Rapport: Skift samtlige plader

Venstre vil have placeret ansvaret for, at 6.400 kvm fugtsugende vindspærreplader i Dokk1’s facade efter alt at dømme skal udskiftes.

Fugtskader, potentiel svampevækst og påbegyndte skader på øvrige bygningsdele.

Sådan lyder det i en rapport fra Teknologisk Institut, der har undersøgt de såkaldte MgO-vindspærreplader i Dokk1’s facadeopbygning.

Rapporten er lavet for Aarhus Kommune og konkluderer ifølge et notat, som blev sendt til byrådet tirsdag, at samtlige 6.400 kvm MgO-plader skal udskiftes.

Af notatet fremgår det desuden, at kommunen har rejst krav mod totalrådgiver på anlægsprojektet, arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen Architects samt entreprenøren, NCC.

Hos NCC Danmark A/S er sektionschef Jens Thamdrup ærgerlig over den situation, byggesagen er havnet i.

»MgO-pladerne var en anerkendt og flittigt brugt plade i byggebranchen på det tidspunkt, vi udførte arbejdet. Vi anser derfor som udgangspunkt sagen som en udviklingsskade. Det er svært at gøre nogen direkte ansvarlig for det,« siger han og tilføjer:

En løsning skal findes

»Vi skal sammen med vores kunde (Aarhus Kommune, red.) finde en løsning på, hvornår og hvordan de her plader skal skiftes ud.«

Ifølge stadsdirektør Niels Højberg, Borgmesterens Afdeling, som bygningen refererer til, er skylden endnu ikke placeret hos nogen.

»Da pladerne blev sat op, var de godkendte til at sætte op, og problemet med dem, blev konstateret et år efter, at de var sat op. Vores holdning som bygherre er, at vi mistænker ingen for at have gjort noget i ond tro,« siger stadsdirektøren, som tilføjer, at der venter et komplekst juridisk spil om, hvorvidt det er rådgivere, entreprenører eller kommunen selv, der skal betale regningen for udskiftningen af pladerne.

»Efter at vi er blevet færdige med Dokk1, og den er blevet så vel modtaget, er det rigtigt ærgerligt at få sådan et problem,« siger han.

Ansvar skal placeres

Først og fremmest skal ansvaret forsøges placeret hos rådgivere, entreprenører eller producenterne. Kan det ikke lade sig gøre, må det være en politiker, som ender med aben for fejlen.

Sådan lyder det fra Venstres leder, børne- og ungerådmand Bünyamin Simsek, efter at Magistraten mandag fik en orientering om, at de problematiske vindspærreplader på Dokk1 skal fjernes.

»Vi agter absolut at forfølge rådgiveransvaret, produktansvaret og entreprenøransvaret, som vi har købt og betalt for, fordi vi jo ikke er eksperterne. Jeg håber, vi kan placere et ansvar dér. Hvis ikke må der placeres et politisk ansvar for den beslutning og den fejl, der er blevet lavet,« siger han.

»Uanset hvad, er det bare brandærgerligt, at et super-projekt, som er blevet til en stor succes, skal overskygges af nogle byggetekniske fejldisponeringer, som er alvorlige, og som også får økonomiske konsekvenser,« lyder det fra Bünyamin Simsek.

Hurtig udskiftning

Ifølge Tommy Bunch-Nielsen, direktør og rådgiver i Bunch Bygningsfysik A/S, koster det typisk omkring 2.000 kr. pr. kvm at udskifte vindspærreplader.

Regningen for at udskifte de 6.400 kvm såkaldte MgO-plader anslås dermed at koste knap 13 mio. kr.

Af byrådsnotatet fremgår det, at kommunen grundet risiko for yderligere følgeskader vil igangsætte udskiftningen af pladerne så hurtigt som muligt, samt at udfaldet af de igangværende forsikringssager først forventes at blive afgjort i løbet af 2017.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.