Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

»Vi bliver ved, så længe de bliver ved med at køre hensynsløst«

Politiet har beslaglagt 301 køretøjer i de seneste tre år i Aarhus V. Det betyder, at færre kører hensynsløst på veje og stisystemer i området, lyder vurderingerne.

Edwin Rahrs Vej i Brabrand har været plaget af hensynsløse bilister, der ser stort på lysreguleringer, og hvor hurtigt der må køres. Flere bilister har fået konfiskeret deres biler. Foto: Joachim Ladefoged.

Den ene afdeling har et godt kendskab til rødderne i Gellerupparken og Bispehaven, mens den anden sektion ved alt om færdselslovens muligheder for at sætte hårdt mod hårdt.

Det betyder, at de værste trafiksyndere ikke længere kan eje deres eget køretøj.
Amrik Chadha, leder i færdselssektionen har Østjyllands Politi.

Beslaglæggelser

Her må politiet snuppe køretøjerne

Ifølge Anklagemyndigheden har politiet en række muligheder for at konfiskere køretøjer, som også omfatter køretøjer, der ikke kræver kørekort, f.eks. knallerter.

En konfiskation kan bl.a. ske ved grove færdselslovovertrædelser, f.eks. hensynsløs kørsel, eller hvis en person gentagne gange kører uden at have et kørekort. Et køretøj kan også beslaglægges, hvis en person flere gange bliver taget for at køre med frakendelse af kørekortet eller med spiritus i blodet. Hvis der kan måles en promille på to eller derover, kan politiet dog konfiskere et køretøj med det samme.

Færdselspolitiet har i deres biler adgang til rullemåtter, som kan fastslå, hvor hurtigt knallerter kan køre. Politiet har mulighed for at konfiskere en lille knallert, hvis den kan køre 43 km/t. eller mere, og for en stor knallert er grænsen 64 km/t.

De beslaglagte knallerter, scootere og biler bliver solgt på politiets auktioner. Er de stjålne, bliver de tilbageleveret til deres retmæssige ejere, hvis disse kan findes.

Kilde: Østjyllands Politi

Lokalpolitiet i Aarhus Vest og færdselsafdelingen i Østjyllands Politi har været en god cocktail, når det gælder om at gøre livet surt for fartsynderne i vestbyen.

I fjor resulterede deres fælles indsatser i, at 96 køretøjer – heraf ca. 25 biler – blev beslaglagt, bl.a. fordi de standsede personer gentagne gange har kørt uden kørekort. Også i de foregående år lykkedes det at tage køretøjer fra vanvidsbilister og scooterkørere, der bl.a. kørte ræs på stisystemer i vestbyen – i 2015 blev 79 køretøjer beslaglagt, og antallet steg til 126 i 2016.

»Det betyder, at der bliver færre og færre biler tilbage herude at køre i. Så gør de det lidt på en anden måde, det ved jeg godt, men vi bliver ved, så længe de bliver ved med at køre hensynsløst,« siger politikommissær Jens Espensen, chef for lokalpolitiet i Aarhus Vest.

Trafikråd: »Politiet har fået fantastisk gode værktøjer«

Han tilføjer:

»Når jeg snakker med borgerne herude, siger de også, at der aldrig har været så lidt knallert- og scooterkørsel til ulempe, som der er nu, fordi vi også har beslaglagt rigtig mange af dem.«

Ifølge Jens Espensen sker beslaglæggelserne i høj grad i Gellerup og Toveshøj, og målet er at beslaglægge 60 køretøjer om året.

Det har tidligere vakt undren, at politiet ikke har sat ind med de automatiske fartkontroller på Edwin Rahrs Vej, da der her af og til bliver kørt vildt. Heller ikke i fjor blev denne metode brugt. Men det betyder ikke, at området er fredet. Ifølge politikommissær Amrik Chadha, leder i færdselssektionen, har Østjyllands Politi et såkaldt målkrav om, at hans afdeling skal lave et – hemmeligt – antal indsatser i Aarhus Vest.

»Fordi hver eneste gang vi kommer derud, er der virkelig noget at komme efter. Der er rigtig mange borgere, der retter henvendelse til os og er utrygge. Vi har været derude et hav af gange allerede i år – langt flere gange end målkravet, fordi det giver god mening,« siger Amrik Chadha, der vurderer, at de seneste års lovgivning om beslaglæggelse af biler har betydet meget for politiets indsats.

»Det betyder, at de værste trafiksyndere ikke længere kan eje deres eget køretøj.«

Hos Brabrand Boligforening kan formand Keld Albrechtsen tydeligt mærke konsekvenserne af beslaglæggelserne:

»Der er ingen tvivl om, at politiets indsats har en mærkbart positiv effekt – først og fremmest begrænsningen af den hensynsløse kørsel, som var et stort problem og temmelig livsfarlig især omkring Edwin Rahrs Vej.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Højhuspolitikkens fallit er nu bevist i Aarhus

Rune Fink Isaksen, arkitekt og byplanlægger MAÁ
Med byrådets tilladelse til opførelse af højhuset til Systematic ved Brabrandstien er det fastslået, at magthaverne lader hånt om byens ødelæggelse og borgernes demokratiske ret til indflydelse på planlægningen.

Debat: Ghettoplanen er udtryk for politisk afmagt

Malene Møller Hall, bestyrelsesmedlem Liberal Alliances Ungdom Aarhus, Skovvej 16

Debat: Trist, at Togfonden er barberet ned

Flemming Knudsen, Regionsrådsmedlem, Region Midtjylland, Marselis Boulevard 28, Aarhus C
Togfondens midler er reduceret markant, og det får betydning for infrastrukturen i Region Midtjylland.
Aarhus' historie

Serie: Aarhus fra A til Å. I dag A

I dag skal vi have Árós anlagt – og i løbet af mange følgende hundreder af år givet byen nye navne. Vi skal også se på byens symbol – byvåbenet.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Roadtrip til den amerikanske nations rødder
Virginias flade flodlandskaber, tobaksplantager, historiske byer og store kirkegårde er ramme for både fortællingen om nationen Amerikas grundlæggelse, slaveriet, borgerkrigen og om nutidens USA. 
Se flere
Bolig
Gør din bolig grønnere: Skab dit eget mini-økosystem
Uanset tendenserne inden for boligindretning spiller grønne planter altid en rolle. Se her hvordan du kan lave din egen lille plante-udstilling. 
Se flere
Knas med lyden? Hold styr på høretelefonerne
Ørepropperne i høretelefonen er ikke renere, end ens ører er. Og det er faktisk et overraskende stort problem for holdbarheden. 
Se flere
Viden
26 små sten kan gøre os klogere på solsystemets historie
Danske forskere har analyseret kalciumindholdet i 26 små sten fra rummet. Deres fund kan have betydning for vores forståelse af solsystemets historie. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her