*

Politik 09.01.2013 kl. 14:26

Banke: Jeg kan vinde næste valg

Fredericias borgmester erkender en række fejl, men understreger også, at hans fejl ikke er mere værd end en flaske vin i Farum.

Fredericias borgmester Thomas Banke (V). Foto: Carsten Andreasen

I dag vendte Fredericias borgmester, Thomas Banke, tilbage til borgmesterkontoret efter nogle ugers sygeorlov. Det skete under heftige protester fra et byrådsflertal, som ikke længere har tillid til ham. Mistilliden bunder i, at Banke i det meste af sin borgmestertid har haft rod i sine bilag og brugt kommunens betalingskort til private indkøb.

Et stort flertal i byrådet ønsker dig ikke tilbage. Hvorfor kommer du så tilbage?

”Jeg har nagelfast forsøgt at sammentømre et samarbejde sammen med De Konservative og Dansk Folkeparti i en borgerlig koalition i Fredericia, og det er gået godt på en lang række områder i de seneste tre år. Det vil jeg meget gerne holde fast i. Og i de sidste par uger, hvor jeg ikke har været en del af det, har der ikke været et ordentligt borgerligt samarbejde. Derfor har jeg taget imod opfordringen fra De Konservative, Dansk Folkeparti og det ene venstremedlem om at komme tilbage.”

Store projekter

Hvordan vil de regere byen?

”Vi har masser af store projekter, som byrådet har vedtaget i enighed. Vi har rigtig mange fælles retninger i byrådet.”

Men hvis hele byrådet er enig om kursen, hvorfor så ikke give borgmesterposten til en af dine kolleger?

”Nu er det sådan, at der et valgresultat fra for tre år siden, som immervæk stadig har en betydning. Og det valgresultat vil blive prøvet om 11 måneder, og så må vi se, om det kan lade sig gøre, eller om det ikke kan.”

Kan dit comeback ikke blive så stort et problem for kommunen, at det er bedst for byen, at du trækker dig?

”Nej, det vurderer jeg ikke. Så skal alle sætte sig over i et hjørne og sige, at de ikke vil noget, så længe jeg er tilstede. Forestiller du dig virkelig, at voksne mennesker skulle gøre det?”

Positivt livssyn

Det kan vel godt tænkes, at et flertal i byrådet vil gøre det?

”Men vil de stemme imod ny lovgivning, som er vigtig for byen? Det tror jeg ikke på. Jeg er liberal, og jeg har et grundlæggende positivt livssyn på mennesker. Også de politiske modstandere, som har svinet mig til i et halvt år.”

Du har haft rod i dine bilag og brugt kommunens betalingskort til private indkøb. Hvordan skal du kunne styre dine bilag fremover, når du ikke har kunnet gøre det de seneste tre år?

”Vent og spørg mig om tre måneder.”

Beklageligt og dumt

Men din kommunaldirektør har flere gange tidligere gjort det klart, at du burde få styr på dine bilag. Hvorfor lyttede du ikke til ham?

”Jeg har ikke forstået budskabet tilpas meget til at indordne mig efter det, og det har været fuldstændig beklageligt og dumt, og det kan jeg kun sige undskyld for. Men jeg har ikke haft nogle onde intentioner.”

Du har i dine kørselsregnskaber forlangt godtgørelse for afstande helt ned til 400 meter. Er det rimeligt?

”Nej, det er faktisk ikke særligt smart. Det er et dumt signal at sende. Jeg er ikke interesseret i at få kørsel for ned til 400 meter.”

Forkert prioritering

Der har også været kritik af, at du har meldt fra til mange møder. Hvordan er din egen vurdering af dine prioriteringer?

”Der har været møder i Billund Lufthavn og Trekantområdet Danmark, som jeg burde have prioriteret anderledes.”

Hvorfor gjorde du det så ikke?

”Der er ingen grund til at komme med alle mulige undskyldninger. Det er bare ikke godt nok.”

Men hvorfor kom du ikke til møderne?

”Jamen jeg har prioriteret noget andet, og i bagklogskabens lys var det ikke rigtigt.”

Presset program

Flere af dine kolleger fortæller, at du meget ofte er kommet for sent til møder eller har aflyst i sidste øjeblik. Hvorfor den praksis?

”Jeg har nogle gange haft et meget presset program, og når en aftale er skredet, er resten af programmet også skredet. Det skal der nu strammes op på.”

