Kæmpebiller indtager Dyrehaven

Dyrehaven nord for København har onsdag fået 39 nye behornede beboere.

Artiklens øverste billede
Eghjorten kan blive op til ti cm lang. Den lever de første fem år som larve under jorden og dør efter en sæson i det fri. Foto: AP

Med sine to horn, seks ben og 10 centimeter-lange krop, er den Europas største bille og konge af skoven.

Det er naturligvis eghjorten, der er tale om.

Onsdag sætter Naturstyrelsen 39 eksemplarer af den spektakulære bille ud i Dyrehaven nord for København. Og det er først og fremmest for at vise, at biodiversiteten i de danske skove er i bedring, fortæller naturvejleder ved Naturstyrelsen Jes Aagaard.

»Billerne uddøde i Danmark for 40 år siden, fordi vi drev vores skove for rationelt. Når skovfogeden så et træ, der væltede, så nåede det ikke engang at ramme jorden, før det enten var lavet til brædder eller brænde, fordi det kunne sælges. I dag ved vi, at vores natur og vores skove gerne skal opfylde nogle mål for biodiversitet, og derfor efterlader vi mere dødt træ i skovene, som rigtig mange svampe og insekter har behov for,« siger han.

I 1992 indførte Miljø- og Fødevareministeriet Naturskovsstrategien, der satte fokus på biodiversitet i de danske naturskove og andre skovtyper. Man blev bevidst om vigtigheden af at efterlade dødt ved i skoven. "Genudsætningen" af eghjorten skal derfor også forstås som en symbolsk handling, forklarer naturvejlederen:

»Vi gør det for at sige, at vi i dag driver skovene på sådan en måde, at der er plads til eghjorte, som er en meget spektakulær og sårbar art, der er forsvundet. Vi vil gerne have den igen, fordi den er et symbol eller kvalitetstempel på, at der er rigtig meget andet, der igen kan være i skoven«.

På trods af dens imponerende horn er kæmpebillen, der lever af plantesaft fra egetræer, i øvrigt ufarlig. Og skulle man være så heldig, at se en af Dyreparkens nye beboere, skal man ikke tage dem med hjem - de er nemlig fredede.

I løbet af de sidste fire år, er der i alt udsat 112 voksne eghjorte og 180 eghjorte-larver på fem lokaliteter i Dyrehaven. Larverne har forskellige aldre og vil sikre de næste generationer. De 39 nye eghjorte er købt fra firmaer i Polen og Sverige.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.