Aarhus

En valgnat med for tidlig fejring, rygepauser i højt humør og lukkede døre (rettet)

I den første version af denne artikel fremgik det, at Thomas Medom (SF) på valgnatten holdt rygepauser på rådhustrappen. Dette er ikke korrekt. Han ryger ikke, men fulgte bare med sine partikollegaer, som holdt rygepauser. JP Aarhus beklager fejlen.

Rådhustårnet var indtil i søndags genstand for et lyskunstprojekt som en del af Aarhus 2017, og et par dage før valget var farve valget oplagt: rød eller blå? Foto: Tanja Carstens Lund

Alle følelser var i spil, da resultatet af valget stod klart, og partierne forhandlede om byrådets magtfulde poster.

I højt humør og med matte øjne traskede byrådsmedlemmerne Thomas Medom (SF) og Jan Ravn Christensen (SF) og samt SF' lokalformand Søren Kronborg Pedersen frem og tilbage mellem forhandlingslokaler og trappen foran rådhuset.

De to sidstnævnte havde brug for adskillige cigaretter for at klare sig igennem forhandlingerne på valgnatten om de magtfulde rådmandsposter og knap så indflydelsesrige udvalgsposter. Med samtlige stemmer talt op i Aarhus Kommune kl. 01.20 onsdag kunne SF’erne fejre en fremgang til partiet på 2,4 procentpoint og en ny partikollega i byrådet.

SF endte som et af valgets vindere med en fremgang fra to til tre mandater og bliver dermed byrådets tredjestørste parti, en plads det overtager fra Enhedslisten, som gik fra tre til to mandater. Og det er bestemt sjovere at forhandle med sådan et resultat, lod Thomas Medom forstå på rådhustrappen.

Da borgmester Jacob Bundsgaard (S) omkring kl. 07.03 havde færdiggjort sin rådmandskabale, stod SF da også med rådmandsposten for den mest prestigefyldte magistratsafdeling i kommunen, Børn og Unge.

Tirsdag aften, inden alle stemmer endnu var talt op, var der et særligt højt humør at spore hos De Radikales Rabih Azad-Ahmad. På rådhusets anden sal hev han fat i en tv-journalist fra Danmarks Radio og udtrykte sin glæde over, at partiet var gået ét mandat frem – til tre.

Denne optræden fik snakken frem på rådhusgangene: Rabih Azad-Ahmad kunne have haft glæde af en spindoktor, der kunne instruere ham i forbeholdets kunst. Partiet endte med en lille tilbagegang – på 0,1 procentpoint – og beholdt dermed sine nuværende to mandater.

Det resultat formåede De Radikale dog at udnytte til at sikre Rabih Azad-Ahmad endnu fire år på en rådmandspost.

En skuffet blå blok

På rådhusets rådmandskontor for Børn og Unge, hvor Venstres politiske leder, Bünyamin Simsek, har holdt til de seneste fire år, var der en langt mere trykket stemning. Her samledes blå blok tirsdag aften for at diskutere valgresultatet og finde ud af, hvilke partier der skulle besætte de to rådmandsposter, der tilfalder de borgerlige. Blokken gik tilbage fra 11 til 10 mandater, mens rød blok kunne fejre ét mandats fremgang til 21.

De Konservatives politiske leder, Marc Perera Christensen, blev kun set på rådhusets gange, da han uden en lyd til pressen sneg sig ind på Venstre-lederens kontor.

Der er heller ikke meget at fejre hos De Konservative, der blev en af valgets store tabere. Med en tilbagegang på to procentpoint mistede partiet det ene af sine to mandater, og Marc Perera Christensen skal nu stå for at kæmpe den konservative sag alene.

De øvrige borgerlige partier bevarer sine nuværende mandater: Venstre (6), Dansk Folkeparti (2) og Liberal Alliance (1).

Blå blok havde natten igennem mange følere ude hos både Alternativet og Enhedslisten, da en konstitueringsaftale med blot ét enkelt mandat mere ville give de borgerlige partier og konstitueringskammeraterne 11 mandater eller mere, hvilket vil gøre dem til førstevælgere af rådmandsposter og udløse flere udvalgsposter.

Rådvilde kandidater

Men efter at have ventet forgæves på, om Alternativet og Enhedslisten kunne se sig selv få fordel af en sådan aftale, endte blå blok natten til onsdag ved 04-04.30-tiden på Bünyamin Simseks kontor med selv at nå til enighed om fordelingen af rådmandsposterne.

Mens den røde blok i en stor flok vandrede mellem forhandlingsrum, rygepauser og de forskellige partilejre, gik flere kandidater for Alternativet hvileløst og afventende rundt på rådhusgangene. Partiet havde indkaldt folketingspolitikeren Josephine Fock (ALT) til at føre an i forhandlingerne, da ingen før onsdag aften vidste, hvem der skulle udfylde Alternativets ene mandat i Aarhus Byråd. Partiets sideopstillede liste betyder, at kandidaten med flest stemmer stryger ind i byrådet, og spændingen blandt kandidaterne blev skærpet, da valgresultatet ikke blev helt så godt som ventet for Alternativet, der i flere meningsmålinger har ligget til to eller tre mandater.

Tilbage står valgets store vinder, Socialdemokratiet, som har trodset adskillige meningsmålinger og prognoser med tilbagegang og beholder sine 13 mandater.

Partiets leder og byens borgmester i endnu fire år, Jacob Bundsgaard, blev omringet af journalister, da han lidt over kl. 2 blev set på rådhusgangene. Her sendte en storsmilende borgmester en cadeau til de socialdemokratiske kandidater og de hundredvis af frivillige, som hjalp Socialdemokratiet i valgkampen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her