Fodboldfans opførte sig pænt, men virolog er bekymret

Fejringen af AGF's bronzemedaljer fik søndag aften op mod 1.000 fans til at stimle sammen på Rådhuspladsen.

Artiklens øverste billede
AGF-fans fejrede bronzemedaljerne med fyrværkeri på Rådhuspladsen i Aarhus. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

Østjyllands Politi havde på forhånd oprettet fem midlertidige ”corona-hotspots”, som skulle forhindre AGF-fans i at forsamle sig på alt for lidt plads i løbet af søndagen.

Politiet forventede, at glade aarhusianere ville fejre fodboldholdets medaljer ved bl.a. Store Torv, ved Sct. Pauls Kirkeplads og ved Telefonsmøgen/Busgaden. Ved etableringen af hotspot kan ophold forbydes på stedet, hvis politiets anvisninger ikke bliver respekteret.

Der er en risiko

Men covid-19-smittefaren fik søndag aften i perioden fra cirka klokken 22 til 23.45 omkring 1.000 mennesker til at samle sig på Rådhuspladsen, hvor politiet ikke havde udpeget et hotspot. Ved 23-tiden opfordrede politiet på Twitter til, at man splittede sig op i mindre grupper for at undgå smittefare.

Fejringen af fodboldholdet bekymrer Hans Jørn Kolmos, som er professor i klinisk mikrobiologi fra Syddansk Universitet.

»Når man står mindre end en meter fra hinanden, råber og er højrøstet, så er der selvfølgelig risiko for, at man spreder virus, hvis der er en blandt deltagerne, som er smittet,« siger Hans Jørn Kolmos til Ritzau.

I den foregående uge – uge 30 – har antallet af nye coronasmittede danskere alle dage været over 40. Og derfor bør man også tage søndagens fodboldfejring alvorligt, mener professoren.

»Den type af begivenheder bør vi altså ikke have for mange af. Hvis vi bare lader det blive vores nye normal i en periode, hvor smittetrykket stiger, efter at vi har passet på i så mange måneder, så får vi flere smittede. Det kan ikke undgås,« siger Hans Jørn Kolmos.

I løbet af de seneste uger har der været en stigende tendens i antallet af coronasmittede i Danmark. I løbet af weekenden er der registreret 109 nye coronatilfælde i Danmark. Ifølge Hans Jørn Kolmos er risikoen for smitte større ved en begivenhed som fodboldfejringen i Aarhus end ved en stor demonstration.

Østjyllands Politi valgte ikke at skride ind over for forsamlingen på Rådhuspladsen. Ifølge de nuværende regler, der skal hindre spredning af smitte, må folk p.t. højst samles i grupper på 100 personer på offentligt område.

»Det var vores vurdering, at det ville blive en uforholdsmæssig brug af magt, hvis vi begyndte at dele folk op i grupper på 100 personer,« siger politiinspektør Martin Løye fra Østjyllands Politi.

Politiinspektøren understreger, at der var tale om glade mennesker, der festede. Der var ikke ballade. Desuden betyder det ifølge politiinspektøren noget, at det ikke var en planlagt begivenhed.

Fire sigtelser

Østjyllands Politi foretog fire sigtelser i forbindelse med fejringen af AGF, som ifølge Martin Løye generelt foregik fredeligt.

To personer er sigtet for forstyrrelse af den offentlige orden. Den ene er en 18-årig mand, som efter kampen kl. 23.52 blev anholdt og sigtet for forstyrrelse af den offentlige orden på Rådhuspladsen i Aarhus. Den 18-årige optrådte ifølge døgnrapporten fra Østjyllands Politi konfliktsøgende over for politiet på stedet, gik flere gange ind foran patruljevogne og nægtede at efterkomme gentagne anvisninger om at trække længere væk fra betjentene. Da den 18-årige begyndte at råbe skældsord efter politiet, blev han til sidst anholdt og sigtet for forstyrrelse af den offentlige orden.

Politiet sigtede også en fan for overtrædelse af fyrværkeriloven, mens en anden fan blev sigtet for ulovlig indtrængen (også kaldet husfredskrænkelse), da personen efter kampen løb ind på fodboldbanen på Ceres Park.

maria/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen