Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Overvældende interesse for psoriasisskole

Mandag gennemførte Marselisborg Centret, AUH, et prøveforløb på en måske kommende patientskole for psoriasisramte borgere i Region Midtjylland.

Lars Iversen, professor og overlæge i hudsygdomme ved Aarhus Universitetshospital, er i gang med udviklingen af et lokalt behandlingscenter for psoriasis-patienter. Foto: Anita Graversen

Der var rådgivning af både læge, sexolog, socialrådgiver, psykolog og en diætist, da Marselisborg Centret, AUH, mandag for første gang afholdt patientskole for psoriasispatienter i Region Midtjylland.

Interessen for at deltage var ifølge Lars Iversen, professor og overlæge i hudsygdomme ved Aarhus Universitetshospital, så stor, at de fleste måtte afvises.

»Vi havde kun reklameret for skolen i beskedent omfang gennem Facebook på AUH, men alligevel var interessen og tilmeldingerne overvældende. Vi kunne kun rumme ca. 20 pct. af de tilmeldte. Mange har desværre skrevet meget frustrerede tilbage, da de er skuffede over ikke at kunne være med,« fortæller han.

Bedre uddannelse

Skolen er en del af forarbejdet for etableringen af et østjysk behandlingscenter - Dansk Center for Inflammatoriske Hudsygdomme. Projektet har indtil videre ad to omgange fået bevilget en halv mio. kr. til at undersøge, hvordan et center kan bygges op.

Der er de seneste 10-15 år kommet meget ny viden, hvor man har indset, at psoriasis ikke bare er noget, der udspiller sig i huden.
Lars Iversen Professor og overlæge i hudsygdomme ved Aarhus Universitetshospital

»I fjor lavede vi en stor undersøgelse blandt patienterne om, hvad, de synes, de mangler. Den bekræftede, at bedre patientuddannelse var noget af det, mens man også skulle gå til patienterne på en anden måde,« fortæller Lars Iversen.

40.000 i regionen

Omkring 3 pct. af befolkningen skønnes at lide af psoriasis i større eller mindre grad, og dermed er der omkring 40.000 personer i Region Midtjylland med sygdommen, der er meget kompleks.

»Der er de seneste 10-15 år kommet meget ny viden, hvor man har indset, at psoriasis ikke bare er noget, der udspiller sig i huden, men at vi skal tilgå de her patienter på en helt anden måde og kigge på alle de sygdomme, de kan risikere at have – hjerte-kar-sygdomme, sukkersyge, forhøjet blodtryk og depression,« fortæller han.

Planerne om et nyt behandlingscenter i Aarhus blev afsløret for nylig. Lars Iversen oplyste i den forbindelse, at Aarhus Universitetshospital i løbet af seks måneder vil kunne få et behandlingscenter op at køre, hvis der fra politisk hold blev givet grønt lys.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Du har faglige vanskeligheder

Henriette Pedersen, socialrådgiverstuderende Aarhus N

Debat: Vi har alle sammen brug for feminisme

Clara Højte Mulvany, formand i SF Ungdom Århus Louis Hammerichsvej 5 Aarhus
Aarhus' historie

Serie: Aarhus fra A til Å. I dag A

I dag skal vi have Árós anlagt – og i løbet af mange følgende hundreder af år givet byen nye navne. Vi skal også se på byens symbol – byvåbenet.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
9 ting, du skal spise for at få smerter ud af dine led
Helt bestemte madvarer kan hjælpe de 1,5 millioner danskere, der plages af gigt eller skader i leddene - og du kan købe dem i i et helt almindeligt supermarked. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her