Aarhus

En kommunal vælger krydser sit spor

De kommunale kulturkroner kunne være en vej for mig ind i valgdebatten. Hvis jeg da ellers kunne tage mig sammen og koncentrere mig. Og hvis der ikke lige kom ”Den store bagedyst” når der er vælgermøder.

Gitte Madsen.

Med uhyggelige pasfotos og elendigt layout i klaskehøjde hænger de der i lygtepælene. De håbefulde. De vil gerne være kommunalt ansatte efter valget den 21. november. De gider godt bestemme over alle os andre for penge.

Jeg skal bare vælge. Og det skal jeg nok. Det er min borgerpligt, fordi jeg er så privilegeret og forkælet at bo i et kun lettere brugt håndværkertilbud af et demokrati.

Så jeg tager da lige en valgtest. »Der anvendes for mange penge på biblioteker og kulturhuse,« står der. Først bliver jeg sur, for det skal testen sgu da ikke bestemme. Men det er så bare et spørgsmål. Og det skal jeg erklære mig helt enig, delvist enig, hverken/eller, delvist uenig eller helt uenig i. Umiddelbart tænker jeg, at Aarhus som europæisk kulturhovedstad om noget har bevist, at enhver krone investeret i et levende, nysgerrigt kulturliv er den bedste grobund for mangfoldighed, inklusion, integration, meningsfyldt livsindhold og øget folkesundhed. Og det er pænt mange fluer med ét smæk i min bog. Men så stresser jeg. For hvor mange penge bruger vi allerede på kultur i kommunen, og er det for mange eller for få, i forhold til hvad vi bruger på alt det andet, vi også skal have styr på?

Ifølge Danmarks Statistik var offentlige bevillinger til kulturelle aktiviteter for 2016 på 23,3 milliarder kr. Hvilket var et svagt fald i forhold til året før, men ca. 2,5 milliarder mere, end vi brugte på forsvaret. Med mindre vi altså som anbefalet hæver forsvarsudgifterne med 15 milliarder. Men hvad med lige nu, hvor nyheder hver dag viser, at vi p.t. har rigeligt med våben og en elendig kultur for fredelig samfærdsel i gaderne? Og hvad med... Bum! min guldfiske-hjernes maks. for koncentration er nået. Jeg skriver ”delvist enig” i testen, bare for at folk ikke skal tro, at jeg er sådan en aarhusiansk kulturgøgler uden respekt for samfundets øvrige udfordringer, sådan kommunalt set.

Det viser sig så efter en række hårrejsende og sælsomt udvalgte spørgsmål, at jeg er 63 % enig med en syret, ung kandidat med vilde øjne, fra et parti som jeg aldrig rigtigt har forstået, og 61 % enig med hende, jeg plejer at stemme på, men som aldrig bliver valgt. Og det er egentlig først ved gennemgang af vores respektive svar, at jeg ser, at jeg er noget mere klar i spyttet end mine to kommunalpolitikere in spe, som har svaret ”hverken enig eller uenig” på størstedelen af spørgsmålene, nok for en sikkerheds skyld.

Jeg ved godt, at samtlige kandidater høvler rundt i regionens halvtomme iskolde aulaer og lover os at øge tilskuddene til alle områder, inklusive en sænkning af kommuneskatten. Men som langt de fleste har jeg alt for travlt med at se ”Bagedysten”, brokke mig og få varmen til at virke i mit hus til at gå til kommunale vælgermøder, som vi har outsourcet kulturens grå hjelme til at tage sig af i denne måned. Så jeg går lige en tur ud og trækker lidt frisk luft i stedet. Og så er den gal igen. Jeg synes simpelthen, at valgplakater er den mest outdatede, meningsløse miljø-svinende, groteske form for budskabsformidling i et oplyst, engageret samfund. Må jeg hermed rejse lovforslag om, at § 84 i Vejloven annulleres og valgplakater forbydes, så ingen i fremtiden behøver hænge dem op »... bare fordi alle de andre gør det«?

Jeg så et billede på Facebook. På en lygtepæl hænger Kommunisterne lige over Enhedslisten, mens Venstre slutter treenigheden. Med partibogstaverne R, Ø og V helt tæt sammen, giver det da i det mindste opmærksomhed på en grå tirsdag. Ved ikke om billedet var ægte. Men R-Ø-V alligevel? Det fik min opmærksomhed. Så pøj pøj til Kommunisterne, Enhedslisten og Venstre med det. Og held og lykke med valget, kære Aarhus. Jeg tror, at jeg sender en mail. »Obama, kunne man friste med lidt kommunal tovtrækning i DK, helst inden jul? Jeg savner dig.«

Gitte Madsen er tidligere leder af frontløbermiljøet og én af initiativtagerne til Kaospiloterne i Aarhus. Som underholdningschef på TV 2 har hun stået bag succeser som ”Vild med dans”. I dag er Gitte Madsen idéudvikler, forfatter og foredragsholder.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her