Nogen vil mene, at du tænker mere på dig selv end på byen – at du frygter mere for dit eget liv end for Fredericia lige nu?

”Jeg går ikke og tænker på mig selv lige nu. Jeg tænker på, at der skal gennemføres den politik, som vi alle er enige om.”

Ingen betydning for Venstre

Det er måske lidt svært at tro på, at du ikke tænker på dit eget politiske liv?

”Selvfølgelig har man altid en tanke med henblik på sig selv, men det er ikke sådan, at jeg går og tænker, hvordan jeg skal overleve det her. Jeg går sådan set bare og tænker på, at de mange ting, som byrådet er enig om, dem skal vi blive ved med at fokusere på.”

Er du ikke bange for, at du sætter Venstre i et dårligt lys med denne sag?

”Det her er en Fredericia-sag, og jeg tror ikke på, at det betyder noget for Venstre andre steder.”

Der vil muligvis være nogen, som mener, at Venstre har et problem. Peter Brixtofte var også borgmester – og Venstremand?

”Det må jeg tage kraftig afstand fra. Peter Brixtofte betalte aldrig et eneste bilag tilbage, og min samlede mængde af fejl, hvor jeg har betalt pengene tilbage, løber op i 20.000 kr., har nogen regnet sig frem til. Det svarer til, hvad en flaske vin kostede i Farum til et møde.”

Kontakt med V-medlemmer

Hvad siger Venstres ledelse til sagen?

”Jeg tror da ikke, at den synes, at det er verdens sjoveste sag. Jeg har løbende holdt mig i kontakt med de relevante personer i Venstre, som man skal holde sig i kontakt med, men det er mit indtryk, at Venstres landsorganisation har en meget vid ramme i forhold til de frihedsgrader, som lokalforeningerne har.”

Men har Venstre-toppen ikke anbefalet, at du trækker dig?

”Nej, det er ikke rigtigt. Det er naturligt, at jeg i sådan en sag her taler med partiet, men jeg oplever ikke nogen utidig indblanding.”

Bedre borgmester

Føler du dig mere klar til at være borgmester nu end for en måned siden?

”Ja, jeg er i meget bedre form. For jeg spiser ikke længere morfin, det er fri af min krop, og det kan jeg sagtens mærke.”

Tror du selv, at du kan vinde det næste valg?

”Ja, for ellers ville jeg ikke komme tilbage. Hvis jeg skal være helt ærlig, så tror jeg, at folk i Fredericia er kvalmende trætte af at høre om denne her sag.”

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Tilmeld dig Politiks Nyhedsoverblik
forsiden lige nu

Rejsekortet kan spore dig i fem år

Når der tjekkes ind og ud med rejsekort, bliver oplysningerne gemt i fem år. Transportministeriet sætter kammeradvokaten til at granske juraen i sagen.

Norwegian kaster skandinavisk luftfart ud i kaos onsdag

Pilotstrejke hos Norwegian rammer indenrigstrafikken i Norge, Danmark og Sverige og 35.000 passagerer.

Vestlige ledere bruger pisk og gulerod over for Rusland

Sanktioner bliver først ophævet, når Minsk-aftalen for det østlige Ukraine er ført helt ud i livet, lyder det.

Terrorvåben blev stjålet af religiøse bandemedlemmer

Det var mænd med tilknytning til kendte islamister, som stjal våbnet, der blev affyret ved Krudttønden.

Endnu en profil melder sig under De Konservatives faner

Tidligere Venstre-politiker Kasper Elbjørn gør Naser Khader følgeskab som nyt medlem i De Konservative.

Her er to veje, som Danmark kan gå

Skal Danmark om 25 år bestå af to altafgørende metropoler, eller skal der satses på landsbyerne? Der er to veje at gå, mener foreningen ”Danmark på Vippen”.
Annonce
Annonce
Christine Cordsen
Annonce
Blogs
Annonce
En billig ekspertomgang
Det fremgår af medierne, at de såkaldte eksperter Hanne Hartoft, Aalborg Universitet (forsker i magtanvendelse over for anbragte børn), og Eva Smith, professor i retsvidenskab ved Københavns Universitet, udtaler, at det er en dårlig løsning, at en 15-årig dreng, der er truet af islamisk radikalisering, er blevet tvangsfjernet af Aarhus Kommune og anbragt i en sikret institution. 
Se flere