Aarhus

SF: Alle økonomiske interesser skal frem i lyset

Venstre og Socialdemokratiet vil gerne se på et forslag fra SF om mere åbenhed om byrådsmedlemmernes økonomi.

Hvilke bestyrelsesposter har byrådsmedlemmerne, og hvad er der af økonomiske aftaler med tidligere arbejdsgivere?

Spørgsmålene bør fremover være obligatoriske for de 31 byrådsmedlemmer i Aarhus Kommune at svare på, mener partiet SF, som derfor har fremsat et forslag til behandling på det kommende byrådsmøde på onsdag.

SF vil have større åbenhed omkring byrådsmedlemmernes økonomi for at sikre borgernes tillid til forvaltningen af skatteydernes penge, skriver SF i forslaget. I 2009 vedtog byrådet, at alle byrådsmedlemmer kunne registrere bestyrelsesposter i private og offentlige selskaber, lønnede stillinger og selvstændig, indtægtsgivende virksomhed, udover hvervet som eks. byrådsmedlem eller borgmester. Samtidig besluttede byrådet, at borgmesteren og de fem rådmænd kunne oplyse selskabsinteresser og eventuelle aftaler med tidligere og/eller fremtidige arbejdsgivere.

»Men det er desværre kun få, der vælger at registrere oplysningerne på kommunens faktasider. Derfor ønsker vi, at den nuværende ordning om registrering af byrådsmedlemmers økonomiske interesser gøres obligatorisk,« skriver SF-byrådsmedlemmerne Jan Ravn Christensen og Thomas Medom i forslaget.

Hvor snitfladen skal være, vil vi gerne have en drøftelse af i økonomiudvalget.
Peder Udengaard, politisk ordfører (S)

SF’erne henviser til, at Folketinget har skærpet sit regelsæt på området og har gjort registreringen af private økonomiske interesser obligatorisk for folketingsmedlemmer.

Socialdemokratiet i Aarhus Byråd er ikke helt afvisende over for forslaget, som ifølge SF vil sikre borgerne gennemsigtighed i forhold til de folkevalgtes væsentlige økonomiske interesser.

»Som udgangspunkt er vi ikke afvisende. Det er fornuftigt, at vi som byrådsmedlemmer lægger oplysningerne frem. Men hvor snitfladen skal være, vil vi gerne have en drøftelse af i økonomiudvalget,« siger Peder Udengaard, politisk ordfører for S i byrådet.

Heller ikke Venstre i Aarhus Byråd vil helt afvise forslaget.

»Personligt har jeg ingen problemer med at lægge mine økonomiske forhold frem. Men umiddelbart er min holdning, at det skal være op til den enkelte at sætte sine grænser for, hvor privatgrænsen skal være,« siger Gert Bjerregaard, politisk ordfører for Venstre. Gert Bjerregaard understreger, at partiet ikke har drøftet det konkrete forslag fra SF endnu.

Det sker på tirsdag, når gruppen samles.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her