Aarhus

»Han var tæt knyttet til Aarhus, og vi var tæt knyttede til ham«

Aarhusianere i alle aldre strømmede onsdag forbi Marselisborg Slot for at mindes prins Henrik. Alle havde forskellige forhold til prinsen, men var enige om, at han havde en særlig betydning for deres by.

6-årige Ida Vandmann Læborg Madsen var en af de mange, der var forbi Marselisborg Slot onsdag. Foto: Mikkel Berg Pedersen

»Kære Dronning. Jeg synes, det er synd, din mand er død.«

»Din prins er død. Vi tænker på dig.«

Foran Marselisborg Slot i Aarhus flagrer farverige børnetegninger til dronningen. Én forestiller en mand i en kiste, der har taget sin krone af. En anden forestiller en dronning, der står alene tilbage og græder. Børnene fra børnehaven Skovslottet er nogle af de yngste, der er mødt op for at sige farvel til prins Henrik. Men de er langtfra de eneste aarhusianere, der er taget ud til prinsens sommer- og juleresidens onsdag formiddag.

»Jeg er bare ked af det,« siger en kvinde, mens hun kigger op på slottet med flaget på halv. Den skarpe vintersol falder smukt på det tomme, hvide slot og den hvide græsplæne, hvor frosten trodsigt bliver liggende. Mange har trodset kulden og går stille rundt i parken for at mindes en prins med stor betydning for deres by.

Dagen efter Prins Henriks død valgte mange aarhusianere at besøge Marselisborg Slot. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Han har været en god repræsentant for vores land og en vigtig del af Aarhus. Derfor er det helt naturligt at tage herud og sige ordentligt farvel.
Mette Hvid Johansen, borger i Aarhus

Mere end bare sommergæster

En af dem, der har valgt at bruge formiddagen i slotshaven, er 28-årige Tina-Simone Lyck Christiansen fra Aarhus.

»Jeg er taget herop for at mindes ham sammen med resten af Aarhus,« siger hun og kigger rundt på de mange andre besøgende med et smil. Hun mindes prins Henrik som en folkekær mand, der ofte var synlig i byen. Selv har hun et minde med prinsen, hvor hun har taget et uformelt selfie med ham, da han var på en af sine gåture med hundene i Aarhus’ gader.

»Han var tæt knyttet til Aarhus, og vi var tæt knyttede til ham. Der har altid været en aura over ham og dronningen, når de har været her i byen i højtiderne,« siger hun.

Prins Henrik bisættes tirsdag: Danskerne kan sige farvel i tre dage

Mellem de mange fremmødte spreder der sig en fællesskabsfølelse, og der er plads til både smil og glade minder om prins Henrik i byen.

Et andet sted i parken står Mette Hvid Johansen og datteren Malene Hvid Johansen også og kigger op mod slottet.

»Henrik havde et særligt tilhørsforhold til byen. Vi har været vant til at se og møde ham i gadebilledet. Han var ligeså meget vores prins som københavnernes,« smiler Mette Hvid Johansen.

Prins Henriks liv i Aarhus i billeder: Tennis, vikingemarked og ponyer opkaldt efter prinsen selv

»Han har været en god repræsentant for vores land og en vigtig del af Aarhus. Hele familien er jo en del af Aarhus. Derfor er det helt naturligt at tage herud og sige ordentligt farvel,« siger hun.

Selv de yngste aarhusianere gav deres hilsener til Kongehuset. Her har børnene fra Skovslottet tegnet til dronningen. Foto: Mikkel Berg Pedersen.

»Farvel blomst, sov sødt med prinsen«

Det voksende blomsterhav i udkanten af slotshaven vidner om, at mange aarhusianere har villet sige ordentligt farvel.

»Han skal også have nogle fra os,« råber en lille pige med gul tophue, mens hun løber hen mod porten med en buket orange tulipaner. 6-årige Ida Vandmann Læborg Madsen er taget herud med sin storesøster og sine forældre. Hun har fået æren af at placere buketten, der hurtigt forsvinder mellem de mange roser, lys og kort.

»Farvel blomst. Du må sove rigtig godt sammen med prinsen,« siger hun, mens hun stolt placerer sin buket på asfalten. I et kort øjeblik står hun og kigger, mens flere hilsner bliver lagt ved porten på Kongevejen 100.

De, der ikke når forbi Marselisborg onsdag, kan i de kommende dage besøge Aarhus Rådhus, hvor der vil være en kondolencebog. Bogen vil ligge i rådhusets foyer fra onsdag til tirsdag den 20. februar. Herefter bliver den sendt til Kongehuset.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Friheden er etisk begrundet

Filip Steffensen, næstformand, Liberal Alliances Ungdom, Aarhus, Langballevej 134, Mårslet

Debat: Nedrivning løser ikke parallelsamfund

Britt Bager, boligordfører for Venstre, valgt i Østjyllands Storkreds
Jeg kan love, at der vil være langt flere konkrete redskaber i regeringens udspil end et par nedrivninger hist og her.

Åbent brev: Presser Aarhus Kommune retsstillingen for at spare penge på børn med handicap?

Charlotte Jensen, | Kis Holm Laursen, | Gro Nielsen, | Claus Thomasbjerg, | Marianne Banner, | Nina Rasmussen, | Rikke Ingemann, | Conni Andersen, | Anne Kjeld Pedersen, | Viggo Jonasen, | Tomas Bjørn Pedersen, | Morten Olesen, | Jan Østergaard, mangeårig bisidder i handicapsager og til daglig chefanklager
Åbent brev til politikerne i Aarhus Byråd – med håb om en konstruktiv dialog, og at handicappede børn kan komme på den politiske dagsorden i Aarhus Byråd på et oplyst og velunderbygget grundlag.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her