*

Politik

Danmark anerkender libyske oprørere

Oprørenes råd er den eneste legitime repræsentant for det libyske folk, fastslår Lene Espersen under besøg i Libyen.

De danske politikere mødtes i Libyen med formanden for de libyske oprøreres Nationale Overgangsråd, NTC, Mustafa Abdul Jalil. Arkivfoto: Hassan Ammar/AP

Danmark anser de libyske oprøreres Nationale Overgangsråd, NTC, som den eneste legitime repræsentant for det libyske folk i overgangsfasen frem mod et frit og demokratisk Libyen.

Det fastslog udenrigsminister Lene Espersen (K) under et besøg hos lederne for det Nationale Overgangsråd, der holder til i den oprørskontrollerede by, Benghazi, i det østlige Libyen.

Tætte bånd til overgangsråd

Dermed melder Danmark sig efter en del tøven i kredsen af lande, som i de seneste uger har anerkendt oprørerne og derved taget endnu et skridt væk fra Libyens leder Muammar Gaddafi.

Hidtil har Danmark kun villet anerkende oprørsbevægelsen som "en politisk dialogpartner", mens oprørerne selv ser NTC som en overgangsregering, der skal fungere, indtil Gaddafi er væltet, og der kan afholdes valg.

Danmark har allerede knyttet tætte bånd til det libyske overgangsråd ved hjælp af en særlig udsending i Benghazi, og den danske udmelding kommer, efter flere andre EU-lande - heriblandt Frankrig, Tyskland og Storbritannien har anerkendt oprørerne.

Møde med NTC's topfolk

Med på turen til Benghazi er repræsentanter fra alle partierne bag den danske indsats - heriblandt Helle Thorning-Schmidt (S), Margrethe Vestager (R) og Søren Espersen (DF).

Her fik de lejlighed til at diskutere situationen i Libyen og NTC's planer for, hvad der skal ske i perioden efter Gaddafi med formand for NTC Mustafa Abdul Jalil og viceformand Ali al-Essawi.

Ved at invitere alle partier bag den danske indsats håber Lene Espersen (K) at give ordførerne et førstehåndsindtryk af situationen i landet og af de mennesker, der udgør det Nationale Overgangsråd, inden partierne skal diskutere indsatsen på Christiansborg.

LÆS OGSÅ: Søvndal: Tid til at anerkende oprørerne i Libyen

Ritzau
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Troen på den egohumanistiske stormagt fosser ud af Sverige

Mikael Jalving
Glem Trump for en stund. Spændingerne i Sverige handler om mere og andet end det og bliver også dansk virkelighed, hvis vi lader stå til.

Blog: Det officielle Sverige skjuler vel ikke noget?

Morten Uhrskov Jensen
Præcise tal er ikke noget, de svenske eliter synes at ønske frem.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her