Aarhus

»Skal vi bo i en jernkasse for at være i fred hjemme?«

For tre uger siden brød to maskerede mænd ind hos Bent Brøndum og hans hustru, der dermed blev til endnu et tal i statistikken over ofre for hjemmerøveri. Hvad skal vi gøre for at kunne være i sikkerhed i vores eget hjem, spørger Bent Brøndum nu.

Man må gerne forsvare sig med nødværge ved et hjemmerøveri, men udøver man uforholdsmæssig vold, kan man som offer selv risikere at blive straffet. Gerningsmændene til hjemmerøveriet hos Bent Brøndum er ikke fundet, men sagen efterforskes stadig. Ifølge politikommissær Arne Nørgaard Mikkelsens vurdering står gerningsmændene til en straf på halvandet til to års fængsel, hvis de bliver fundet og dømt. Foto: Tanja Carstens Lund

”Par udsat for hjemmerøveri i Egå”.

Fakta

Hjemmerøverier

  • Politiet inddeler hjemmerøverier i to gerningskoder: Røveri mod person i egen bolig og særlig farligt røveri mod person i egen bolig. Et hjemmerøveri karakteriseres som særlig farligt, hvis offeret mishandles, holdes indespærret, påføres alvorlige skader eller gerningsmanden truer med et livsfarligt våben, eks. en pistol.
  • Det er tilfældigt, hvor hjemmerøverier i Østjylland bliver begået. Den eneste karakteristik er, at det ofte er øde steder.
  • Strafferammen for hjemmerøveri blev hævet i 2011, så hjemmerøveri kan straffes næsten lige så hårdt som drabsforsøg – med op til seks års fængsel. Med lovændringen blev fem års fængsel udgangspunkt i sager, hvor gerningsmænd trænger ind i en persons hjem.

Antal anmeldelser siden 2011:

  • 2017 (t.o.m. oktober): 19  – heraf 0 ”særlig farlig”
  • 2016. 12 – 0 ”særlig farlig”
  • 2015: 21 – 2 ”særlig farlig”
  • 2014: 20 – 1 ”særlig farlig”
  • 2013: 17 – 1 ”særlig farlig”
  • 2012: 29 – 1 ”særlig farlig”
  • 2011: 41 – 2 ”særlig farlig”

Kilde: Østjyllands Politi

Sådan lød overskriften på en artikel i JP Aarhus tirsdag den 24. oktober.

»En ældre mand slap fra episoden med sår og mærker på arme og ben – ifølge politiet blev han slået med et koben,« stod der videre.

Artiklen var blot en i rækken af artikler skrevet på baggrund af politiets døgnrapport, som noterer døgnets kriminelle hændelser i Østjylland. Men for parret i Egå er det ikke bare ”en i rækken”.

Bent Brøndum på 61 år er den ældre mand, der slap fra episoden med sår og mærker på arme og ben. Når man ser ham og hører ham fortælle, virker han dog ikke som en ”ældre mand”. Han fik egenhændigt jaget indbrudstyvene bort og er den dag i dag mere vred end rystet over episoden. Hans hustru på 59 år slap billigere end ham fysisk, men er stadig meget påvirket af indbruddet og vægrer sig ved at blive boende i huset i Egå.

»Da vi sad og snakkede om natten, sagde min kone, at hun ikke længere vil bo i huset. Det er tankevækkende, at det er tyveknægte, der skal bestemme, hvor vi skal bo,« siger Bent Brøndum.

Selv er han ikke så påvirket af indbruddet, han vil hellere se frem.

»Hvad skal vi gøre, for at vi kan være i sikkerhed i vores eget hjem,« spørger han, der som tømrer og indehaver af egen virksomhed har arbejdet meget med sikring imod indbrud og er godt orienteret om, hvilke muligheder der er.

To store biler og øde

For parret Brøndum var det en dag og aften som så mange andre, men mandag den 23. oktober udviklede sig til et hjemmerøveri. Bent Brøndum og hustruen arbejder samme sted – i Bent Brøndums tømrerfirma – og de kom hjem ved 16.30-tiden den mandag og begyndte på at lave aftensmad. Derefter gik de som så ofte før en tur og endte aftenen foran fjernsynet.

»Jeg gik i seng ved 21.30-tiden og min kone ved 23-tiden. Så de har måske set hende sidde i sofaen og troet, at konen var alene hjemme,« spekulerer han.

Udenfor huset har han installeret sensorer, der tænder lys ved bevægelse og samtidig lyser direkte ind i soveværelset. Men dem havde gerningsmændene slået i stykker. Så det var først, da hans kone hørte en rude blive slået itu kl. 23.45, at parret opdagede, at der var noget galt. Og på kort tid nåede tyvene at få vredet terrassedøren åben indefra og smutte ind til parret i soveværelset.

»Da de smadrede ruden, gik alarmen, men jeg hørte intet. Jeg sov bare.«

Bent Brøndum blev derfor vækket, da hans hustru råbte til ham om indbrudstyve – og slog øjnene op til at se to maskerede mænd stå for fodenden af parrets seng.

Mit forslag er en lovliggørelse af peberspray i hjemmet. Jeg ved godt, at risikoen er, at de så sprøjter os i hovedet. Men er det et mere vidtgående magtmiddel end et koben? Hvis de havde slået mig i hovedet, var jeg død.
Bent Brøndum, offer for hjemmerøveri

”Gerningsmændene beskrives begge som 20-30 år og iført sorte hættetrøjer og lyse bukser. De talte dansk med mellemøstlig accent og var begge maskeret med maske eller hætte,” stod der i politiets døgnrapport.

