*

Euro 2012

Mystisk græker skal skaffe EM-succes

Grækenlands største angrebsstjerne er forfulgt af et stort ego og har haft en urolig karriere.

Theofanis Gekas efter et mål mod Kroatien. Foto: AP

Forestil dig dette: På et stadion i Bochum i Tyskland står et hold bestående af kvindelige fodboldspillere fra Grækenland og varmer op under kyndig vejledning af en professional fodboldspiller. Opvarmningen består af en traditionel græsk dans.

Pigerne i Hellas Bochum har svært ved at tro deres øjne, for deres fodboldtræner er ingen ringere end Theofanis Gekas, der blev topscorer i den tyske Bundesliga i sæsonen 2006/2007. Historien her illustrerer på bedste vis, at du aldrig ved, hvor du har Gekas.

Mystisk men vigtig

Hele hans fodboldkarriere har været præget af skift. Han har indtil videre spillet for ni forskellige klubber, men de fem af dem har han været udlånt til. Han er lidt af et mysterium, men han er en vigtig spiller, hvis Grækenland skal gøre sig forhåbning om at nå langt ved EM i Polen og Ukraine.

Gekas er født i Larissa den 23. maj 1980, og som helt ung var han faktisk en talentfuld bryder i græsk-romersk stil. Han valgte dog at satse på fodbold, og det skulle vise sig at være et klogt valg. Han begyndte sin karriere i den lokale fodboldklub, Toxotis og skilte sig hurtigt ud pga. sin hurtighed, adræthed og de mange mål.

Kometkarriere

Han blev i klubben i tre år, hvor han sammenlagt scorede mere end 20 mål. Efter Toxotis’ nedrykning til 3. division flyttede han til Larissa. Her blev han 2. divisionens topscorer med 14 mål i 26 kampe i sin første sæson for klubben, og det banede vejen til den græske superliga. Det skræmte ham ikke. Han fortsatte med at gøre det, som han gør bedst: at score mål. Midtvejs i sæsonen 2004/2005 besluttede Panathinaikos, at de havde set nok og skrev kontrakt med ham.

I sin første sæson blandt de allerbedste fortsatte han med at score mål, og han blev ligaens topscorer. Ikke dårligt. Efter endnu en sæson begyndte der at gå rygter om, at Panathinaikos ville lave en bytteaftale mellem Dimitris Salpiggidis fra PAOK og Gekas. Gekas blev rasende og lækkede nyheden til medierne. Han havde allerede besluttet sig for at forlade Panathinaikos, uanset hvad der skete med PAOK-kontrakten.

Det var sådan, hans nomadekarriere begyndte. Han blev udlånt til Bochum, og det var også her, at hans karriere virkelig tog fart. På beundringsværdig vis blev han topscorer foran spillere som Miroslav Klose og Roy Makaay, og det til trods for at Gekas spillede for en nedrykningstruet klub. ”Han har været vores redningsplanke i denne sæson,” udtalte Bochums træner Marcel Koller.

Krisen i England

Derefter blev han solgt til Bayer Leverkusen for 20 mio. kr., men blev der som sædvanligt ikke længe. Han scorede 11 mål i løbet af den første sæson, men et halvt år senere var han allerede på vej til Portsmouth, som han var blevet udlånt til. Det var Tony Adams der bragte Gekas til klubben.

Men den tidligere forsvarsspiller for Arsenal, blev fyret ret kort tid efter og erstattet af Paul Hart, som ikke havde øje for Gekas’ evner. Den græske angriber kan muligvis virke en smule dvask til tider, men der er ingen tvivl om, at han har et utroligt instinkt for at score mål.

Det endte med, at Gekas sammenlagt spillede et minut for "Pompey", som Portsmouth kaldes. Det minut fik han i en kamp mod West Bromwich, hvor han blev skiftet ind i stedet for Jermaine Pennant.

Vred græker

Det gjorde selvfølgelig Gekas vred.

”Jeg fortjener ikke at blive behandlet sådan her. Jeg mener, at mit cv taler for sig selv. Jeg forlod ikke Leverkusen, der var på vej til at blive tyske mestre, for at komme her og sidde på udskiftningsbænken for en klub, der kun kæmper for sin overlevelse."

Harts svar var lige så bidende, som det var provokerende: ”Jeg kan fint forstå hans frustration, men på den anden side findes der jo masser af mennesker, som er frustrerede over deres liv.”

Endnu en sæson – endnu et udlån. Denne gang endte han i Hertha Berlin, hvor han i debutkampen mod mestrene fra Wolfsburg scorede hattrick, og var med til at vinde kampen 5-1. Men til trods for at han scorede 6 mål i 17 kampe, måtte Hertha rykke ned.

Hos Eintracht Frankfurt scorede han endnu flere mål (23 mål på 48 kampe fordelt på to sæsoner), men hen imod slutningen af sæsonen 2011-2012 var den fremherskende stemning, at Gekas’ tid i Tyskland snart var forbi. Selvom han havde spillet en god sæson, så havde han spillet for en nedrykningsklub. Det betød, at der ikke var nogen af de store klubber, som viste interesse i ham.

Lærte aldrig sproget

Han forlod herefter Eintracht Frankfurt, der blev Gekas’ sidste klub i Tyskland.

Til trods for sine næsten seks år i Tyskland, lærte han aldrig at tale sproget. Det var der mange, som stillede sig uforstående overfor i Eintracht.

”Hvordan er det muligt for en person at bo i Tyskland i over fem år, og ikke være interesseret i at lære sproget?” har Egon Loy på et tidspunkt udtalt.

