*

Kommunalvalg
Politik

Her er den mest troværdige minister

Eksperter kårer klima- og energiministeren som regeringens hemmelige kort.

Regeringens mest troværdige minister er langtfra den mest magtfulde.

Eller den med den mest eftertragtede post. Eller den mest eksponerede minister.

I stedet er det den 45-årige klima- og energiminister Martin Lidegaard, der er regeringens mest troværdige minister, hvis man skal tro en række af landets førende eksperter i politisk kommunikation.

Det skriver netavisen Altinget, der onsdag udkommer med et særligt magasin om magt.

Bruge sit sneglehus

Her er den radikale Lidegaard altså øverst på listen over troværdighed, mens indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vester er nummer to.

Herefter følger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, finansminister Bjarne Corydon og socialminister Karen Hækkerup - alle socialdemokrater.

Der er således ingen SF'ere blandt de fem mest troværdige ministre.

Martin Lidegaards position som mest troværdig skyldes først og fremmest, at han rent fagligt er stærk, lyder vurderingen.

»At være supergodt inde i sit stof er udgangspunktet for al god kommunikation. Og så har Lidegaard en god fornemmelse for, hvornår han skal gå frem på scenen, og hvornår han skal trække sig ind i sit ministerium. Han forstår, hvornår man skal bruge sit sneglehus. Han bruger også meget tid på sonderinger og hemmelige forhandlinger. Det gør, at han ofte udtaler sig på et meget sikkert grundlag,« siger Søs Marie Seerup, tidligere spindoktor for Venstre og nuværende rådgiver i politisk kommunikation, til Jyllands-Posten.

Hænger os ikke ud af halsen

Lidegaard er måske umiddelbart et overraskende valg, da han ikke har været specielt synlig i medierne i regeringens første år.

Eksperterne
 • Mikael Kristiansen
 • Kim Larsen, Burson-Marsteller
 • Søs Marie Seerup
 • Erik Holstein, Altinget.dk
 • Elisabet Svane
 • Palle Smed
 • Sigge Winther Nielsen
 • Lars Nielsen, PrimeTime
 • Niels Krause-Kjær
 • Troels Mylenberg
 • Desuden har tre politiske eksperter deltaget anonymt.

»Men det er samtidig en del af forklaringen på succesen. Man kan naturligvis ikke have en høj troværdighed, hvis folk ikke aner, hvem man er. Lidegaard er dygtig til at være de steder, hvor man forventer, at han vil være. Men ikke for meget, så han kommer til at hænge os ud af halsen,« siger Søs Marie Seerup.

Seerup har sammen været med en række andre eksperter været med til at udpege de mest troværdige ministre.

Thorning helt i bund

Lidegaard var inden sin udnævnelse som minister med til at oprettet den grønne tænketank Concito, og han har således arbejdet med netop klima- og energipolitik i mange år.

»Normalt er det en udfordring, hvis man kommer som fyrtårn inden for sit område - det er dét, man har set være problematisk for både Christian Friis Bach og Uffe Elbæk - for man kan typisk ikke leve op til forventningerne. Sådan er det ikke gået for Lidegaard. Han har fået kommunikeret godt med sit bagland. Han er ikke blevet flået af sine egne,« siger Søs Marie Seerup.

Den socialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt er også at finde på listen over troværdige ministre.

Hun må dog nøjes med en plads som nummer 21. ud af de i alt 23 ministre.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
 • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
 • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Tillykke til Danmark med nederlaget

Anders Vistisen
Danske skatteydere kan glæde sig over, at det europæiske lægemiddelagentur ikke endte i Danmark.

Blog: Stem Enhedslisten ind – og skattely ud

Rune Lund
Alle steder i kommuner og regioner, hvor vi kan forhindre skattespekulanterne i at få snablen ned i fælleskassen, er en sejr.

Blog: Detektor er venstreorienteret propaganda

Rune Toftegaard Selsing
På en god dag er DR's Detektor bare mildt ubegavet og venstreorienteret. På en dårlig er det sammenligneligt med propganda fra den gamle østblok.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her