»Det er uforståeligt. Helt uvirkeligt. Den skal lige rotere,« siger Bent Brøndum om øjeblikket, hvor det gik op for ham, at han og hustruen var udsat for et røveri.

»Da jeg slog øjnene op, stod de allerede for enden af sengen og råbte, at de ville have penge og nøglen til pengeskabet,« husker han om de to mænd.

Men som han siger:

»Med mobilepay og dankort, hvem har så penge liggende i hjemmet i dag? Vi har ikke.«

Det var fjerde gang, at parret havde ubudne gæster i deres ca. 250 kvm store hus. Og tredje gang de oplevede, at der var nogen inde hos dem, mens de lå og sov. De to andre gange forsvandt tyvene, før parret vågnede.

Et forsvar

Huset ligger ud til vandet i Egå og indikerer i både størrelse og med de biler, der holder udenfor, at beboerne har penge. Som Bent Brøndum selv siger, så giver det god mening, at indbrudstyve vælger lige dem.

Derfor har Bent Brøndum også forberedt sig. Han har installeret en alarm i huset, der blinker og hyler udenfor, hvis ubudne gæster går ind. Alarmen udløser samtidig en alarm på Bent Brøndums telefon. Men Bent Brøndum har også et baseballbat stående bag ved sengen – for det er jo før lykkedes ubudne gæster at komme ind, så han vil være forberedt.

»Det gik rimelig hurtigt. Jeg tror, jeg råbte, ”kan I så komme ud”, eller ”hvad fanden laver I”,« fortæller Bent Brøndum om sin reaktion under hjemmerøveriet.

Han forsøgte at komme ud af sengen, hvilket fik den ene af de to maskerede mænd til at slå ham med kobenet. Selvom det gav et stort, blødende sår på benet, kom den 61-årige tømrer op og begyndte at ”bokse” med angrebsmanden, som støttedes af den anden.

Imens forsøgte Bent Brøndum at få fat i baseballbattet bag sengen, mens han samtidig forsvarede sig mod kobenet. På samme tid nåede alarmen til hans kones telefon, som også forsøgte at ringe 112. Det distraherede den ene af de to indbrudstyve og gav Bent Brøndum mulighed for at få begge røvere presset ud af soveværelsesdøren, hvorefter de flygtede.

»Jeg sparkede den ene i skridtet, og det gjorde ondt, kunne jeg se. Det var der, jeg kunne begynde at presse dem baglæns.«

Bent Brøndum ved godt, at han lovgivningsmæssigt kunne være kommet i problemer, hvis han havde brugt det baseballbat, der står ved hans seng. Alle har ret til at nødværge, men lige så snart man bruger unødig magtanvendelse, kan man som offer risikere at blive straffet.

Oplæg til debat

»Unødig magtanvendelse. Hvad dækker det begreb? Det er jo ikke, fordi jeg tænker over, hvad jeg gør i situationen, men bagefter efterrationaliserer man jo. Hvad gør samfundet for at beskytte os? Og hvis de ikke kan beskytte os – der kan jo ikke stå politi ved hver eneste husstand – så må de give os mulighederne for at forsvare os selv.«

»Vi kan selvfølgelig bo bag pigtråd og store elektrisk styrede porte, men det ville være ualmindelig trist. Vi skal ikke have et samfund, hvor vi alle er buret inde i jernkasser,« siger han og tilføjer, at dengang han var barn, låste de ikke engang døren, når de forlod hjemmet.

Sådan vil han også gerne bo i dag. Men det kræver, at der sker noget, mener han.

Bent Brøndums incitament til at fortælle om overfaldet er, at han gerne vil puffe lidt til debatten om, hvad vi som borgere egentlig må, når vi bliver overfaldet.

Politiet fraråder nødværge

»Mit forslag er en lovliggørelse af peberspray i hjemmet. Jeg ved godt, at risikoen er, at de så sprøjter os i hovedet. Men er det et mere vidtgående magtmiddel end et koben? Hvis de havde slået mig i hovedet, var jeg død.«

»Vi skal ikke have amerikanske tilstande, men efter det her forstår jeg måske lidt bedre dem, der siger, at vi skal kunne forsvare os selv. Jeg ved godt, at peberspray er et skridt i den forkerte retning, men et eller andet skal der gøres, så jeg vil gerne starte en debat.«

Han mener også, at kameraovervågning på offentlige steder burde lovliggøres, så det bliver lettere at identificere forbrydere.

Men alt det har lange udsigter. Som direkte konsekvens af indbruddet i oktober har Bent Brøndum skiftet håndtagene på terrassedørene i huset, så de kan låses. Og lørdag har parret inviteret naboerne til møde, hvor de håber at kunne nå til enighed om at aktivere nabohjælp, så alarmerne kan gå internt i nabolaget for hurtigere at kunne få ringet 112 ved et indbrud.

Samtidig vil parret arbejde på at få opsat kameraer i kvarteret pegende ind mod hinandens huse – så de på den måde får dækket den offentlige vej.

Om parret bliver boende i Egå eller flytter i lejlighed i byen for at mindske risikoen for hjemmerøveri, må tiden vise.

Hvordan, med hvad og hvor meget må man forsvare sig mod hjemmerøvere? Deltag i debatten på jpaarhus.dk.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Opråb fra 23-årig: Den danske præstationskultur er sygelig

Katrine Læbo, studerende, statskundskab, Børglumvej 25, Risskov
Der er for stort et fokus på præstationer og for lidt på, hvem man er som person.

Debat: P-vagt drev borgerjagt

Regner Laursen, Kløvervej 4, Hammel
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her