Aarhus

Fejl ved kommunalvalget: Kandidat hjalp med stemmeoptælling

Valgstyrerformand på afstemningsstedet i Auning Tom Bytoft Hansen (S) deltog ved en fejl i grovsortering af stemmerne.

Der er helt klare regler for, hvordan et kommunalvalg skal afvikles. Alligevel kan der ske fejl. Og der skete fejl ved valget i november på afstemningsstedet i Auning. Arkivfoto: Benjamin Nørskov

»En mindre ting, men et vink med en vognstang.«

Sådan siger Benny Hammer (K), viceborgmester og medlem af valgbestyrelsen for kommunal- og regionsrådsvalg i Norddjurs Kommune, om en sag fra valgstedet i Auning, hvor valgstyrerformand Tom Bytoft (S) deltog i grovsortering af stemmerne, selv om han også stillede op som kandidat til kommunalbestyrelsen. Det vil sige, at Tom Bytoft var med til at sortere stemmerne ud i stakke, efter hvilket parti stemmen var på.

Det måtte han ikke ifølge valglovens paragraf 78 A, som siger: »En kandidat kan ikke deltage i optællingen af, hvor mange stemmer der er afgivet for den kandidatliste, vedkommende er opstillet for.«

Jeg kan kun beklage på det kraftigste. Jeg har lavet en dumhed, en tanketorsk, men det var et forsøg på at hjælpe. Det er så endt som en bjørnetjeneste.
Tom Bytoft

»Jeg kan kun beklage på det kraftigste. Jeg har lavet en dumhed, en tanketorsk, men det var et forsøg på at hjælpe. Det er så endt som en bjørnetjeneste,« siger Tom Bytoft selv.

Valgstyrerformand før

Ifølge Tom Bytoft selv har han været valgstyrerformand i 12 år og ser ingen grund til, at han ikke skulle kunne fortsætte med det.

»Jeg mener ikke, at det udelukker mig fra at varetage hvervet som valgstyrerformand fremover. Jeg er blot ked af, at jeg ikke havde fået sat mig godt nok ind i reglerne denne gang,« siger han.

Benny Hammer mener heller ikke, at episoden udelukker Tom Bytoft som valgstyrerformand i fremtiden.

»Han burde nok have kendt reglerne bedre, men det er ikke en større sag, der har betydning for valgets godkendelse. Det handler om, at vi tager ved lære af det og strammer op på vores procedurer,« siger Benny Hammer.

Ministeriet orienteret

Sagen er blevet anført i valgbogen, som kommunalbestyrelsen efter valgets afvikling har sendt til Økonomi- og Indenrigsministeriet. Her vil man dog ikke umiddelbart foretage sig noget i sagen.

»I modsætning til folketingsvalg skal Økonomi- og Indenrigsministeriet ikke blåstemple kommunal- og regionsrådsvalg. Kommunerne styrer det selv i deres valgbestyrelser, mens vi i ministeriet mere har en vejledende rolle, når der ikke er tale om valgklager. Vi får efter valget tilsendt alle valgbøger og kigger dem selvfølgelig igennem, men det er op til valgbestyrelserne og kommunalbestyrelserne at opgøre og godkende valget,« siger Christine Boeskov, valgkonsulent i Økonomi- og Indenrigsministeriet.

På afstemningsstedet i Auning blev der afgivet 2.374 gyldige stemmer. Af dem var 39,7 pct. (942) på Tom Byskovs eget parti, Socialdemokratiet, mens Liberal Alliance med 24,3 pct. (578) og Venstre med 15,8 pct. (376) fik næst- og tredjeflest stemmer.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her