Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Aarhus-gymnasier enige om ny elevfordeling

Nyt initiativ skal sprede unge fra udsatte boligområder.

Der har tidligere været problemer med, at unge fra socialt udsatte boligområder søgte om at komme ind på de samme gymnasier. Arkivfoto: Ernst Van Nord

Studerende fra 10 forskellige boligområder i Aarhus vil i fremtiden blive jævnt fordelt på byens syv gymnasier.

Det er en konsekvensen af en aftale om fordelingen af gymnasieeleverne, som er indgået mellem samtlige STX-rektorer i Østjylland.

Boligområderne har i perioden fra 2011 til 2017 været på listen over såkaldte ”kombinerede udlejningsområder”, med mindst 1.000 beboere, og hvor mindst 40 pct. af beboerne mellem 18 og 64 år står uden for arbejdsmarkedet.

Målet er at undgå, at elever fra socialt udfordrede boligområder klumper sig sammen på bestemte gymnasier, som det har været tilfældet på Langkaer Gymnasium i Tilst. Formand for Region Midtjyllands ”Fordelingsudvalg Øst”, rektor på Århus Statsgymnasium, Dorte Fristrup, opfordrer de unge til at søge ind på nærmeste gymnasium.

De 10 boligområder

Gellerupparken/Toveshøj

Bispehaven

Håndværkerparken

Skovgårdsparken

Langkærparken

Trigeparken

Rosenhøj

Frydenlund

Vorrevangen

Vejlby Vest

»Så kan flest muligt få prioriteterne opfyldt, og vi håber, at det her giver en mere ensartet elevsammensætning skolerne imellem,« siger hun.

Udover at sprede de nuværende gymnasielever er det håbet, at aftalen på sigt vil anspore flere unge fra de 10 boligområder til at få en ungdomsuddannelse, fordi der på alle gymnasier vil være en større gruppe fra lokale, udsatte områder.

Rektorer: Minister sylter løsning for gymnasier med skæv elev-fordeling

»Jeg er stolt af, at vi som region sammen med gymnasierne er enige om en måde, der prøver at gøre op med stigende ulighed mellem gymnasierne. Vi vil have gode gymnasier til alle. Det er ikke sket andre steder i landet, at gymnasier på den måde har fodslag om at løse social ulighed og løfte i flok, siger 1. næstformand i Region Midtjylland Hanne Roed (R).

Efter optagelsesprøverne opgøres det samlede antal ansøgere til byens syv STX-gymnasier, og det samlede antal ansøgere fra de 10 områder. Hvis et gymnasium har flere ansøgere fra de udsatte boligområder end en maksimal andel, kan gymnasiet bede om, at de overskydende ansøgere flyttes til andre gymnasier. Gymnasiet vil så få tildelt mindst et tilsvarende antal elever, der ikke kommer fra ”kombinerede udlejningsområder.”

mony

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Langkaer – et sted, der udretter noget

Carl Buhr (EL), elevrådsformand på Langkaer, byrådskandidat, Pihlkjærsvej 12, Højbjerg | Keld Hvalsø (EL), spidskandidat, Hvedebjergvej 96, Brabrand

Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Fængselskammerat ser tilbage: Vi kan stadig lære af Nelson Mandela

Mac Maharaj var i 12 år en af Nelson Mandelas nærmeste kammerater på fængselsøen Robben Island. 100 år efter landsfaderens fødsel reflekterer den nu 83-årige Maharaj over Mandelas lederskab, et kvart århundrede med store politiske fejl i Sydafrika, og hvad Europa og USA kan lære af manden, der blev et internationalt symbol på fred og forsoning.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Himmelbjerget er smuk i al sin enkelhed

Erling Melgaard Jarsbo
Himmelbjerget og omgivelserne trænger på ingen måde til udbygning med "hypet bras" og forgængeligt ragelse.
Aarhus' historie

Seks bud: Her er menneskerne, der former Aarhus om 20 år

Mona Juul. adm. direktør, Envision A/S

Aarhus er en skøn by – også om 20 år. For det er mennesker, der former byen. Ikke omvendt.

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her