Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Dokumentationschef: Flere konfiskeringer betyder færre ulykker

Især hurtigkørende knallerter på cykelstier i Aarhus Vest skader indsatsen for at få flere til at cykle, siger en leder i Aarhus Kommunes mobilitetsafdeling.

Edwin Rahrs Vej i Brabrand ligger højt i Aarhus Kommunes uheldsstatistikker. Politiet har konfiskeret flere biler, knallerter og scootere i området gennem de seneste fire år. Foto: Joachim Ladefoged

Edwin Rahrs Vej samt krydset mellem Åby Ringvej og Jernaldervej i Aarhus Vest ligger højt i Aarhus Kommunes uheldsstatistikker med henholdsvis seks og ni uheld, hvor personer kom til skade, i de seneste fire år.

Betjentene har fået rullemåtter med i bilerne, og på den måde kan de hurtigt konstatere, om en knallert kan køre 65 km/t., og så er der ingen tvivl.
Jesper Sølund, dokumentationschef hos Rådet for Sikker Trafik

Derfor er Pablo Celis, projektleder i kommunens mobilitetsafdeling, begejstret for, at lokalpolitiet i Aarhus Vest og færdselsafdelingen i Østjyllands Politi i samarbejde er lykkedes med at beslaglægge knap 100 køretøjer i snit om året i 2015-2017. Pablo Celis er særligt glad for, at en stor del af de beslaglagte køretøjer er knallerter.

»De skaber usikkerhed og uheld i Aarhus Vest, og beslaglæggelser af knallerterne er den eneste måde, man kan komme problemet til livs på. Det lyder som mange køretøjer, men jeg er ikke overrasket.«

Beslaglæggelser

Her må politiet snuppe køretøjerne:

Ifølge Anklagemyndigheden har politiet en række muligheder for at konfiskere køretøjer – også køretøjer, der ikke kræver kørekort, f.eks. knallerter.

En konfiskation kan bl.a. ske ved grove færdselslovovertrædelser, f.eks. hensynsløs kørsel, eller hvis en person gentagne gange kører uden at have et kørekort. Et køretøj kan også beslaglægges, hvis en person flere gange bliver taget for at køre med frakendelse af kørekortet eller med spiritus i blodet. Hvis der kan måles en promille på to eller derover, kan politiet dog konfiskere et køretøj med det samme.

Færdselspolitiet har i sine biler adgang til rullemåtter, som kan fastslå, hvor hurtigt knallerter kan køre. Politiet har mulighed for at konfiskere en lille knallert, hvis den kan køre 43 km/t. eller mere, og for en stor knallert er grænsen 64 km/t.

De beslaglagte knallerter, scootere og biler bliver solgt på politiets auktioner. Er de stjålne, bliver de tilbageleveret til deres retmæssige ejere, hvis disse kan findes.

Kilde: Østjyllands Politi

I fjor blev 96 køretøjer – heraf ca. 25 biler – beslaglagt, bl.a. på grund af gentagne tilfælde af manglende kørekort fra førernes side. I 2015 blev 79 køretøjer beslaglagt, mens antallet i 2016 var 126.

Ældre, unge og familier

Pablo Celis mener, at den vilde kørsel på især tohjulede køretøjer er en udfordring for Aarhus Kommunes målsætning om flere cyklister.

»De tohjulede køretøjer skaber meget utryghed på især cykelstier. Vi vil gerne have flere ældre, unge og familier til at køre mere på cykel, og i den forbindelse er vanvidskørsel et stort problem. Så vi er rigtig glade for at få de værste syndere væk fra gaden,« siger han.

Når Østjyllands Politi konfiskerer en knallert eller en bil fra en vanvidsbilist i Aarhus Vest, er det med stor sandsynlighed ikke blot med til at skabe mere tryghed for beboere i f.eks. Gellerupparken og Bispehaven.

De senere års regelændringer, som gør det lettere for politiet at beslaglægge og kontrollere køretøjer, kan aflæses direkte i uheldsstatistikker landet over. Det siger dokumentationschef hos Rådet for Sikker Trafik Jesper Sølund.

Fartkontrollen i Aarhus er skruet markant ned: Betyder ikke noget, mener politiet

»Det er fantastisk gode værktøjer, politiet har fået. Tidligere var det svært for politiet at bevise, at et køretøj var ulovligt, uden at skulle skille det ad. Men betjentene har fået rullemåtter med i bilerne, og på den måde kan de hurtigt konstatere, om en knallert kan køre 65 km/t., og så er der ingen tvivl,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Merkel er i gang med sin svanesang

Det tyske drama om asylpolitikken viser, at Merkels dage i tysk politik er ved at være talte.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Socialdemokratiet løber fra løfter og reglementer

Jakob D. A. Nicolaisen
Socialdemokratiet udviser total ligegyldighed overfor berørte borgere i en sag om et investeringsfirmas byggeambitioner på Trøjborg.

Debat: Når karakterer gør mere skade end gavn

Kamma Ankjærø
Hvis skolen vedbliver at svinge karaktersvøben, opnår den kun, at begrebet stress også føres ind i barnets verden.

Debat: Institutioner i udsatte boligområder burde være af særlig høj kvalitet

Vibeke Sørensen
Et tilstrækkeligt antal af uddannede pædagoger i et gratis tilbud for alle, og hvor de positive intentioner fra dagtilbudslovens pædagogiske grundlag er omdrejningspunktet. Det vil sige værdier, der bygger på, at barnet har værdi i sig selv, og at der er tid og plads til at lære at danne relationer.
Aarhus' historie

Vi må planlægge fremtiden – bedre

Af Keld Laursen, direktør i Brabrand Boligforening

Er vi i dag – i 2018 – på vej i den retning, som vi ønsker at vores by skal udvikle sig frem mod 2038?

Gellerup: 50 år gammel og først ved at blive voksen

Tom Nielsen, professor, Arkitektskolen Aarhus

Som by er Gellerup stadig kun nået lømmelalderen.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her