*

Politik

Politiet stopper fatwa-undersøgelse af Yahya Hassan

Omstridt imam vil måske bare selv lave digte, siger Københavns Politi.

Yahya Hassan Foto: Gorm Branderup/Polfoto

Københavns Politi har med øjeblikkelig virkning stoppet undersøgelsen af en omstridt video, der angiveligt truede den meget omtalte unge digter Yahya Hassan.

I videoen siger den danske imam Abu Ubaydillah ellers, at han har erklæret »fjendskab« mod digteren, og at »vi vil bekæmpe ham«.

Udtalelsen kan »tolkes« som en opfordring til vold, medgiver Københavns Politi.

Bekæmpe med digte

Men ordene i videoen kan også tolkes som noget helt andet.

»Udtalelserne er ukonkrete, og de kan også opfattes sådan, at man vil bekæmpe Yahya Hassan på samme måde, som man mener, at Yahya Hassan bekæmper muslimer – altså bekæmpe med digte,« siger advokaturchef Dorit Borgaard, Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Det er organisationen Dansk Pen, der har politianmeldt imamen for trusler, da Dansk Pen mener, at der var tale om en såkaldt fatwa mod Yahya Hassan.

Men sådan ser Københavns Politi altså ikke på videoen, der er offentliggjort på internettjenesten YouTube og her set af flere tusinde.

Ikke direkte trusler

Københavns Politi mener, at videoen blot »kritiserer« den unge digter for indholdet af hans digtsamling.

I en pressemeddelelse siger Københavns Politi, at digteren »kaldes for ateist og beskrives bl.a. som ’led mod sin mor’. Til sidst konstaterer taleren, at Yahya Hassan har erklæret fjendskab mod muslimerne, og at han vil bekæmpe muslimer med sine digte, og derefter siger taleren: "Vi erklærer fjendskab mod Yahya Hassan, vi vil bekæmpe ham".

Og det er ikke ulovligt.

»Jeg har lagt afgørende vægt på, at der ikke fremsættes direkte trusler rettet mod Yahya Hassan, og at det ikke med tilstrækkelig sikkerhed kan lægges til grund, at der opfordres til vold mod ham,« siger Dorit Borgaard, Københavns Politi.

Pen: Ikke digte

I Dansk Pen er den daglige leder Mille Rode noget forundret over politiets udmelding.

»Det var ikke umiddelbart mit indtryk, at imamen på denne video opfordrer til at lave digte,« siger hun, der i stedet hæfter sig ved, at imamen i videooptagelsen siger, at han vil gøre det samme med digteren, som Muhammed ville have gjort.

»Jeg mener, at det er en trussel. Jeg er ikke tryg ved, at imamen siger sådan. Vi har set mange eksempler på, at unge mennesker har følt sig kaldet til at ville Yahya Hassan nogen ondt. Og de får jo deres budskaber et sted fra. Det er næppe fordi, at de rent faktisk har læst hans digte,« siger Mille Rode.

Yahya Hassan er på grund af flere forskellige trusler nu under beskyttelse af Politiets Efterretningstjeneste.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Min kritik af Nye Borgerlige sættes på pause

Morten Uhrskov Jensen
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan.

Blog: Tag nu styringen af moskeerne og sæt en stopper for det ny byggeri. Ved vi hvilken fundamentalisme disse moskeer er bygget på?

Harun Demirtas
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær.

Blog: Sæt selskabsskatten ned

Jens Kindberg
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt.
Annonce
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her