Aarhus

Folkeskolerne i Aarhus har bremset sivningen til det private alternativ

Efter at andelen af elever i de aarhusianske privatskoler er steget støt siden 2005, skete der et lille fald fra 2016 til 2017, hvor 15,3 pct. gik i de private skoler.

Børne- og ungerådmand Thomas Medom (SF) har forklaret, at han vil kæmpe for, at færre forældre vælger privatskoler. Foto: Casper Dalhoff.

I 11 år er privatskolerne i Aarhus Kommunes blevet mere populære, og således er andelen af forældre, som foretrak en privatskole frem for folkeskolen, steget hvert år.

Privat- og folkeskoler

Opgørelsen beskriver andelen af børn bosiddende i Aarhus Kommune, der går på privatskole både i kommunen og i andre kommuner.

2005: 11,9 pct.

2006: 12,5 pct.

2007: 12,7 pct.

2008: 13,2 pct.

2009: 13,5 pct.

2010: 13,6 pct.

2011: 13,8 pct.

2012: 14 pct.

2013: 14,4 pct.

2014: 14,8 pct.

2015: 15,1 pct.

2016: 15,4 pct.

2017: 15,3 pct.

Men udviklingen ser ud til at være bremset. Fra 2016 til 2017 er andelen af elever i privatskole faldet med 0,04 procentpoint til 15,3 pct.

Selv om faldet er lille, glæder den nye børne- og ungerådmand, Thomas Medom (SF), sig.

»Jeg har et klart ønske om at bremse sivningen fra folkeskoler til privatskoler, derfor er det en positiv udvikling. En stærk folkeskole med bred opbakning fra forældre og med dygtige medarbejdere og ledere er fuldstændig afgørende for at sikre alle børns trivsel, læring og udvikling,« udtaler rådmanden.

Ny rådmand vil bremse sivningen fra folkeskolen

Opgørelsesmetoden har været den samme siden 2005, hvor 11,9 pct. af de aarhusianske elever gik i privatskoler. Magistratsafdelingen for børn og unge oplyser, at det er første gang siden 1982, at kurven flader ud.

Ganske få elever

»Jeg er godt klar over, at det kan se anderledes ud næste år igen. Men står det til mig, skal vi holde fast. Vi skal udvikle skolerne i dialog med både professionelle og forældre, så vi får fat i den meget brede opbakning til skolerne igen. Det er lykkedes i andre kommuner, og jeg håber også, at vi kan lykkes med det i Aarhus,« udtaler Thomas Medom.

Janus Boye er skolebestyrelsesformand på Samsøgade Skole samt hovedbestyrelsesmedlem i foreningen Skole og Forældre, som den 22. februar holder stiftende generalforsamling for en lokalafdeling i Aarhus. Janus Boye er blandt initiativtagerne til lokalafdelingen og glæder sig over, at Thomas Medom har fokus på folkeskolen.

»Men det er for tidligt at sige, at udviklingen er vendt. Vi taler om ganske få elever,« siger han.

Skole og Forældre vil arbejde for at få Aarhus Byråd til at prioritere folkeskolen.

Ny rådmand vil bruge flere penge på børn

»Vi har bygninger, som vi ikke kan være bekendt, usikre skoleveje og dårlige trivselsundersøgelser. Folkeskolen har i mange år været et spareobjekt, og vi må gribe i egen barm som forældre, for at se på hvordan vi kan stå stærkere,« siger Janus Boye.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Friheden er etisk begrundet

Filip Steffensen, næstformand, Liberal Alliances Ungdom, Aarhus, Langballevej 134, Mårslet

Debat: Nedrivning løser ikke parallelsamfund

Britt Bager, boligordfører for Venstre, valgt i Østjyllands Storkreds
Jeg kan love, at der vil være langt flere konkrete redskaber i regeringens udspil end et par nedrivninger hist og her.

Åbent brev: Presser Aarhus Kommune retsstillingen for at spare penge på børn med handicap?

Charlotte Jensen, | Kis Holm Laursen, | Gro Nielsen, | Claus Thomasbjerg, | Marianne Banner, | Nina Rasmussen, | Rikke Ingemann, | Conni Andersen, | Anne Kjeld Pedersen, | Viggo Jonasen, | Tomas Bjørn Pedersen, | Morten Olesen, | Jan Østergaard, mangeårig bisidder i handicapsager og til daglig chefanklager
Åbent brev til politikerne i Aarhus Byråd – med håb om en konstruktiv dialog, og at handicappede børn kan komme på den politiske dagsorden i Aarhus Byråd på et oplyst og velunderbygget grundlag.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her