Aarhus

Politiker spurgte til sin rolle i bestyrelser, men blev ikke klogere af svar

Keld Hvalsø (EL) vil gerne klædes på til at repræsentere kommunen i letbane- og vandselskaber. Nye strategier og et team kan hjælpe, oplyser borgmesteren.

Enhedslistens Keld Hvalsø (th) repræsenterer Aarhus Kommune i bestyrelserne for Aarhus Letbane I/S og Aarhus Vand A/S. Han har spurgt ind til sin rolle i disse selskaber. Til venstre ses Rabih Azad-Ahmad (R), rådmand for kultur og borgerservice. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Hvis han i bestyrelsen for Aarhus Letbane I/S får at vide, at letbanestrækningen til Odder bliver yderligere forsinket, må han så dele denne oplysning med kommunen og resten af byrådet?

Det er et tænkt eksempel, men samtidig også en situation, som byrådsmedlem Keld Hvalsø (EL) kan havne i som nyvalgt bestyrelsesmedlem for Aarhus Letbane I/S – et selskab, som Aarhus Kommune ejer sammen med Region Midtjylland.

Tilsvarende overvejelser kan Keld Hvalsø få i Aarhus Vand A/S, der er ejet af kommunen, som han ligeledes er blevet udpeget til at repræsentere i bestyrelsen. Derfor har han sendt borgmester Jacob Bundsgaard (S) en række spørgsmål om byrådets repræsentanter i selskabsbestyrelser m.m.

»Da jeg er nyvalgt bestyrelsesmedlem, ønsker jeg naturligvis at vide, hvilke forventninger der stilles til mig, og hvilke forventninger jeg kan stille til kommunen med henblik på at varetage aarhusianernes interesser,« skriver han i begrundelsen for sin forespørgsel, hvori han tilføjer, at Enhedslisten finder det »uhensigtsmæssigt«, at byrådet kun bliver orienteret gennem pressen om vigtige forhold som forsinkelser af letbanen.

Jeg vil nu spørge mere direkte.
Keld Hvalsø (EL), byrådsmedlem og fmd. for teknisk udvalg

Regler om tavshedspligt

Aarhus Kommune er ejer eller medejer af en lang række selskaber og kommunale fællesskaber – såkaldte interessentskaber. For eksempel Aarhus Vand A/S, Aarhus Havn A/S, Aarhus Letbane I/S, Østjyllands Brandvæsen I/S. Desuden udpeger kommunen repræsentanter til mange bestyrelser i fonde og selvejende institutioner.

De juridiske regler i disse meget forskellige organisationer er ikke ens, og kommunen har ikke et egentligt regelsæt for oplysninger fra byrådets udpegede repræsentanter, konstaterer Jacob Bundsgaard og stadsdirektør Niels Højberg i svaret på Keld Hvalsøs spørgsmål om, hvilke regler der gælder for oplysninger fra byrådets repræsentanter i bestyrelser m.m.

Hvem holder snor i letbanen_

De oplyser, at en bestyrelse i et aktieselskab som udgangspunkt skal varetage selskabets interesser. Selskabsloven forbyder, at bestyrelsesmedlemmer videregiver oplysninger, som de har fået via deres hverv i selskabet, og medlemmerne er omfattet af selskabslovens regler om tavshedspligt, skriver de i svaret. Det tilføjes dog, at når kommunen er eneaktionær – som i Aarhus Havn og Aarhus Vand – er der vide rammer for, hvordan kommunen laver reglerne for kommunikationen mellem selskabet og kommunen.

I interessentskaber vil der også ofte være regler om tavshedspligt, men her vil bestyrelsesmedlemmerne dog typisk have lov til at dele oplysninger med dem, de er udpeget af, fremgår det af svaret.

Vil nu spørge mere direkte

Keld Hvalsø er ikke blevet meget klogere på sin rolle i de to bestyrelser og vil følge op med yderligere spørgsmål.

»Jeg vil nu spørge mere direkte ind til, hvad kommunen vil i Aarhus Vand og Aarhus Letbane, og hvilke oplysninger kommunen har brug for at få fra mig.«

Disse svar får han muligvis senere på måneden, hvor byrådet forventes at skulle behandle udkast til nye ejerstrategier for kommunens selskaber. Tre af disse strategier – bl.a. for Aarhus Vand og Aarhus Lufthavn – skal magistraten drøfte mandag. Strategierne er dannet af et særligt selskabsteam, som kommunen etablerede, efter at byrådet for et års tid siden vedtog ”Politik for aktivt ejerskab”. Det skete for bl.a. i højere grad at sætte retning og følge op over for kommunens selskaber samt at blive mere bevidst om sine forskellige roller i forhold til sine selskaber.

Disse strategier og dette team bliver bl.a. fremhævet i besvarelsen til Keld Hvalsø på hans spørgsmål om borgmesterens overvejelser for at sikre, at byrådet via sin repræsentation i bestyrelserne bliver holdt orienteret om udviklinger, som er væsentlige for aarhusianerne.

Selskabsteamet kan også klæde byrådsmedlemmer på til arbejdet i bestyrelser, bl.a. ved at introducere de nye ejerstrategier og selskabslovens regler om tavshedspligt. Lige som kommuneforeningen KL tilbyder et kursus til bestyrelsesmedlemmer i kommunale selskaber, oplyses det i besvarelsen.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Rituel drengeomskæring er en ligestillingskamp

Jasmine Søgaard, gymnasielærer og socialdemokrat, Malling
Som samfund har vi pligt til at beskytte børnenes ret til at bestemmelse over egen krop

Debat: Er mere magtanvendelse virkelig svaret?

Anni Sørensen, formand for Landsforeningen LEV
Der er en nærliggende risiko for, at nye magtanvendelsesbeføjelser fører til besparelser i botilbud for voksne med udviklingshæmning. En sådan spiral kan resultere i ønsker om endnu flere beføjelser.

Debat: Skæbnetime for folkeskolen

Janus Boye, medlem af hovedbestyrelsen i landsforeningen Skole og Forældre, Aarhus | Henrik Vinther Olesen, folketingskandidat (R), Aarhus
Stadig flere vælger folkeskolen fra, og ændrer vi ikke kurs, er spørgsmålet: Vil du savne folkeskolen, når den ikke længere er her?
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Analyse: Hvor skal vi hen, Aarhus?

Analyse: Den 1. januar begyndte den nye byrådsperiode for det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune. Men hvad bliver de 31 lokale politikeres udfordringer i de kommende fire år? JP Aarhus kommer her med et bud på byrådets fem væsentligste opgaver.
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Altid sulten? Disse fødevarer mætter mest
Vil du gerne opnå den bedst mulige mæthed med færrest mulige kalorier, peger en diætist her på den perfekte kostplan for at nå det mål. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her