Aarhus

Unge synger morgendagens opera

En ny operafestival synges lørdag i gang med unge stemmer og en stærk historie.

Den britiske komponist Michael Betteridge øvede torsdag første gang med de 40 unge, der er med i ”New Beginnings”, samlet på ét sted. Premieren er lørdag på Dokk1. Foto: Tor Birk Trads

Er der nogen, der har gjort sig mere fortjent til en ny begyndelse end andre?

GrowOP! Festival

”New Beginnings”

  • Lørdag kl. 13 åbner GrowOP! Festival, en operafestival for børn, på Dokk1.
  • Det sker med forestillingen ”New Beginnings”, der synges af unge operatalenter fra Den Jyske Opera og Opera North fra Leeds i England.
  • Festivalen varer til den 26. november og finder sted i Aarhus, Herning, Samsø, Ikast, Struer og Holstebro.

Åbningsdagen på Dokk forløber således:

  • Kl. 13 og 15: Forestilling
  • Kl. 14: Officiel åbning med taler af bl.a. borgmester Jacob Bundsgaard (S) og chef på Den Jyske Opera Philipp Kochheim.
  • Arrangementet på Dokk1 er gratis. Læs mere om det på growopfestival.com

En række unge mennesker fra Aarhus og Leeds i England har skullet forholde sig til spørgsmålet i forbindelse med forestillingen ”New Beginnings”, der lørdag spiller to gange på Dokk1.

Det delikate spørgsmål fik sat en masse tanker i gang hos de unge mennesker og lagde desuden grundstenen til forestillingen, der samtidig er startskuddet til GrowOP! Festival, en operafestival for børn.

De leverer ikke svaret, men har selv været meget tilfredse med at stille spørgsmålet og tage del i debatten om det.

Det er for børn

Festivalen er den første af sin slags og byder frem til den 26. november på en række forestillinger for børn.

Den finder sted i både Aarhus, Holstebro, Samsø, Ikast, Herning og Struer og rummer ud over 40 opførelser også morgensang, workshops og seminarer.

Det hele begynder lørdag på Dokk1, så det er med en vis spænding, at den 29-årige britiske komponist, instruktør og musikalske iværksætter Michael Betteridge, der sammen med bl.a. Den Jyske Opera står for forestillingen, tager bygningen i øjesyn første gang torsdag.

Han er både imponeret og begejstret, også for det plateau, hvor forestillingen skal finde sted med udsigt over havnen. Han skridter området af og danner straks billeder inde i hovedet af, hvor de medvirkende kan stå og komme fra.

Unge fra Aarhus og Leeds

De medvirkende er 40 unge mennesker med sans for og evne til at synge opera – de har nogle »fænomenale stemmer«, siger Michael Betteridge. 15 af dem kommer fra Den Jyske Operas talenthold, TalentU, de 25 andre fra Opera Norths Youth Choir i Leeds.

Kort sagt handler ”New Beginnings” om alt det nye, der opstår i fremtiden af og sammen med fortid og nutid.

Men Michael Betteridge kan tale langt og varmt om det arbejde, de unge mennesker har lavet og det engagement, de har vist.

»Vi har arbejdet med ideen om, hvad en ny begyndelse er, og har diskuteret frem og tilbage, hvorefter jeg har plukket i alle deres ideer og har komponeret ud fra dem. Vi begyndte på processen med at bevæge os ind i univers med musik fra Monteverdi til Depeche Mode for på den måde at vise, at opera favner bredt,« siger han, der begyndte sin musikalske karriere med en glubende interesse for musicals.

En historie, der rører

Siden har han skrevet flere popsange og arbejdet inden for flere musikalske genrer

”New Beginnings” henvender sig især til familier med børn - måske fra 12 og opefter, for der synges på både dansk og engelsk. Den spiller to gange i Aarhus lørdag og skal så til Herning.

Ideen med forestillingen og festivalen i det hele taget er at vise, hvad opera kan, og at genren har en fremtid.

»Det er vigtigt for mig at fortælle, at opera er ikke bare er det, mange opfatter det som. Man kan godt sige, at hvis man synger en historie på scenen, er det opera. Opera kan være så meget forskelligt, og det skal vi vise de unge mennesker,« siger Michael Betteridge.

»Vi skal lave en morgendagens opera, som rører dem, og basere den på en historie, som efter deres mening er vigtig. Faktisk kan man sige, at ”New Beginnings” er mere en rejse end en historie.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Friheden er etisk begrundet

Filip Steffensen, næstformand, Liberal Alliances Ungdom, Aarhus, Langballevej 134, Mårslet

Debat: Nedrivning løser ikke parallelsamfund

Britt Bager, boligordfører for Venstre, valgt i Østjyllands Storkreds
Jeg kan love, at der vil være langt flere konkrete redskaber i regeringens udspil end et par nedrivninger hist og her.

Åbent brev: Presser Aarhus Kommune retsstillingen for at spare penge på børn med handicap?

Charlotte Jensen, | Kis Holm Laursen, | Gro Nielsen, | Claus Thomasbjerg, | Marianne Banner, | Nina Rasmussen, | Rikke Ingemann, | Conni Andersen, | Anne Kjeld Pedersen, | Viggo Jonasen, | Tomas Bjørn Pedersen, | Morten Olesen, | Jan Østergaard, mangeårig bisidder i handicapsager og til daglig chefanklager
Åbent brev til politikerne i Aarhus Byråd – med håb om en konstruktiv dialog, og at handicappede børn kan komme på den politiske dagsorden i Aarhus Byråd på et oplyst og velunderbygget grundlag.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her