Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Sygeplejersker på AUH er klar til konflikt

Der er andet end løn på spil for de ca. 4.000 sygeplejersker på Aarhus Universitetshospital, fastslår tillidsrepræsentant.

Region Midtjylland er gået i gang med at iværksætte planerne om et såkaldt nødberedskab i tilfælde af både strejke og konflikt på regionernes hospitaler. Arkivfoto

Kampen om at få mere i løn er kun en del af de igangværende forhandlinger om en ny overenskomst for landets sygeplejersker.

»Konflikten skyldes ikke mindst vores krav til den helt almindelige daglige arbejdstid. Det handler om fleksibiliteten i arbejdstiden og om, at vi vil bevare værnet mellem arbejdsliv og privatliv,« siger Jacob Gøtzsche, som er fællestillidsrepræsentantsuppleant for sygeplejersker og radiografer på Aarhus Universitetshospital (AUH).

Sygeplejerskerne på hospitalet kræver bl.a. arbejdstider, som gør det muligt at udføre behandlingen og plejen af patienterne inden for arbejdstiden, hvilket ifølge Dansk Sygeplejeråd ofte er vanskeligt i dag.

»Problemet er, at arbejdsgiverne gerne vil luge ud i værnet mellem arbejdsliv og privatliv. Vi ser også, at afdelingerne bliver større og større. Det kan der være gode økonomiske grunde til, men det betyder også, at medarbejderne bliver en slags daglejere hen over de forskellige faglige specialer. Det er fleksibilitet i den allerbredeste forstand, men det gavner ikke medarbejdernes arbejdsmiljø,« siger Jacob Gøtzsche.

Forhandlingerne mellem arbejdsgiverne, Danske Regioner, og fagforeningerne i Sundhedskartellet, brød sammen den 27. februar. Ifølge Anders Kühnau (S), som er formand for regionsrådet i Region Midtjylland og formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn, har parterne på det regionale arbejdsmarked ikke haft mulighed for at forhandle videre om en ny overenskomstaftale i Forligsinstitutionen endnu. Det kommer heller ikke til at ske før overenskomstforhandlingerne på statens og kommunernes områder er på plads, fortæller Anders Kühnau.

»Det er i hvert fald mit gæt, men jeg håber på en mindelig løsning. Vi har i det hele taget ikke haft ret mange reelle forhandlingsmøder på vores område. Jeg tror godt, at vi kan blive enige på mange punkter,« siger Anders Kühnau, der erkender, at bl.a. AUH med i alt omkring 10.000 ansatte risikerer at gå mere eller mindre i stå til april.

Strejke fra 4. april

De faglige organisationer har udsendt strejkevarsler, hvilket på hospitalsområdet betyder, at bl.a. anæstesiafdelingerne og de radiologiske afdelinger skal strejke fra den 4. april. Og efterfølgende har arbejdsgiverorganisationen onsdag udsendt lockoutvarsel for op mod 70.000 - halvdelen - af de ansatte i de fem regioner fra den 10. april. Lockoutvarslerne er nødvendige, mener Anders Kühnau.

»I den nuværende situation er vi tvunget til at varsle lockout. De faglige organisationer har varslet strejke på vitale områder på sygehusene, og derfor vil vi alligevel ikke kunne opretholde en drift på vores hospitaler. Så vi kunne ikke have gjort det anderledes. Vi vil ikke bruge penge på at have nogen gående, som ikke har noget at lave,« siger Anders Kühnau, som påpeger, at regionerne ikke kommer til at spare penge på en eventuel lockout.

»Patienterne skal jo behandles uanset hvad. Vi kommer bare til at betale for det på et senere tidspunkt,« siger Anders Kühnau.

Arbejder på nødberedskab

Region Midtjylland er gået i gang med at iværksætte planerne om et såkaldt nødberedskab i tilfælde af både strejke og konflikt på regionernes hospitaler. Men det ligger fast, at al akut- og livstruende behandling vil blive opretholdt på alle hospitalerne.

»Vi vil ikke lade hverken trafikofre eller kræftpatienter i stikken. Der vil være personale, der tager hånd om alvorligt syge og tilskadekomne. Det håber jeg, at de faglige organisationer er enige med os i,« siger Anders Kühnau med henvisning til, at nødberedskabet skal forhandles med de faglige organisationer.

Undtaget fra lockouten er også alle psykiatriske patienter. Senest på mandag vil de præcise lockoutvarsler blive udpeget af Danske Regioner.

En anden konsekvens af en konflikt er, at også en del af de ikkeborgerrettede områder i regionernes rammes, - f.eks. det administrative område rammes. Men også på fagforeningernes side håber man stadig på en forhandlingsløsning.

»Omvendt er der meget mod på at gå i konflikt hos os. Vi vil honoreres for, at vi arbejder både døgnet og året rundt og står tilrådighed, når alle andre holder fri med deres familier,« siger Jacob Gøtzsche.

Fagforeningen fører bl.a. på de sociale medier en kampagne for mere i løn. Gennemsnitslønnen for en sygeplejerske i en basisstilling på et sygehus var ifølge Dansk Sygeplejeråd i november 2017 29.533 kr. om måneden, mens gennemsnitslønnen for en sygeplejersker med specialuddannelse i en basisstilling var 33.677 kr. om måneden. Sygeplejersker har dertil 13,51 pct. i pensionsindbetaling samt genetillæg for vagter aften/nat og weekend mv. I gennemsnit udgør genebetalingen 3.000-3.500 kr. om måneden.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Aarhus lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Letbanen er skyld i dårlige trafikløsninger

Erik Skals
Aarhus Letbane koster mange borgere ekstra transporttid i stedet for som tænkt af politikerne at lette vores transportbehov.
Aarhus' historie

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.

Vi må planlægge fremtiden – bedre

Af Keld Laursen, direktør i Brabrand Boligforening

Er vi i dag – i 2018 – på vej i den retning, som vi ønsker at vores by skal udvikle sig frem mod 2038?
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Test: Boomboxen er tilbage!
Den moderne version af 80’ernes ghettoblaster er mere fleksibel, men præcis lige så højlydt, som navnet antyder. 
Se flere
Den oversete vin-region: Frankrig og Italien gør klogt i at kigge mod vest
Der er ikke mange, som tænker hvidvin og Spanien i samme sætning. Men selv om spanske vine generelt er mere frugtige og ligefremme i stilen end franske og italienske hvidvine, så kan flere af dem konkurrere på kvalitet og især pris. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her