Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Ged og gåtur

Odder Museum arrangerer strandtur med fortælling.

En tur langs stranden ved Rude fører tilbage til Stenalderen. Foto: Odder Museum

Det sker søndag den 28. januar kl. 11 til 14.

Det er blot et par dage før kyndelmisse, den 2. februar,. Og kyndelmisse markerer, at halvdelen af vinteren er gået. Et gammelt vejrvarsel siger, at hvis det ved kyndelmisse blæser så meget, at 18 kællinger ikke kan holde den 19. ved jorden, så vil foråret snart være på vej. Så det er jo bare at håbe på storm den dag. Og at det ikke er det 28. januar.

For her er det som sagt, at Odder Museum byder til udflugt:

»Her knap en uge før kyndelmisse håber vi jo også på høj himmel og frostklart vejr til dagens arrangement og ikke på blæsevejr, så deltagerne på turen skal tøjres for ikke at blæse væk,« siger turarrangør og naturvejleder Ole Sørensen fra Odder Museum.

At folk har boet her helt tilbage i stenalderen, vidner langdyssen ved Rude om, så der har boet folk her i området for godt 5.000 år siden. I Bondestenalderen blev mennesket fastboende og dyrkede jorden og havde husdyr – kvæg, svin får og ged, så ged er stenaldermad.
Ole Sørensen, naturvejleder

Grillet ged og vandretur

Turen starter ved p-pladsen ved Restaurant Himmel og Hav, Kystvejen 200, Odder.

Deltagerne vil ved restauranten blive mødt af restauratør Bjørn Olsen og duften af grillet gedekød. Bjørn Olsen har nemlig tidligere på dagen sat geden til langtidsstegning på grillen. Og den venter deltagerne, når der returneres efter gåturen.

»Det er en gåtur langs stranden fra Rude til Saksild Strand og herfra ind gennem sommerhuskvarteret til langdyssen og tilbage til restauranten langs stranden. Gåturen vil byde på fortællinger om stedet historie op gennem tiden fra stenalder, til da den rekreative brug af stranden kom til området i starten af 1900-tallet,« siger Ole Sørensen.

På en tur langs stranden ved Rude kan strandstenene ikke undgå ens opmærksomhed. De fortæller en mange hundrede millioner år gammel historie om jordens tilblivelse, som sætter vandreturen i et tidsmæssigt perspektiv.

Turen langs stranden fortæller også et spændende stykke Danmarkshistorie om, da danskerne opdagede kysten, om ladepladser, om Rude- og Saksildbøndernes nåletræsbeplantning af de magre sandede jorde ned til kysten, om Saksild Badehotel og om Georg Nielsens sommervilla – Rudehuset, og den efterfølgende sommerhusbølge fra det bedre borgerskab omkring 1915-1930. Turen går forbi flere af de skønne, gamle sommerhuse. Og Ole Sørensen vil fortælle om det hele.

Langdyssen ved Rude

Også om langdyssen ved Rude.

»At folk har boet her helt tilbage i stenalderen, vidner langdyssen ved Rude om, så der har boet folk her i området for godt 5.000 år siden. I Bondestenalderen blev mennesket fastboende og dyrkede jorden og havde husdyr – kvæg, svin får og ged, så ged er stenaldermad,« siger Ole Sørensen.

Efter at have været på tur i et par timer sluttes der af med en kulinarisk smagsoplevelse med grillet gedekød med rodfrugter og varm æblegløgg med mjød. Bjørn Olsen vil fortælle om tilberedningen af geden og maden og give gode tips!

Der er bindende tilmelding senest den 24. januar til Odder Museum – prisen er 285 kr.

Og et gratis råd fra Ole Sørensen:

»Hele dagens arrangement foregår udendørs, så klæd jer rigtig godt på. Medbring: varmt, vind- og vandtæt tøj og fornuftigt fodtøj.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Ghettoplanen er udtryk for politisk afmagt

Malene Møller Hall, bestyrelsesmedlem Liberal Alliances Ungdom Aarhus, Skovvej 16

Debat: Højhuspolitikkens fallit er nu bevist i Aarhus

Rune Fink Isaksen, arkitekt og byplanlægger MAÁ
Med byrådets tilladelse til opførelse af højhuset til Systematic ved Brabrandstien er det fastslået, at magthaverne lader hånt om byens ødelæggelse og borgernes demokratiske ret til indflydelse på planlægningen.

Debat: Trist, at Togfonden er barberet ned

Flemming Knudsen, Regionsrådsmedlem, Region Midtjylland, Marselis Boulevard 28, Aarhus C
Togfondens midler er reduceret markant, og det får betydning for infrastrukturen i Region Midtjylland.
Aarhus' historie

Serie: Aarhus fra A til Å. I dag A

I dag skal vi have Árós anlagt – og i løbet af mange følgende hundreder af år givet byen nye navne. Vi skal også se på byens symbol – byvåbenet.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Roadtrip til den amerikanske nations rødder
Virginias flade flodlandskaber, tobaksplantager, historiske byer og store kirkegårde er ramme for både fortællingen om nationen Amerikas grundlæggelse, slaveriet, borgerkrigen og om nutidens USA. 
Se flere
Bolig
Gør din bolig grønnere: Skab dit eget mini-økosystem
Uanset tendenserne inden for boligindretning spiller grønne planter altid en rolle. Se her hvordan du kan lave din egen lille plante-udstilling. 
Se flere
Knas med lyden? Hold styr på høretelefonerne
Ørepropperne i høretelefonen er ikke renere, end ens ører er. Og det er faktisk et overraskende stort problem for holdbarheden. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her