Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Ged og gåtur

Odder Museum arrangerer strandtur med fortælling.

En tur langs stranden ved Rude fører tilbage til Stenalderen. Foto: Odder Museum

Det sker søndag den 28. januar kl. 11 til 14.

Det er blot et par dage før kyndelmisse, den 2. februar,. Og kyndelmisse markerer, at halvdelen af vinteren er gået. Et gammelt vejrvarsel siger, at hvis det ved kyndelmisse blæser så meget, at 18 kællinger ikke kan holde den 19. ved jorden, så vil foråret snart være på vej. Så det er jo bare at håbe på storm den dag. Og at det ikke er det 28. januar.

For her er det som sagt, at Odder Museum byder til udflugt:

»Her knap en uge før kyndelmisse håber vi jo også på høj himmel og frostklart vejr til dagens arrangement og ikke på blæsevejr, så deltagerne på turen skal tøjres for ikke at blæse væk,« siger turarrangør og naturvejleder Ole Sørensen fra Odder Museum.

At folk har boet her helt tilbage i stenalderen, vidner langdyssen ved Rude om, så der har boet folk her i området for godt 5.000 år siden. I Bondestenalderen blev mennesket fastboende og dyrkede jorden og havde husdyr – kvæg, svin får og ged, så ged er stenaldermad.
Ole Sørensen, naturvejleder

Grillet ged og vandretur

Turen starter ved p-pladsen ved Restaurant Himmel og Hav, Kystvejen 200, Odder.

Deltagerne vil ved restauranten blive mødt af restauratør Bjørn Olsen og duften af grillet gedekød. Bjørn Olsen har nemlig tidligere på dagen sat geden til langtidsstegning på grillen. Og den venter deltagerne, når der returneres efter gåturen.

»Det er en gåtur langs stranden fra Rude til Saksild Strand og herfra ind gennem sommerhuskvarteret til langdyssen og tilbage til restauranten langs stranden. Gåturen vil byde på fortællinger om stedet historie op gennem tiden fra stenalder, til da den rekreative brug af stranden kom til området i starten af 1900-tallet,« siger Ole Sørensen.

På en tur langs stranden ved Rude kan strandstenene ikke undgå ens opmærksomhed. De fortæller en mange hundrede millioner år gammel historie om jordens tilblivelse, som sætter vandreturen i et tidsmæssigt perspektiv.

Turen langs stranden fortæller også et spændende stykke Danmarkshistorie om, da danskerne opdagede kysten, om ladepladser, om Rude- og Saksildbøndernes nåletræsbeplantning af de magre sandede jorde ned til kysten, om Saksild Badehotel og om Georg Nielsens sommervilla – Rudehuset, og den efterfølgende sommerhusbølge fra det bedre borgerskab omkring 1915-1930. Turen går forbi flere af de skønne, gamle sommerhuse. Og Ole Sørensen vil fortælle om det hele.

Langdyssen ved Rude

Også om langdyssen ved Rude.

»At folk har boet her helt tilbage i stenalderen, vidner langdyssen ved Rude om, så der har boet folk her i området for godt 5.000 år siden. I Bondestenalderen blev mennesket fastboende og dyrkede jorden og havde husdyr – kvæg, svin får og ged, så ged er stenaldermad,« siger Ole Sørensen.

Efter at have været på tur i et par timer sluttes der af med en kulinarisk smagsoplevelse med grillet gedekød med rodfrugter og varm æblegløgg med mjød. Bjørn Olsen vil fortælle om tilberedningen af geden og maden og give gode tips!

Der er bindende tilmelding senest den 24. januar til Odder Museum – prisen er 285 kr.

Og et gratis råd fra Ole Sørensen:

»Hele dagens arrangement foregår udendørs, så klæd jer rigtig godt på. Medbring: varmt, vind- og vandtæt tøj og fornuftigt fodtøj.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Merkel er i gang med sin svanesang

Det tyske drama om asylpolitikken viser, at Merkels dage i tysk politik er ved at være talte.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Socialdemokratiet løber fra løfter og reglementer

Jakob D. A. Nicolaisen
Socialdemokratiet udviser total ligegyldighed overfor berørte borgere i en sag om et investeringsfirmas byggeambitioner på Trøjborg.

Debat: Når karakterer gør mere skade end gavn

Kamma Ankjærø
Hvis skolen vedbliver at svinge karaktersvøben, opnår den kun, at begrebet stress også føres ind i barnets verden.

Debat: Institutioner i udsatte boligområder burde være af særlig høj kvalitet

Vibeke Sørensen
Et tilstrækkeligt antal af uddannede pædagoger i et gratis tilbud for alle, og hvor de positive intentioner fra dagtilbudslovens pædagogiske grundlag er omdrejningspunktet. Det vil sige værdier, der bygger på, at barnet har værdi i sig selv, og at der er tid og plads til at lære at danne relationer.
Aarhus' historie

Vi må planlægge fremtiden – bedre

Af Keld Laursen, direktør i Brabrand Boligforening

Er vi i dag – i 2018 – på vej i den retning, som vi ønsker at vores by skal udvikle sig frem mod 2038?

Gellerup: 50 år gammel og først ved at blive voksen

Tom Nielsen, professor, Arkitektskolen Aarhus

Som by er Gellerup stadig kun nået lømmelalderen.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her