*

Politik

Derfor ser vi så forskellige målinger

Tre politiske meningsmålinger kommer ud med vidt forskelligt resultat. Læs her hvorfor.

Arkivfoto: Stine Larsen

Hvem ville vinde, hvis der var folketingsvalg i dag?

Ifølge analyseinstituttet Megafon ville Lars Løkke Rasmussen (V) og hans blå blok vinde.

Nej, siger et andet analyseinstitut. Ifølge Greens er det derimod Socialdemokraterne med Helle Thorning-Schmidt og hendes røde blok, der står til at vinde.

Og i en tredje måling fra Gallup står Socialdemokratiet til sin bedste måling i de seneste seks og et halvt år.

Hvad skal man tro?

Hvordan kan analyseinstitutterne dog nå så forskellige resultater?

"Det er fordi vi er klart bedst," lyder det utvetydige svar fra Megafons adm. direktør Asger H. Nielsen, der henviser til, at Megafon siden 1998 har været det institut, der har ramt mest præcist i de politiske meningsmålinger.

Fra Greens lyder svaret:

"Det må skyldes tidsmæssige forskydninger i perioden, hvor svarene er indsamlet. Den politiske uro er så voldsom, at debatten kan ændre på folks svar døgn for døgn," siger videnschef på Dagbladet Børsen Martin Christensen, der også er ansvarlig for Greens målinger.

Greens måling er foretaget fra den 3.-5. januar, Megafons måling er foretaget fra den 4.-6. januar og Gallupmålingen er fra 2.-6. januar. Hvor Greens har spurgt 1.336 personer, har Megafon spurgt 1.030 personer, og Gallup har spurgt 1.444 personer.

Tvivlerne

"Om det er 1.300 eller 1.000, der er spurgt, er ligegyldigt. Jeg kan nævne, at når store amerikanske medier laver målinger, så bygger det på svar fra 1.100 personer - for hele USA. Den statistiske usikkerhed er ens for alle. Afgørende er derimod fejlkilder. Altså om man får det rigtige svar fra interviewpersonerne. Og det er her, at vi mener, at vi er bedst," siger Megafon-direktør Asger H. Nielsen.

Hvor Greens nøjes med at stille spørgsmålet om, hvilket parti man vil stemme på, så kommer Megafons interviewere altid med opfølgende spørgsmål. Dermed samler Megafon også flere af tvivlerne op og får et klart svar ud af dem. I dagens måling fra Greens er der ikke færre end 14,9 pct., der har stemt "ved ikke".

Internet og telefon

Greens måling bygger udelukkende på telefoninterviews. Megafon bygger på en kombination af internet og telefon. 80 pct. bliver spurgt via internettet og 20 pct. via telefon. Her har det ifølge Megafon stor betydning for præcisionen, hvilket panel af "Mini-danmark", man får opbygget.

I forklaringen af at f.eks. De Konservative går tilbage hos Greens og står i stampe i Megafons måling, siger Megafons direktør Asger H. Nielsen, at han finder det sundt altid at tage et realitetstjek:

"Fornuften taler jo imod, at partiet skulle gå tilbage i en periode, hvor Lene Espersen har fået ros fra udlandet, partiet er kommet igennem med sin mærkesag om afvikling af efterlønnen og hvor partiet ikke har været ude i skandaler. Så er det jo selvmodsigende, at partiet skulle gå tilbage."

Hertil siger Martin Christensen fra Greens:

"Jo, men her kommer den tidsmæssige faktor ind i billedet. For de seneste dage har partiet jo igen selv skabt mudder i billedet ved at snakke om skattelettelser samtidig med afvikling af efterlønnen. Det kan jo godt få vælgere til at forlade partiet."

ISO-certificeret

Som argument for Megafons højere kvalitet undlader Asger H. Nielsen heller ikke at gøre opmærksom på, at Megafon er ISO-certificeret efter den branchespecifikke ISO 20252-standard. Standarden regulerer, hvordan undersøgelser må gennemføres.

En tilsvarende certificering har Greens ikke, oplyser Martin Christensen.

Men hvad med os arme vælgere. Hvad kan vi bruge målingerne til, når de er så forskellige?

"Jeg mener nu godt, de kan bruges - i hvert fald vores. Men det hele munder ud i en sørgelig konstatering af, at danske journalister ikke er dygtige nok til kildekritik og til at vurdere, hvilke institutter, der leverer de bedste målinger. Og det må vi nok indstille os på i den kommende tid, hvor der vil komme mange målinger fra alle mulige institutter op til valget," siger Asger H. Nielsen fra Megafon.

Svaret fra Greens lyder:

"Igen må jeg jo bare sige, at folk skal opfatte målingerne som øjebliksbilleder. Tingene ændrer sig lynhurtigt i denne tid," siger Martin Christensen fra Dagbladet Børsen.

LÆS OGSÅ: Målinger: Thorning eller Løkke vinder valget

LÆS OGSÅ: S stormer frem i ny måling

null
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: David Trads er ikke en farlig mand

Lars Boje Mathiesen
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu.

Blog: Europa på vej mod ny Reformation

Mikael Jalving
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne.

Blog: Migrantkrise? Nu skal yderligere 500.000 migranter mod Europa

Anders Vistisen
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her