud

Ikea-familien skal til at bygge sine første boliger i Danmark. Se her hvordan tilsvarende boliger i Sverige ser ud. Finans
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Forslag til et højhus på Hængslet igen

Søren Møller
Hvorfor lytter ingen til det gennemarbejdede forslag til en smuk måde at bebygge Hængslet, som Fællesrådet for Aarhus Ø har lavet?

Debat: Sundhedsministeren gav mig en bredside - her kommer fakta

Camilla Fabricius
I JP Aarhus forleden giver sundhedsminister Ellen Trane Nørby mig en ordentlig bredside på baggrund af et indlæg, jeg har skrevet om ministerens underfinansiering af et landsdækkende psykiatrisk akutberedskab.

Debat: Kvalitet i folkeskolen handler ikke om sted

Jan Petersen (S), Mads Nikolajsen (SF)
Der er flere svar på, hvorfor overbygningsklasser skal samles.
Aarhus' historie

Tidligere politichef: Den sag glemmer jeg aldrig

Tidligere chefkriminalinspektør Allan Lund stod i 2003 i spidsen for efterforskningen af den dengang meget omtalte voldtægtssag fra Botanisk Have i Aarhus. Han tænker stadig på den uopklarede sag, selv om han nu er gået på pension.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Søvn er afgørende for studiepræstationen
For lidt søvn kan både gå ud over koncentration, humør og indlæringsevne. Og faktisk kan dele af hjernen sove, mens kroppen egentlig er vågen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her