Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

KL-lockout splitter byrådet i Aarhus

SF, Enhedslisten og Det Radikale Venstre mener, at KL’s lockoutvarsel er ude af proportioner.

Det er ikke alle partier i Aarhus Kommune, som støtter KL's lockout-beslutning. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen

KL’s varsel om lockout på det kommunale arbejdsmarked møder hård kritik fra flere af borgmester Jacob Bundsgaards (S) støttepartier i byrådet.

Enhedslisten, Det Radikale Venstre og SF er lodret uenige med KL-bestyrelsens beslutning om at varsle lockout på det kommunale område, hvor overenskomstforhandlingerne er brudt sammen. Jacob Bundgaard overtog torsdag posten som formand for KL, men borgmesteren kan forvente, at lockoutvarslet bliver taget op i byrådssalen.

»KL-bestyrelsen har truffet en ualmindelig dum beslutning, som ikke gavner borgerne i Aarhus. Alt for mange mennesker risikerer at komme i klemme i lockouten, og derfor skal vi have en diskussion i byrådet,« siger byrådsmedlem Keld Hvalsø (EL).

Også Det Radikale Venstre vil tage lockoutvarslet op i byrådet.

»Endelig var der ved at være opbygget en tillid på bl.a. lærerområdet efter den seneste lockout i 2013. Lockout er ikke den rigtige vej, og det er vidtgående at komme dertil nu. Vi skal ikke have en storkonflikt, og vi mener, at forhandlingerne mellem fagforeningerne og arbejdsgiverne skulle have haft mere tid,« siger Eva Borchorst Mejnertz (R).

Rådmanden for Børn og Unge, hvor folkeskolen og daginstitutionerne vil blive hårdt ramt af en eventuel lockout, er heller ikke begejstret for KL-bestyrelsens beslutning.

»Det er uklogt at optrappe så dramatisk. Lockout påvirker en masse mennesker og en meget stor del af befolkningen. Jeg er overbevist om, at man kunne have landet en aftale,« siger rådmand Thomas Medom (SF).

Radikale går imod lockout, de selv stemte for

I KL’s bestyrelse var det kun Enhedslistens og SF’s medlemmer, der stemte imod lockouten. På KL’s topmøde i Aalborg torsdag ændrede Radikale Venstre holdning. Borgmester Jacob Bundsgaard var torsdag ikke at træffe for en kommentar, men på sin Facebook-profil offentliggjorde borgmesteren torsdag eftermiddag et indlæg om beslutningen. Her skriver borgmesteren bl.a.

»I de seneste dage har fagbevægelsen varslet strejke for over 50.000 kommunalt ansatte. Skulle det ulykkelige ske, at der ikke opnås en aftale, vil det derfor være afgørende, at konflikten bliver så kort som overhovedet muligt. Derfor har vi truffet den svære beslutning at varsle en lockout,« skriver Jacob Bundsgaard, som i byrådet bl.a. får opbakning fra Dansk Folkeparti og Venstre.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Aarhus lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Letbanen er skyld i dårlige trafikløsninger

Erik Skals
Aarhus Letbane koster mange borgere ekstra transporttid i stedet for som tænkt af politikerne at lette vores transportbehov.
Aarhus' historie

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.

Vi må planlægge fremtiden – bedre

Af Keld Laursen, direktør i Brabrand Boligforening

Er vi i dag – i 2018 – på vej i den retning, som vi ønsker at vores by skal udvikle sig frem mod 2038?
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Test: Boomboxen er tilbage!
Den moderne version af 80’ernes ghettoblaster er mere fleksibel, men præcis lige så højlydt, som navnet antyder. 
Se flere
Sydfynsk familie er 98 procent selvforsynende: »Vi forsøger at undgå at være hellige, men vi er meget stolte«
Familien Egelund-Vermehren på Sydfyn har fundet værdi i 50'ernes sparsommelighed og nøjsomhed. 600 kvm køkkenhave, eget dyrehold og strømforsyning sikrer, at de sjældent skal på indkøb. 
Se flere
Tillidskrise i Retten i Aarhus
Omkring halvdelen af medarbejderne i Retten i Aarhus udtrykker i en måling, at der er ringe eller ingen tillid mellem dem og retspræsident Bodil Ruberg. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her