*

2007: Historien om den militante venstrefløj

”Blekingegadebanden” står som et monument over journalistisk dokumenterede bøger. Men samtidig rummer den også dybt i sine sætninger forfatteren Peter Øvig Knudsens personlige historie fra en periode i livet.

2005: Balladen om Jørgen Leth

Fra udhængt liderbasse til hyldet kultdigter, der må skrive autografer på unge pigers bryster. Forfatterens oplevelser med bogen ”Det uperfekte menneske” er en vild historie.

2004: Ondskaben i os alle

”Undtagelsen” blev afvist på forlaget People’s Press, før den blev en bestseller for Gyldendal. Forfatteren ville ikke skrive den om eller forkorte den, for voksenmobning kan ikke beskrives kort. Der skal mange sider til at beskrive alle de bittesmå ting, som tilsammen bliver til ondskab.

2003: Bogen om den dybeste hemmelighed

Dan Browns ”Da Vinci Mysteriet” er blandt de bedst sælgende og mest kontroversielle bøger nogensinde. I 80 millioner hjem over hele verden kan man læse det, som halvdelen af alle danskere betragter som den delvist sande historie om Jesus og den hellige gral.

2002: »Gør som de store boksere«

Jakob Ejersbos ”Nordkraft” blev en af de største danske romansucceser i nyere tid, selv om det helt frem til udgivelsesdagen absolut ikke lovede godt. For Ejersbo betød succesen, at han fik mulighed for at kaste sig ud i sit drømmeprojekt.

2001: Dødedansen om Krag

Bo Lidegaards biografi om Jens Otto Krag blev hyldet og vakte debat for 10 år siden, og forfatteren erindrer arbejdsprocessen som ekstremt presset.

1999: Den store fortælling om den svundne tid

På tærsklen til årtusindskiftet udkom et tidsbillede – et stykke erindring om en tid og et sted, der endegyldigt er forbi. Vi labbede det i os, måske i ren forbløffelse over, hvor hurtigt det forsvandt.

1998: Verdensmanden Potter

Den bebrillede troldmandselev blev ikke kun et globalt fænomen og satte litterære rekorder. Harry Potter gav også en hel branche nyt liv i en tid, hvor man for alvor diskuterede, om bogen havde en fremtid.

1997: Superstjernen, der stod af

Den indiske forfatter Arundhati Roy har kun skrevet én skønlitterær bog, verdenssuccesen ”De små tings Gud”. I dag er hun politisk essayist og aktivist – med en ifølge historikeren Henrik Jensen rigeligt skinger stemme.

1996: Tabet af evighed

Søren Ulrik Thomsen står med sine syv digtsamlinger og sine essays for et af de væsentligste forfatterskaber i nyere tid. Med ”Det skabtes vaklen” kulminerede et formsprog, mens indholdet kredser om eksistentielle emner som skabelsen og den forgængelighed titlen varsler.

1995: Den sidste digter

Inden Michael Strunge tog sig eget liv ved at springe ud af vinduet i Webersgade, begik han en enestående bedrift ved at skrive 11 digtsamlinger på syv år, som er samlet i ”Samlede Strunge”.

1994: Nedtælling til årtusindet

På kanten af årtusindskiftet med apokalypsen hængende over hovedet og meningsløsheden ætsende under en kræftfremkaldende sol finder tre unge sammen i Douglas Couplands ”Generation X” og fortæller historier i en verden blottet for sammenhæng og egen identitet.

1993: Én kvindes Kina

Jung Changs fortælling om det 20. århundredes Kina var en så stor succes, at ”Vilde Svaner” blev hele Vestens opfattelse af landet mod øst. Og et bidrag til den censurramte historieskrivning.
Se flere nyheder
Forsiden lige nu
Om temaet

Jyllands-Postens kulturredaktion har kåret 50 års vigtigste film, som har kunnet ses i danske biografer.

I 50 artikler portrætteres de film, som et nedsat dommerpanel har fundet vigtigst hvert år.


Annonce
Annonce
Anbefaler
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her