Annonce
JP Aarhus 20 år
Aarhus

Visuel vækst tvinger Filmbyen til at udvide

En udvidelse af filmbyen på havnen i Aarhus skal fortsætte Danmarks største eksport inden for den digitale og visuelle branche.

Den kommende tilbygning til Filmbyen set fra Sydhavnsgade. Illustration: AART architects

Snart bliver det første spadestik sat i jorden på et af de få ubebyggede områder ved havnen i Aarhus. Her udvider Filmby Aarhus med det, der skal blive et kraftcenter for kreative ildsjæle og nogle af de mest fremadstormende medievirksomheder i Danmark.

Den mere end 4.300 kvm store bygning til en pris på 75,5 mio. kr. bliver en naturlig forlængelse og et næsten symbolsk vartegn for den digitale og visuelle industri i Region Midtjylland. En industri, der slår hovedkonkurrenterne i København i samme branche med flere armslængder, når det kommer til eksport af dansk, kreativ industri, viser en undersøgelse foretaget af Region Midtjylland.

»Jeg møder nogle gange en lidt gammeldags holdning hos både politikere og erhvervsfolk om, at kultur og erhverv ikke kan gå hånd i hånd. Men det er langtfra sandt,« siger Carsten Holst, chef for Filmby Aarhus.

Filmbyen er et kreativt centrum i byen. Her demonstrerer direktør Carsten Holst nogle af de digitale muligheder, der findes for at blande virkelighed og virtual reality. Foto: Joachim Ladefoged

Chefen hentyder bl.a. til spilindustrien, som i dag er en global milliardforretning, og som flere danske digitale virksomheder har en aktie i. Virksomheder, der også kommer til at have lejemål i den nye kæmpe bygning på den aarhusianske havn.

Succesfulde producenter

Filmbyen lægger allerede hus til nogle af Danmarks største og mest succesfulde film- og medieproducenter som bl.a. millionforretningerne M2 Film og Metronome Productions. Med den nye bygning skal de succesfulde virksomheder ligge side om side med alternative græsrodsuddannelser som Kaospiloterne og Aarhus Filmværksted samt nystartede iværksættere.

»Alt nyskabende kreativitet kommer fra det kulturelle vækstlagt, og den prøver vi at understøtte med den nye bygning og Filmby Aarhus generelt,« siger Carsten Holst.

Fremtidens Filmbyen set fra luften med Jyllands-Postens kommende hovedsæde til venstre. Illustration: AART architects

Idéen til den nye bygning er udtænkt af Carsten Holst med kommunen i ryggen. Med en passioneret insisteren på, at kreative virksomheder lever bedst, når de bor side om side i et slags dynamisk økosystem, har chefen været med til at skabe Danmarks største klynge af digitale og visuelle virksomheder. Og den nye bygning skal fodre det kommercielle med kreative tiltag i endnu højere grad, forestiller han sig.

»Væksten inden for film, spil, og andre digitale virksomheder er steget enormt i Aarhus de seneste år, og flere københavnske virksomheder har også åbnet afdelinger i byen. Det er derfor naturligt, at vi udvider,« siger chefen, der også kan afsløre, at alle lejemål i den nye bygning allerede er udlejet.

Jeg møder nogle gange en lidt gammeldags holdning hos både politikere og erhvervsfolk om, at kultur og erhverv ikke kan gå hånd i hånd. Men det er langtfra sandt.
Carsten Holst, direktør, Filmby Aarhus

Filmbyen er en del af Aarhus Kommune, og formålet med det nye hus er ikke at tjene penge. Lejeindtægterne og et potentielt overskud går direkte til et innovativt tiltag ved navn Ideas Lab. Her understøtter man udviklingen af unge talenter i den kreative branche.

»De unge i Ideas Lab får virksomhederne i filmbyen som mentorer, mens virksomhederne får adgang til nogle af de skarpeste og mest friske hjerner inden for deres erhverv. Og det har været en succes for begge parter,« siger Carsten Holst.

I dag har 59 virksomheder hjemme i Filmby Aarhus, og den nye bygning skal stå klar i 2019.

Bygningen er tegnet af AART architects og skal også sætte rammerne for et nyt byrum, der skal få de aarhusianske borgere til at bruge området ved Filmbyen til rekreative formål.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her