Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

KL-lockout splitter byrådet i Aarhus

SF, Enhedslisten og Det Radikale Venstre mener, at KL’s lockoutvarsel er ude af proportioner.

Det er ikke alle partier i Aarhus Kommune, som støtter KL's lockout-beslutning. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen

KL’s varsel om lockout på det kommunale arbejdsmarked møder hård kritik fra flere af borgmester Jacob Bundsgaards (S) støttepartier i byrådet.

Enhedslisten, Det Radikale Venstre og SF er lodret uenige med KL-bestyrelsens beslutning om at varsle lockout på det kommunale område, hvor overenskomstforhandlingerne er brudt sammen. Jacob Bundgaard overtog torsdag posten som formand for KL, men borgmesteren kan forvente, at lockoutvarslet bliver taget op i byrådssalen.

»KL-bestyrelsen har truffet en ualmindelig dum beslutning, som ikke gavner borgerne i Aarhus. Alt for mange mennesker risikerer at komme i klemme i lockouten, og derfor skal vi have en diskussion i byrådet,« siger byrådsmedlem Keld Hvalsø (EL).

Også Det Radikale Venstre vil tage lockoutvarslet op i byrådet.

»Endelig var der ved at være opbygget en tillid på bl.a. lærerområdet efter den seneste lockout i 2013. Lockout er ikke den rigtige vej, og det er vidtgående at komme dertil nu. Vi skal ikke have en storkonflikt, og vi mener, at forhandlingerne mellem fagforeningerne og arbejdsgiverne skulle have haft mere tid,« siger Eva Borchorst Mejnertz (R).

Rådmanden for Børn og Unge, hvor folkeskolen og daginstitutionerne vil blive hårdt ramt af en eventuel lockout, er heller ikke begejstret for KL-bestyrelsens beslutning.

»Det er uklogt at optrappe så dramatisk. Lockout påvirker en masse mennesker og en meget stor del af befolkningen. Jeg er overbevist om, at man kunne have landet en aftale,« siger rådmand Thomas Medom (SF).

Radikale går imod lockout, de selv stemte for

I KL’s bestyrelse var det kun Enhedslistens og SF’s medlemmer, der stemte imod lockouten. På KL’s topmøde i Aalborg torsdag ændrede Radikale Venstre holdning. Borgmester Jacob Bundsgaard var torsdag ikke at træffe for en kommentar, men på sin Facebook-profil offentliggjorde borgmesteren torsdag eftermiddag et indlæg om beslutningen. Her skriver borgmesteren bl.a.

»I de seneste dage har fagbevægelsen varslet strejke for over 50.000 kommunalt ansatte. Skulle det ulykkelige ske, at der ikke opnås en aftale, vil det derfor være afgørende, at konflikten bliver så kort som overhovedet muligt. Derfor har vi truffet den svære beslutning at varsle en lockout,« skriver Jacob Bundsgaard, som i byrådet bl.a. får opbakning fra Dansk Folkeparti og Venstre.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Forslag til et højhus på Hængslet igen

Søren Møller
Hvorfor lytter ingen til det gennemarbejdede forslag til en smuk måde at bebygge Hængslet, som Fællesrådet for Aarhus Ø har lavet?

Debat: Sundhedsministeren gav mig en bredside - her kommer fakta

Camilla Fabricius
I JP Aarhus forleden giver sundhedsminister Ellen Trane Nørby mig en ordentlig bredside på baggrund af et indlæg, jeg har skrevet om ministerens underfinansiering af et landsdækkende psykiatrisk akutberedskab.

Debat: Kvalitet i folkeskolen handler ikke om sted

Jan Petersen (S), Mads Nikolajsen (SF)
Der er flere svar på, hvorfor overbygningsklasser skal samles.
Aarhus' historie
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Søvn er afgørende for studiepræstationen
For lidt søvn kan både gå ud over koncentration, humør og indlæringsevne. Og faktisk kan dele af hjernen sove, mens kroppen egentlig er vågen. 
Se flere
Homo med forsinkelse: »Jeg var overbevist om, at jeg ville miste mine børn«
Som 40-årig sagde Anne Mette Kærulf Lorentzen farvel til sit veletablerede liv i en klassisk kernefamilie med far, mor og børn og sprang ud som lesbisk. Den følelsesmæssige rutsjebanetur, der fulgte, skildrer hun i sin debuttegneserie “Skamlebben”. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her