Aarhus

Organisationer kritiserer handicapindsatsen for børn

Mange forældre til børn med handicap opgiver at søge hjælp og har hverdage præget af nederlag, lyder det fra fem handicaporganisationer. Handicapcentrets chef tager kritikken til sig.

Anne Kjeld Petersen, formand for Lev Aarhus, er blandt kritikerne af Aarhus Kommunes handicapindsats for børn. Foto: Tanja Carstens Lund.

Store dokumentationskrav for at få hjælp i et system, hvor de stærkeste og mest veluddannede overlever og splittede familier med hverdage fyldt med nederlag.

Fem lokale handicaporganisationer retter skarp kritik mod Aarhus Kommunes indsats for børn med handicap – samlet i Handicapcentret for Børn.

Når nogle synes, at oversættelsesopgaven ikke er løst tilstrækkeligt, vil vi gerne tage kritikken til os.
Rune Meyer Chef for Handicapcentret for Børn

»Som det er nu, skal forældre være advokater, sagsbehandlere, socialpædagoger og forældre, alt i én og samme person. I det her system overlever kun de stærkeste og mest veluddannede forældre,« siger Marianne Banner, formand for Landsforeningen Autisme:

»Jeg kender adskillige familier, som var velfungerende, da deres barn fik en diagnose, men som i dag sidder på overførselsindkomst med stressbelastningsdiagnoser, og deres børn har undervejs fået to-tre tillægsdiagnoser.«

Ifølge flere organisationer oplever mange forældre handicapcentret som en modstander, og at de skal bruge urimeligt mange ressourcer på at få hjælp.

»Dokumentationskravene er så store, at rigtig mange giver op, inden de overhovedet får søgt,« siger Lev Aarhus-formand Anne Kjeld Petersen.

Komplekse regler

To forældre til børn med handicap har i JP Aarhus bl.a. fortalt om fejl i handicapcentrets afgørelser, kæmpe dokumentationskrav til hjemmetræning og lange sagsbehandlingstider, hvor syge sagsbehandlere har fået sager til at gå i stå. Handicaporganisationerne genkender de ovenstående eksempler.

»Vi er stærkt bekymrede for de familier, som vi mener for ofte lades i stikken med en hverdag fuld af nederlag, manglende overskud, splittelse i familien, isolering samt børn uden mulighed for udvikling af en basal trivsel,« siger Nina Rasmussen, næstformand i ADHD-foreningen Midt Østjylland.

Chefen for handicapcentret, Rune Meyer, tager kritikken alvorligt. Han forklarer, at handicapcentret befinder sig i et krydspres mellem lovgivningen på børnehandicapområdet, som er blandt det mest komplekse inden for serviceloven, og familier med behov for hjælp.

»Vi skal oversætte de komplekse regler for familierne så godt som muligt, så de får den nødvendige hjælp og forstår vores afgørelser. Det synes jeg, vi lykkes med i rigtig mange tilfælde, men når nogle synes, at oversættelsesopgaven ikke er løst tilstrækkeligt, vil vi gerne tage kritikken til os,« siger Rune Meyer, der gerne vil mødes med handicaporganisationerne.

Det ønsker socialrådmand Kristian Würtz (S) også. På baggrund af kritikken fra organisationerne og de to forældre til børn med handicap har han allerede inviteret organisationerne til et møde og bedt sin forvaltning om en redegørelse for forældrenes sager.

Serie:
JP Aarhus vil i den kommende tid fortælle om flere familier til handicappede, der er kommet i klemme i Aarhus Kommune.
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Friheden er etisk begrundet

Filip Steffensen, næstformand, Liberal Alliances Ungdom, Aarhus, Langballevej 134, Mårslet

Debat: Nedrivning løser ikke parallelsamfund

Britt Bager, boligordfører for Venstre, valgt i Østjyllands Storkreds
Jeg kan love, at der vil være langt flere konkrete redskaber i regeringens udspil end et par nedrivninger hist og her.

Åbent brev: Presser Aarhus Kommune retsstillingen for at spare penge på børn med handicap?

Charlotte Jensen, | Kis Holm Laursen, | Gro Nielsen, | Claus Thomasbjerg, | Marianne Banner, | Nina Rasmussen, | Rikke Ingemann, | Conni Andersen, | Anne Kjeld Pedersen, | Viggo Jonasen, | Tomas Bjørn Pedersen, | Morten Olesen, | Jan Østergaard, mangeårig bisidder i handicapsager og til daglig chefanklager
Åbent brev til politikerne i Aarhus Byråd – med håb om en konstruktiv dialog, og at handicappede børn kan komme på den politiske dagsorden i Aarhus Byråd på et oplyst og velunderbygget grundlag.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her