Aarhus

Nye bycykler på vej til Aarhus

Ca. 2.000 nye by- og pendlercykler skal erstatte kommunens nuværende blå og gule cykler.

De gamle blå bycykler i Aarhus skal snart afløses af nye. Her et foto fra 2016 af en af de gamle blå, der bliver repareret af cykelmekanikeren fra Aarhus Bycykels værksted i Risskov. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Farvel til de gamle blå bycykler og goddag til spritnye by- og pendlercykler.

Aarhus Kommune har planer om, at ca. 2.000 nye by- og pendlercykler fra næste år helt eller delvist skal erstatte kommunens nuværende 500 bycykler i midtbyen og 30 gule pendlercykler foran banegården. Det fremgår af et nyt notat ”Udbud af by- og pendlercykler”.

I første omgang skal der indsættes omkring 500 nye cykler, der skal stå ved centrale steder i midtbyen og langs letbanens stoppesteder for at lette transportmulighederne for pendlere.

Nu hvor man ikke kan tage cyklen med i letbanen og anden kollektiv trafik, giver det rigtig god mening, at man ved stoppestederne kan leje de her pendlercykler.
Pablo Celis, projektleder for Aarhus Cykelby

»Nu hvor man ikke kan tage cyklen med i letbanen og anden kollektiv trafik, giver det rigtig god mening, at man ved stoppestederne kan leje de her pendlercykler,« siger Pablo Celis, projektleder for Aarhus Cykelby, der hører under Teknik og Miljø.

Uden omkostninger

Han skal i de kommende uger mødes med de ni firmaer, der har reageret på Aarhus Kommunes udbud af by- og pendlercyklerne.

Pablo Celis forventer, at der kan indgås en aftale før sommerferien, og at de første nye cykler kan være på gaden umiddelbart efter ferien. Næste år skal de resterende ca. 1.500 cykler stilles op.

Den nye leverandør skal tilbyde cyklerne uden omkostninger for kommunen og skal stå for de større reparationer samt udskiftninger. Til gengæld skal kommunen bl.a. stå for opsætning af cykelstativer ved stationerne, simpel vedligeholdelse og at få kørt cyklerne tilbage til cykelstationerne.

Del af cykelhandlingsplan

Bycyklerne indgår også i en ny cykelhandlingsplan, som politikerne i Aarhus Byråd behandler for tiden. Heri er afsat 1,5 mio. kr. til såkaldte kombinationsrejser, hvori udbygning af pendlerbycykelordningen er et af elementerne.

Verdens største: Kinesiske Mobike vil levere bycykler til Aarhus

I valget af et nyt bycykel-system har Aarhus Kommune flere muligheder.

Københavns Kommune har succes med 1.800 bycykler, som er et system i den dyrere ende baseret på elcykler med tilhørende tablets. En anden mulighed er kinesiske Mobike, der er verdens største udbyder af delecykler og et af de ni firmaer, der har budt ind i Aarhus.

Firmaets orange aluminiumscykler med gps findes i mere end 200 storbyer verden over. Mobike er et såkaldt dockless-system, da cyklerne ikke skal parkeres i et særligt stativ, men kan stilles alle steder, hvorefter brugerne finder dem via en app.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Opråb fra 23-årig: Den danske præstationskultur er sygelig

Katrine Læbo, studerende, statskundskab, Børglumvej 25, Risskov
Der er for stort et fokus på præstationer og for lidt på, hvem man er som person.

Debat: P-vagt drev borgerjagt

Regner Laursen, Kløvervej 4, Hammel
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Biler
Nummer 2: Klassens smukkeste SUV satser på høj komfort
Volvo XC60 er på mange områder en imponerende fin konstruktion, hvor komfort og sikkerhed er i højsædet. Samtidig er designet så vellykket, at det næppe kan gøres bedre. 
Se flere
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Stjernearkitektens lovende lillesøster: Jeg elsker ikke fermenterede fårenosser, men jeg elsker traditionen
29-årige Victoria Eliasdottir er udråbt som en af Europas lovende unge kokke. Når hun ikke er i køkkenet på sin brors kunstfabrik i Berlin, drømmer hun sig tilbage til Island og blodpølse med kanel og gule beder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her