Loy var i mange år målmand for Eintracht, og er for mange en legende der. Som svar på kritikken sagde Gekas: ”Jeg bliver betalt for at score mål – ikke for at tale.”

I januar 2012 kom han til den tyrkiske storklub Samsunspor som den første græker, der nogensinde har spillet i den tyrkiske superliga. Igen kom han godt fra start. Han gjorde det godt i kampen mod Orduspor, og i kampen mod Fenerbahce scorede han endnu en gang hattrick.

”Min tid i Tyrkiet hos Samsunspor har uden tvivl været højdepunktet i min karriere,” har han sagt. Men om han stadig vil være at finde i Samsunspor efter sommerens slutrunde – det ved ingen, og sikkert heller ikke Gekas.

Grækenland har kun sport

Mål har han scoret masser af for såvel Grækenland som for alle de klubber, han har spillet for. Til tider har han ikke været til at stoppe, og han blev topscorer for Grækenland i EM-kvalifikationskampene i 2008 med fem mål. I kvalifikationskampene til VM i 2010 blev han topscorer blandt de europæiske hold.

Den 9. september meddelte Gekas, at han stoppede på det græske landshold. Hans begrundelse var ”særlige omstændigheder på holdet.”

Der blev spekuleret i, om Gekas havde landsholdskammeraten Konstantinos Katsouranis i tankerne. Tilsyneladende mente Gekas, at Katsourani havde for stor en indflydelse på holdet og for meget at skulle have sagt i beslutningsprocessen. Han undskyldte et år senere, men for Grækenlands tilhængerne føltes det mest som om, at Gekas bare prøvede at komme i søgelyset igen, efter at forholdet til Eintracht Frankfurt var kølet af.

Grækenland har været meget igennem i de seneste par år, og der er ingen tvivl om, at selv den mindste succes ved EM i 2012 vil være af stor betydning for landets befolkning. Gekas selv har udtalt: ”Jeg tror, at sport er det eneste, som Grækenland har tilbage lige nu.” Derfor har grækerne også brug for Gekas.

Artiklen er skrevet af sportsskribent ved Sport24.gr, Stavros Drakoularakos. Følg ham under sommerens EM på Twitter.

Denne artikel er bragt i samarbejde med et europæisk netværk af sportsmedier.

Netværket er opstået på initiativ af det velanset britiske medie The Guardian og består et medie fra hvert af de deltagende lande i Euro2012.

LÆS OGSÅ: JP i stort europæisk samarbejde

Flemming Lassen

 • Flemming Lassen (1902-1984) var en dansk funktionalistisk arkitekt, bror til arkitekten Mogens Lassen.
 • 'Den trætte mand' var oprindeligt tegnet til Snedkerlaugets Møbelkonkurrence i 1935 og er produceret i et halvt hundrede eksemplarer. Det var Flemming Lassens mål, at man skulle sidde »så varmt og trygt som en isbjørneunge i favnen på sin mor midt på indlandsisen« ifølge Bruun Rasmussen.
 • Min egen stol er Flemming Lassens egen stol, kun produceret i det ene eksemplar.
 • Flemming Lassen arbejdede sammen med arkitekten og designeren Arne Jacobsen i 1930'erne, men fik aldrig den store anerkendelse, da han levede.
 • Men nu er hans hyggelige og bamsede udtryk noget af det hotteste i udlandet.

Følg
Jyllands-Posten
De 50 største arkæologiske fund
Forsiden lige nu
Afstemningen

Sådan stemmer du

  Du kan afgive din stemme fra den 29. januar til og med den 5. februar, da afstemningen slutter. Du kan kun afgive én stemme på det fund, som du mener er det største. Det fund, der får flest stemmer, bliver offentliggjort i avisen og på vores site søndag den 12. februar. De tre fund, som får flest stemmer, vil også blive særligt omtalt på vores site, hvor vi offentliggør de tre kapitler fra bogen ”50 fund - højdepunkter i arkæologien”, som fortæller om de kårede fund.

Her kan du stemme

Om temaet

Hvad er verdens største arkæologiske fund. Er det f.eks. Den kinesiske terrakottahær? Grauballemanden? Tutankhamons grav? Eller en anden spektakulær bygning, genstand eller person?

Jyllands-Posten inviterer i samarbejde med Aarhus Universitetsforlag læserne med til at kåre verdens største arkæologiske fund. Det fund, som er mest banebrydende. Fundet der måske fortæller den væsentligste historie om vores fortid, og hvordan vi har levet. Eller som bare er så storslået og fascinerende, at vi bliver slået omkuld af dets storhed og af bar begejstring over, hvad mennesket i virkeligheden er i stand til at skabe eller bygge.

Kåringen tager udgangspunkt i bogen ”50 fund - højdepunkter i arkæologien”, der er udgivet af Aarhus Universitetsforlag.

Alle, der stemmer, vil modtage ”50 fund - højdepunkter i arkæologien” som e-bog, og vi trækker desuden lod om 20 fysiske eksemplarer af den flotte bog blandt de læsere, der har stemt på det fund, der kåres som det allerstørste.

JP Anbefaler
Køb bogen

Køb bogen: "50 fund - højdepunkter i arkæologien"

  Hardback: 350 sider, rigt illustreret med farvefotos Redaktion: Vinnie Nørskov og Peter Pentz
  Forlag: Aarhus Universitetsforlag
  Pris: 349,95 kr. JP-abonnenter: 299 kr.
  Er udkommet og er fjerde bind i serien ”50 højdepunkter”. der tidligere har fortalt om de største opdagelser, ideer og opfindelser.

Køb bogen her

Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her