*

Politik

Vildledte Findsen sin minister?

Forsvarsministeriets departementschef beskyldes for at have vildledt forsvarsministeren i spørgsmålet om, hvorvidt Nato ønskede en dansk mobil radar sendt til Afghanistan.

Departementschef Lars Findsen beskyldes for at have vildledt forsvarsministeren. Arkivfoto: Lars Krabbe

Forsvarsministeriets departementschef, Lars Findsen, overhørte øjensynligt alle advarsler, som daværende forsvarschef Knud Bartels sendte om udsendelsen af en radar og et mobilt luftoperationscenter til Afghanistan.

Luftoperationscenteret var en del af Helmand-planen 2011-2012 og blev ifølge politikerne tilføjet planen på departementets initiativ, fordi Nato »udtrykkeligt« havde ønsket det udsendt. Men da Forsvarskommandoen efterfølgende rettede henvendelse til Nato, de allierede lande i Afghanistan-styrken ISAF, amerikanerne og briterne, var svaret alle steder et klart nej tak.

Tre breve

Det skrev forsvarschefen i tre breve til Forsvarsministeriets departement sidste år, men oplysningerne kom ifølge daværende forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) aldrig hende for øre. Hun fik i stedet den opfattelse, at Nato gerne ville have det danske mobile luftoperationscenter sendt til Nordafghanistan, og sådan blev det. Her blev det taget i brug 1. marts.

Nato gjorde ellers Danmark opmærksom på, at udsendelsen af luftmilitære styrker ikke ville opfylde de efterspurgte kapacitetsopbygningsopgaver og ikke ville været bestemt af udviklingen på jorden.

Ifølge Nato burde Danmark derfor anvende »normerne inden for styrkeloftet til landmilitære bidrag i Helmand«.

Forsvarschefen gjorde videre opmærksom på, at en udsendelse af det luftmilitære bidrag til Nordafghanistan ville sprede de danske styrker unødigt og lægge et yderligere pres på de i forvejen begrænsede logistiske ressourcer inden for ISAF.

Ekspert: Meget alvorligt

Karsten Jakob Møller er pensioneret generalmajor og i dag senioranalytiker og ekspert i dansk forsvars- og sikkerhedspolitik ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Han er »ganske rystet« over, at Forsvarsministeriet kan sidde en advarsel af den type fra den øverste militære sagkundskab overhørig.

»I virkeligheden er det her et fantastisk godt eksempel på, hvordan departementet trodser rent militærfaglige råd af politiske grunde. Det er meget alvorligt, og jeg mener godt, at man kan kalde det vildledning af det politiske niveau,« siger han.

Lars Findsen har ikke ønsket at lade sig interviewe.

Læs mere i Indblik i Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

Få digital adgang til artiklen. Find det abonnement, der passer dig bedst: Klik her

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Naser Khaders facebookvanvid virker - desværre

Christian Rabjerg Madsen
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook.
Annonce
Vores lærere fortjener den bedste uddannelse
Fremtidens læreruddannelse skal være forskningsbaseret og praksisnær. Og den bør udvikles i tæt samarbejde mellem professionshøjskolerne og universiteterne. Institutionskamp bør afløses af ambitionskamp. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her