Ekspert: Skotland kan "absolut intet" gøre ved brexit

Skotland vil bevare sin status i EU, lød det tirsdag fra førsteministeren. Men det bliver meget, meget svært at realisere.

Artiklens øverste billede
Nicola Sturgeon vil kæmpe for, at Skotland kan forblve medlem af EU. Foto: Jane Barlow/AP

Nicola Sturgeon, Skotlands førsteminister, er »fast besluttet på at bevare Skotlands forhold og plads inden for EU«. Onsdag rejser hun til Bruxelles for at drøfte brexit-konsekvenserne for Skotland med formanden for Europaparlamentet. For i det kaos, Storbritanniens nylige farvel til EU, har skabt, er hun »overbevist om, at Skotlands stemme vil blive hørt«.

Sådan lød det tirsdag, da hun adresserede det skotske parlament i en tale. Og måske hun også kan opnå i hvert fald én af de to ting. Altså, det med at blive hørt. Det andet - »at bevare Skotlands forhold og plads inden for EU« - bliver straks sværere.

»Hun kan lave en masse politisk larm,« lyder det fra Edward Ashbee, professor og lektor i britisk politik ved Copenhagen Business School.

Men meget andet opnår hun ikke. Fordi:

»Når alt kommer til alt, ligger Skotland - det skotske parlament og den skotske regering - under for den britiske regering i Westminster. Der kommer til at være moralske og politiske krav fra Skotland, men Skotland kan på ingen måde få lov til at frigøre sig fra Storbritannien uden Westminsters accept,« mener professoren.

Vil Skotland fortsat have EU-privilegier, ville det betyde, at landet skulle have uafhængighed fra Storbritannien. Og det har skotterne allerede én gang for blot to år siden stemt nej til ved folkeafstemningen i 2014. Måske resultatet i dag ville se anderledes ud, hvis endnu en folkeafstemning om uafhængighed blev udskrevet - men sådan en folkeafstemning bliver ikke udskrevet, med mindre regeringen i Westminster tillader det. Og:

»Jeg tror ikke, at Westminster vil tillade endnu en folkeafstemning lige nu,« mener Edward Ashbee: »I stedet håber den britiske regering nok på, at presset fra Skotland vil fortage sig med tiden.«

I Skotland stemte 62 pct. af befolkningen torsdag for at blive i EU - men fordi et flertal på 52 pct. i Storbritannien som helhed omvendt stemte sig ud af unionen, må Skotland nu følge med. Det er det, Nicola Sturgeon er utilfreds med.

»Nicola Sturgeon forsøger at gøre det politisk uacceptabelt, at Skotland kan blive skubbet ud af EU mod sin vilje, men forfatningsmæssigt er der absolut intet, hun kan gøre ved det,« forklarer Edward Ashbee.

Martin Schulz, formand for Europaparlamentet, har også over for The Guardian udtrykt, at Skotlands position i EU først og fremmest må afhænge af situationen i Storbritannien:

»Det må være et indenrigsanliggende i Storbritannien. Alt, hvad der vedrører den interne debat må tages inden for de institutioner, der er i Storbritannien,« sagde han til The Guardian efter Sturgeons tale.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.