Aarhus

Nye bycykler på vej til Aarhus

Ca. 2.000 nye by- og pendlercykler skal erstatte kommunens nuværende blå og gule cykler.

De gamle blå bycykler i Aarhus skal snart afløses af nye. Her et foto fra 2016 af en af de gamle blå, der bliver repareret af cykelmekanikeren fra Aarhus Bycykels værksted i Risskov. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Farvel til de gamle blå bycykler og goddag til spritnye by- og pendlercykler.

Aarhus Kommune har planer om, at ca. 2.000 nye by- og pendlercykler fra næste år helt eller delvist skal erstatte kommunens nuværende 500 bycykler i midtbyen og 30 gule pendlercykler foran banegården. Det fremgår af et nyt notat ”Udbud af by- og pendlercykler”.

I første omgang skal der indsættes omkring 500 nye cykler, der skal stå ved centrale steder i midtbyen og langs letbanens stoppesteder for at lette transportmulighederne for pendlere.

Nu hvor man ikke kan tage cyklen med i letbanen og anden kollektiv trafik, giver det rigtig god mening, at man ved stoppestederne kan leje de her pendlercykler.
Pablo Celis, projektleder for Aarhus Cykelby

»Nu hvor man ikke kan tage cyklen med i letbanen og anden kollektiv trafik, giver det rigtig god mening, at man ved stoppestederne kan leje de her pendlercykler,« siger Pablo Celis, projektleder for Aarhus Cykelby, der hører under Teknik og Miljø.

Uden omkostninger

Han skal i de kommende uger mødes med de ni firmaer, der har reageret på Aarhus Kommunes udbud af by- og pendlercyklerne.

Pablo Celis forventer, at der kan indgås en aftale før sommerferien, og at de første nye cykler kan være på gaden umiddelbart efter ferien. Næste år skal de resterende ca. 1.500 cykler stilles op.

Den nye leverandør skal tilbyde cyklerne uden omkostninger for kommunen og skal stå for de større reparationer samt udskiftninger. Til gengæld skal kommunen bl.a. stå for opsætning af cykelstativer ved stationerne, simpel vedligeholdelse og at få kørt cyklerne tilbage til cykelstationerne.

Del af cykelhandlingsplan

Bycyklerne indgår også i en ny cykelhandlingsplan, som politikerne i Aarhus Byråd behandler for tiden. Heri er afsat 1,5 mio. kr. til såkaldte kombinationsrejser, hvori udbygning af pendlerbycykelordningen er et af elementerne.

Verdens største: Kinesiske Mobike vil levere bycykler til Aarhus

I valget af et nyt bycykel-system har Aarhus Kommune flere muligheder.

Københavns Kommune har succes med 1.800 bycykler, som er et system i den dyrere ende baseret på elcykler med tilhørende tablets. En anden mulighed er kinesiske Mobike, der er verdens største udbyder af delecykler og et af de ni firmaer, der har budt ind i Aarhus.

Firmaets orange aluminiumscykler med gps findes i mere end 200 storbyer verden over. Mobike er et såkaldt dockless-system, da cyklerne ikke skal parkeres i et særligt stativ, men kan stilles alle steder, hvorefter brugerne finder dem via en app.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Vores massive svigt af ældre medborgere

Hardy Mikkelsen, miljøchef, Holme Parkvej 284, Højbjerg
Vi fralægger os som samfund ansvaret fuldstændigt. Og imens har tricktyvene kronede dage med at bestjæle vore ældre medborgere.

Debat: Timemodellen harmonerer ikke med trenden i tiden

Steen Christensen, lodsejerforeningen for Stilling-Solbjerg Sø, Stilling Kirkevej 12, Skanderborg
Kære (Bane)Danmark Først og fremmest skal jeg anføre, at vi i lodsejerforeningen på ingen måde kan tilslutte os timemodellen, uanset hvilken linjeføring der anvendes, idet vi finder togtransport over så relativt korte afstande ufleksibel og forældet.

Debat: Friheden er etisk begrundet

Filip Steffensen, næstformand, Liberal Alliances Ungdom, Aarhus, Langballevej 134, Mårslet
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Campingtendenser 2018: Vi skal lære at sige glamping
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Fyld din bolig med stærke Wi-Fi-signaler
Måske skal du have en Mesh-router – i hvert fald hvis du har en stor bolig. Router-typen er det nye, hotte inden for trådløse netværk. Her hjælper vi dig med at sikre Wi-Fi ud i den fjerneste krog. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her