*


Tennis

Blev Maria Sharapova knaldet for det nye epo, meldonium?

Maria Sharapova er langt fra den eneste, der er blevet testet positiv for meldonium.

Maria Sharapova kan se frem til to år på sidelinjen. Arkivfoto: Matt Rourke/AP

Cykelrytternes misbrug af epo – bruges normalt til at behandle patienter med for lav mængde af røde blodlegemer – fik lægemidlet frem i offentligheden og blev nærmest et synonym med doping.

Nu kan det være, at man skal til at vænne sig til det lidt mindre mundrette stof, meldonium.

Mandag stod tennisstjernen Maria Sharapova frem og sagde, at hun var blevet testet positiv for stoffet under deltagelsen i Australian Open.

Sharapova er testet positiv for forbudt stof

Men hun er ikke den eneste sportsudøver, der er blevet knaldet for meldonium.

Mandag kom det også frem, at den russiske kunstskøjteløber, Ekaterina Bobrova, guldvinder under vinter-OL i 2014 havde taget stoffet. Også den russiske cykelrytter Eduard Vorganov er blevet testet positiv.

Shaparova indrømmede, at hun havde taget stoffet i 10 år, men at hun ikke havde lagt mærke til, at det var kommet på det internationale antidopingagentur, Wadas, forbudte liste fra 1. januar.

Grunden til, at Wada skred ind er, at en amerikansk antidopinggruppe, Partnership for Clean Competition, i september 2015 undersøgte 8.300 sportsudøveres urin for stoffet. 182 (2,2 pct.) af disse testede positive, og derfor valgte Wada at skride ind.

Meldonium sælges under navnet Mildronate fra den lettiske medicinproducent Grindex. Mildronate bruges til patienter med brystsmerter, men Grindex skriver også, at mennesker med normalt helbred kan ”forbedre sin fysiske kapacitet” – og Wada kategoriserer da også stoffet som præstationsfremmende.

Sorte pletter på den hvide tennissport

Meldonium fremmer optagelsen af ilt og øger udholdenhed. Letland eksporterede Mildronate for omkring 500 mio. kr. i 2013.

Wada annoncerede i september 2015, at stoffet ville blive ulovliggjort pr. 1. 2016.

Abeba Aregawi fejrede sin sikre sejr i kvindernes 1500 meter-finale ved VM. Foto: Anja Niedringhaus/AP

Ud over Sharapova, Bobrova og Vorganov er den svenske – etiopiskfødte – 1.500-meterløber Abeba Aregawi og de ukrainske biatleter Artem Tyshchenko og Olga Abramova blevet testet positive for meldonium.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Sport

Fodbold uden grænser: Jorden kalder Spanien

Det spanske landshold er i færd med at forny sig uden at give køb på de velkendte dyder. Men nederlaget til Kroatien afslørede, at landstræner Vicente del Bosque endnu ikke er helt i mål.
Annonce
TV
Annonce
Bolig
Sådan skabte familien Lykke en strandvejsvilla, der forandrede familiens liv
Familien Lykke boede i otte år i deres hus ved Strandvejen i Køge, før de opførte den tilbygning, som forvandlede et småt og ordinært hus til et rummeligt og moderne hjem. 
Se flere
Det store ikon for byen
Byhistorie: Aarhus Rådhus fremtræder som en sjælden vellykket bygning, der er blevet en del af det aarhusianske dna. Sådan tegnede det ikke, da huset skulle bygges, og borgerne forlangte et rigtigt rådhus mmed tårn. Dette er historien om rådhuset, der fylder 75 år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her