*

 

Politik

Engell: Rigsrevision ind i radarsag

Ifølge den konservative tidligere forsvarsminister og statsrevisor, Hans Engell, er sagen om Flyvevåbnets radar i Nordafghanistan en oplagt sag for Rigsrevisionen.

Den tidligere konservative leder og forsvarsminister Hans Engell kalder sagen om Forsvarsministeriets udsendelse af Flyvevåbnets mobile radar til Nordafghanistan for "en meget alvorlig sag".

"Fordi den både handler om mange penge og nogle vigtige principper. Det er en sag, som Rigsrevisionen burde gå ind og undersøge. Jeg må sige ligeud, at hvis ikke Forsvarsministeriets departementschef, Lars Findsen, har en meget god forklaring, så kan det koste ham jobbet. Det må jeg sige lige ud. Men jeg tager det forbehold, hvis ikke han har en meget god forklaring. For der er to ting, jeg undrer mig rigtig meget over: Hvem var det egentlig, der pressede på for at få operationscenteret sendt af sted? Og hvorfor får ministeren og Folketinget ikke noget at vide. Det virker meget påfaldende," siger Hans Engell.

Luftoperationscenteret var en del af Helmand-planen 2011-2012 og blev ifølge politikerne tilføjet planen på departementets initiativ, fordi Nato »udtrykkeligt« havde ønsket det udsendt. Men da Forsvarskommandoen efterfølgende rettede henvendelse til Nato, de allierede lande i Afghanistan-styrken ISAF, amerikanerne og briterne, var svaret alle steder et klart nej tak.

Ville sprede styrker

Det skrev daværende forsvarschef Knud Bartels i tre breve til Forsvarsministeriets departement sidste år, men oplysningerne kom ifølge daværende forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) aldrig hende for øre. Hun fik i stedet den opfattelse, at Nato gerne ville have det danske mobile luftoperationscenter sendt til Nordafghanistan, og sådan blev det. Her blev det taget i brug 1. marts.

Nato gjorde ellers Danmark opmærksom på, at udsendelsen af luftmilitære styrker ikke ville opfylde de efterspurgte kapacitetsopbygningsopgaver og ikke ville været bestemt af udviklingen på jorden. Ifølge Nato burde Danmark derfor anvende »normerne inden for styrkeloftet til landmilitære bidrag i Helmand«. Forsvarschefen gjorde videre opmærksom på, at en udsendelse af det luftmilitære bidrag til Nordafghanistan ville sprede de danske styrker unødigt og lægge et yderligere pres på de i forvejen begrænsede logistiske ressourcer inden for ISAF.

»Vi mangler både en forklaring fra departementschef Findsen. Men vi mangler også en forklaring fra tidligere forsvarschef Bartels. Han har direkte adgang til ministeren. Hvis Bartels havde følt, at der er i denne sag var lagt op til nogle beslutninger, som Forsvarskommandoen var imod – så havde han selv kunnet tage en direkte kontakt til Gitte Lillelund Bech. Hun er angiveligt ikke orienteret. Så jeg mener egentlig, at både departementschefen og forsvarschefen har et problem," siger Hans Engell.

Atypisk forløb

Ifølge ham er sagens forløb yderst atypisk. Normalt er det Forsvarskommandoen, som får en henvendelse fra eksempelvis Nato og efterfølgende presser på over for ministeriet for at opfylde ønsket. Derefter er det departementet, som spørger, om der er råd, og om kommandoen har sikret sig, at økonomien er i orden, fordi departementet skal præsentere forslaget for ministeren, som igen skal overbevise regeringen og Folketinget om udsendelsen.

"I denne sag virker det som om, at det er omvendt. Det er de væbnede styrker, som bestemt ikke har været særlig optaget af at sende det af sted, hvorimod departementet har haft sin egen dagsorden. Hvorfor? Det ene forklaring kan være sjusk, og at der simpelthen ikke har været en ordentlig sagsbehandling. Den anden kan være misforståelser. Det lyder lidt mærkeligt, fordi der ligger meget skriftligt materiale i sagen. Den tredje forklaring kan være, at man har haft et ønske – nu taler jeg rent teoretisk – i Flyvevåbnet eller luftoperationscenteret om at få det af sted for at vise, at det kan bruges og spille en rolle. Det kan også være, at man fra departementet har troet, at dette var en efterspurgt vare. Så er det blevet lagt ind i Helmand-planen. Hvis man så først senere bliver opmærksom på, at det slet ikke er efterspurgt, vil man måske ikke erkende, at der er tale om en misforståelse. Så har man sendt det af sted og holdt fast i en beslutning for ikke at vise, at det var en forkert beslutning," siger Hans Engell.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blogs

Blog: Pas på: Nye Borgerlige taler til stodderen i folk, og han har kronede dage

Camilla Schwalbe
De nye borgerlige overgår Dansk Folkeparti på menneskesyn og værdipolitik. De siger al det, som det dunkle vælgerdyb vil høre. Og de har en ”femme fatale” til at lokke folk mod bunden.

Blog: Thulesen Dahl har stadig ikke leveret resultater

Rune Toftegaard Selsing
Thulesen Dahl lever højt på sit partis troværdighed i udlændingespørgsmålet. I realiteten har han endnu ikke leveret hverken virkningsfulde forslag eller resultater.

Blog: Frihed til alle – undtagen muslimerne?

Victor Boysen
Nye Borgerlige vil øge danskernes frihed, men ønsker samtidig et totalforbud mod tørklæder i det offentlige rum. Hvad blev der af friheden til danske muslimer?
Annonce
Biler
Årets Bil 2017: Her er kandidaterne til årets bilpris
Kåringen af Årets Bil i Danmark byder på godt 20 bilnyheder, der alle er på jagt efter at vinde hæderen. For første gang kan det blive en SUV, der løber med sejren, men hybridbilerne lurer. 
Se flere
Bolig
Hvorfor trækker byggesager ud i nogle kommuner?
I to kommuner tager det kun fire dage, mens det i en anden kommune tager hele 101 dage at få en byggetilladelse, men hvorfor er der så stor forskel på sagsbehandlingen i kommunerne? 
Se flere
Viden
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her