Aarhus

Prinsen bliver ikke husket for sit skydetalent, men for sit engagement

Prins Henriks færden har sat sine spor, og i Aarhus Borgerlige Skydeselskab bliver han mindet som en humørbombe.

Prinsgemalen der i 2014 besøgte kongeskydningen i Riis Skov, blev modtaget af formanden Heine Bach. Prinsen blev i forbindelse med sin 80 års fødselsdag gjort til æresmedlem af Skydeselskabet. Foto: Anita Graversen.

Prins Henrik har ofte gjort et særligt indtryk, hvor han har sat sine fødder i det danske landskab. En af dem, som har nydt godt af prinsens selskab er Heine Bach, den norske konsul og formand for Aarhus Borgerlige Skydeselskab, som hver sommer holder kongeskydning i juni måned.

Prinsen deltog i det omfang, han kunne, og var senest med til kongeskydningen i 2014. Heine Bach fortæller, at prins Henrik var æresmedlem og især vil blive husket for sit høje humør og sociale evner.

»Han kom med sit sædvanlige gode humør, og det er simpelthen det, der var kendetegnende. Vi er 180 skydebrødre, han kunne tale med dem alle, og han gjorde det gerne. Det var typisk ham at stoppe op og komme med nogle bemærkninger, som ikke bare handlede om vejret, men om personen,« fortæller han.

Ved kongeskydning er der udover selve skydningen også en større frokost, hvor bl.a. borgmesteren sidder til bords. Men prins Henrik deltog ikke kun i buffeten og de pæne samtaler, han ville også have et gevær i hånden, selvom han ikke var det største skydetalent, mindes Heine Bach i en munter indskydelse.

»Han var på ingen måder nogen stor skytte, men entusiasmen fejlede aldrig noget. Han ville altid gerne skyde og dele sine resultater, uanset om de var gode eller dårlige,« siger han og tilføjer, at prinsen dog heller ikke lå i bunden.

Prins Henriks liv i Aarhus i billeder: Tennis, vikingemarked og ponyer opkaldt efter prinsen selv

Det sociale gen er en af de ting, som Heine Bach i særlig grad fremhæver, når han tænker på prins Henrik. Der var aldrig for travlt til at spørge ind til de enkelte medlemmer i skydeselskabet.

»Han var egentlig meget personligt interesseret, det var ikke en facade. Han var oprigtigt interesseret i at tale med folk.«

Særligt husker Heine Bach en oplevelse, hvor han som formand for Aarhus Borgerlige Skydeselskab skulle modtage dronningen og prinsen, da de kom til Aarhus med kongeskibet. Sammen med en række andre personer stod de i lige linje og ventede på regentparret, som ville hilse på dem en for en.

»Det er typisk prins Henrik. Så stopper han lige op og retter lidt på skærfet og siger: "Det ser jo pænt ud, skydeselskabet", og så går han videre igen. Og på vej tilbage går dronningen forbi os og hen til bilen, mens prinsen sniger sig bagom det officielle for at klappe to små børn i hånden, som står med flag og kigger. Det var sådan noget, vi alle bemærkede.«

Tidligere Aros-direktør: Jeg blev fuldstændig overvældet, da jeg så prins Henriks skulptur

Og selvom Heine Bach understreger, at han ikke kendte prinsen personligt, har han alligevel haft mere tid med ham, end de fleste kan prale af. En af de helt store oplevelser, fortæller han, var da de sad ved siden af hinanden til kongefrokosten, hvor der blev vendt store emner som kulturbaggrund og kunstinteresser.

»Han er et fantastisk klogt menneske, utroligt vidende. Vi vendte mange ting, og det var dybt inspirerende at lytte til ham,« siger han og uddyber, at prinsen bl.a. talte med stor entusiasme og glæde om sin egen kunst.

Skydeselskabet har endnu ikke besluttet, hvad der skal ske i forbindelse med prins Henriks bortgang. Når et æresmedlem eller bestyrelsesmedlem under normale omstændigheder går bort, udfører skydebrødrene det, som kaldes fanevagt. I en sådan anledning vil de stå ret i kirken under hele begravelsen med både et dannebrog og skydeselskabets flag. Men Heine Bach forventer ikke, at det bliver en mulighed, når det gælder en kongelig begravelse. Så det må blive en blomsterkrans i stedet.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Vores massive svigt af ældre medborgere

Hardy Mikkelsen, miljøchef, Holme Parkvej 284, Højbjerg
Vi fralægger os som samfund ansvaret fuldstændigt. Og imens har tricktyvene kronede dage med at bestjæle vore ældre medborgere.

Debat: Timemodellen harmonerer ikke med trenden i tiden

Steen Christensen, lodsejerforeningen for Stilling-Solbjerg Sø, Stilling Kirkevej 12, Skanderborg
Kære (Bane)Danmark Først og fremmest skal jeg anføre, at vi i lodsejerforeningen på ingen måde kan tilslutte os timemodellen, uanset hvilken linjeføring der anvendes, idet vi finder togtransport over så relativt korte afstande ufleksibel og forældet.

Debat: Friheden er etisk begrundet

Filip Steffensen, næstformand, Liberal Alliances Ungdom, Aarhus, Langballevej 134, Mårslet
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Campingtendenser 2018: Vi skal lære at sige glamping
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Fyld din bolig med stærke Wi-Fi-signaler
Måske skal du have en Mesh-router – i hvert fald hvis du har en stor bolig. Router-typen er det nye, hotte inden for trådløse netværk. Her hjælper vi dig med at sikre Wi-Fi ud i den fjerneste krog. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her