Aarhus

Aarhus-gymnasier enige om ny elevfordeling

Nyt initiativ skal sprede unge fra udsatte boligområder.

Der har tidligere været problemer med, at unge fra socialt udsatte boligområder søgte om at komme ind på de samme gymnasier. Arkivfoto: Ernst Van Nord

Studerende fra 10 forskellige boligområder i Aarhus vil i fremtiden blive jævnt fordelt på byens syv gymnasier.

Det er en konsekvensen af en aftale om fordelingen af gymnasieeleverne, som er indgået mellem samtlige STX-rektorer i Østjylland.

Boligområderne har i perioden fra 2011 til 2017 været på listen over såkaldte ”kombinerede udlejningsområder”, med mindst 1.000 beboere, og hvor mindst 40 pct. af beboerne mellem 18 og 64 år står uden for arbejdsmarkedet.

Målet er at undgå, at elever fra socialt udfordrede boligområder klumper sig sammen på bestemte gymnasier, som det har været tilfældet på Langkaer Gymnasium i Tilst. Formand for Region Midtjyllands ”Fordelingsudvalg Øst”, rektor på Århus Statsgymnasium, Dorte Fristrup, opfordrer de unge til at søge ind på nærmeste gymnasium.

De 10 boligområder

Gellerupparken/Toveshøj

Bispehaven

Håndværkerparken

Skovgårdsparken

Langkærparken

Trigeparken

Rosenhøj

Frydenlund

Vorrevangen

Vejlby Vest

»Så kan flest muligt få prioriteterne opfyldt, og vi håber, at det her giver en mere ensartet elevsammensætning skolerne imellem,« siger hun.

Udover at sprede de nuværende gymnasielever er det håbet, at aftalen på sigt vil anspore flere unge fra de 10 boligområder til at få en ungdomsuddannelse, fordi der på alle gymnasier vil være en større gruppe fra lokale, udsatte områder.

Rektorer: Minister sylter løsning for gymnasier med skæv elev-fordeling

»Jeg er stolt af, at vi som region sammen med gymnasierne er enige om en måde, der prøver at gøre op med stigende ulighed mellem gymnasierne. Vi vil have gode gymnasier til alle. Det er ikke sket andre steder i landet, at gymnasier på den måde har fodslag om at løse social ulighed og løfte i flok, siger 1. næstformand i Region Midtjylland Hanne Roed (R).

Efter optagelsesprøverne opgøres det samlede antal ansøgere til byens syv STX-gymnasier, og det samlede antal ansøgere fra de 10 områder. Hvis et gymnasium har flere ansøgere fra de udsatte boligområder end en maksimal andel, kan gymnasiet bede om, at de overskydende ansøgere flyttes til andre gymnasier. Gymnasiet vil så få tildelt mindst et tilsvarende antal elever, der ikke kommer fra ”kombinerede udlejningsområder.”

mony
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Langkaer – et sted, der udretter noget
Carl Buhr (EL), elevrådsformand på Langkaer, byrådskandidat, Pihlkjærsvej 12, Højbjerg | Keld Hvalsø (EL), spidskandidat, Hvedebjergvej 96, Brabrand
Debat: Riv uddannelsessystemets mure ned 
Jens Philip Yazdani, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning | Sana Mahin Doost, forkvinde for Danske Studerendes Fællesråd
Da Lars Løkke Rasmussen holdt sin nytårstale for snart en måned siden, var det svært ikke at bemærke talens ensidige fokus på udlændinge.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Rituel drengeomskæring er en ligestillingskamp

Jasmine Søgaard, gymnasielærer og socialdemokrat, Malling
Som samfund har vi pligt til at beskytte børnenes ret til at bestemmelse over egen krop

Debat: Er mere magtanvendelse virkelig svaret?

Anni Sørensen, formand for Landsforeningen LEV
Der er en nærliggende risiko for, at nye magtanvendelsesbeføjelser fører til besparelser i botilbud for voksne med udviklingshæmning. En sådan spiral kan resultere i ønsker om endnu flere beføjelser.

Debat: Skæbnetime for folkeskolen

Janus Boye, medlem af hovedbestyrelsen i landsforeningen Skole og Forældre, Aarhus | Henrik Vinther Olesen, folketingskandidat (R), Aarhus
Stadig flere vælger folkeskolen fra, og ændrer vi ikke kurs, er spørgsmålet: Vil du savne folkeskolen, når den ikke længere er her?
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Analyse: Hvor skal vi hen, Aarhus?

Analyse: Den 1. januar begyndte den nye byrådsperiode for det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune. Men hvad bliver de 31 lokale politikeres udfordringer i de kommende fire år? JP Aarhus kommer her med et bud på byrådets fem væsentligste opgaver.
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her