*

 

Politik

Dette måtte Karen Jespersen ikke sige

Den tidligere velfærdsminister må ikke sige, at en muslimsk talsmand går ind for stening. Men sagde hun det?

Den tidligere velfærdsminister Karen Jespersen (V) må ikke sige, at en muslimsk talsmand går ind for stening, men gerne at han er ekstremist.

Det står fast efter dommen i går i Københavns Byret, hvor landets velfærdsminister fra 2007 til 2009 blev dømt til at betale 10.000 kroner for overtrædelse af straffeloven og fire gange 250 kroner i dagbøder.

Det hun er dømt for er udtalelsen om, at den daværende talsmand for Muslimsk Fællesråd, Zubair Butt Hussain, går ind for stening af kvinder.

Udtalelsen faldt i februar 2009, da Jespersen som velfærdsminister kritiserede, at Københavns Kommune samarbejdede med Muslimernes Fællesråd om udarbejdelsen af undervisningsmateriale om ekstremisme. Kommunen burde ikke samarbejde med organisationer, der havde ekstremistiske synspunkter, kritiserede Jespersen - dengang minister.

LÆS OGSÅ: Karen J. vil ikke trække udtalelse tilbage

LÆS OGSÅ: Karen Jespersen dømt for injurier

Men hvad var det egentlig, at Karen Jespersen (V) sagde for halvandet år siden?

Den udtalelse, som Københavns Byret fandt ubeføjet og dømte Jespersen for, faldt i et interview i Berlingske Tidende den 20. februar 2009 og lyder således:

»For mig handler det her primært om, at jeg er kritisk i forhold til en organisation, der er repræsenteret af personer, som går ind for stening og undertrykkelse af kvinder. Det er sådan, jeg forstår ekstremisme.«

Og den del af dommen forstår Karen Jespersen ikke noget af.

"En meget mærkelig dom"

"Jeg synes, det er en meget mærkelig dom, og jeg stiller mig ret undrende over for den," siger Karen Jespersen til TV2 News.

Venstre-politikeren mener, at sætningen er generel og ikke kan opfattes som en konkret anklage mod nogen enkeltperson. Dommeren mente, at set i en bredere sammenhæng kan sætningen opfattes som et udsagn om Butt Hussain.

"Jeg har ikke på noget tidspunkt sagt - og der findes ikke noget citat, hvor jeg siger - at Zubair Butt Hussain går ind for stening. Jeg har kun konstateret, at han ikke vil tage afstand til stening. Andet har jeg ikke sagt, og det er med velberådet hu. Derfor ender dommen i denne her mærkværdige situation, at man kender en sætning "ubeføjet", hvor han slet ikke er nævnt," siger Karen Jespersen til berlingske.dk.

I clinch med partifælle

Jespersen mener, at en anden sætning i Berlingske-interviewet beviser, at hun er dømt for noget hun ikke har sagt.

Her går hun i rette med partifællen Eyvind Vesselbo, der beskyldte hende for at vrøvle i angrebet på Zubair Butt Hussain. Vesselbo nævner, at Muslimsk Fællesråd er en paraplyorganisation, som repræsenterer mange forskellige organisationer.

"Det har Vesselbo helt misforstået," siger Karen Jespersen i interviewet. Hun tilføjer ifølge berlingske.dk, at "jeg har faktisk gjort mig meget umage med at sige, at det er nogle fremtrædende repræsentanter for organisationen, som jeg kritiserer. Her tænker jeg primært på Abdul Wahid Petersen og Zubair Butt Hussain , som ikke har villet tage afstand fra stening."

Frikendt for "ekstremist"

Karen Jespersen kaldte også talsmanden for ekstremist, men i dette forhold blev hun frikendt. Dermed giver dommen hverken Karen Jespersen eller Zubair Butt Hussain medhold fuldt ud, og derfor har ingen af parterne grund til at være tilfreds med dommen, mener Karen Jespersens advokat.

"Både sagsøger og sagsøgte har grund til at være delvis tilfreds og delvis utilfreds, og derfor kræver det nærmere overvejelse, om man skal gå videre til landsretten," siger kammeradvokat Karsten Hagel-Sørensen til Ritzau.

Heller ikke Zubair Butt Hussain er helt tilfreds med dommen. Han erklærer sig lettet over, at der nu er dom for, at man ikke kan tillade sig alt, uanset hvem i samfundet man omtaler. Men pointerer, at dommen samtidig åbner for mulighed for at "råbe efter" personer, der tager ordet i offentligheden.

Hussain: En uheldig udvikling

"Der er sat en grænse for, hvad man kan tillade sig at sige. Man kan ikke tillade sig at sige noget om folk, som ikke passer, uanset hvor uenig man er med dem. Det er jeg da glad for. At man så kan kalde folk for ekstremister efter forgodtbefindende, betyder vel, at der så er åbnet op for, at man kan bruge det efter behag om folk, som deltager i samfundsdebatten. Det er en uheldig udvikling," siger Zubair Butt Hussain til Ritzau.

Karen Jespersen siger til TV2 News, at hun nu overvejer at anke dommen.

null
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blogs

Blog: Danmark for danskere – og gerne flere af dem

Jens Kindberg
Nej, dette indlæg handler ikke om fertilitet. Men derimod om udlændingedebatten, som i årtier har raset i Danmark. Nogle er strammere – andre slappere. Og nu kaster jeg mig også ind i kampen.

Blog: Ligeglad med Danmark

Rune Toftegaard Selsing
Når vi diskuterer udlændinge og integration, skal vi huske noget væsentligt. Nogen er simpelthen bare ligeglad med Danmark.

Blog: Mediernes tørklæde-myte gør os dummere

Katrine Winkel Holm
Igen og igen får vi at vide, at fortidens danske kvinder gik tildækket som islamiske kvinder. Direkte forkert, men overfladiske medier kan nemt skabe en farlig myte, takket være historieløsheden.
Annonce
Find vej til lykken på Samsø
Samsø er øen, hvor ren og skær lyksalighed er inden for rækkevidde, så snart færgen har lagt til havn. 
Se flere
Bolig
Boliganalytiker advarer mod andelsboligkøb
Regeringens boligskattepakke kaster ikke meget lys over, hvordan andelsejendomme fremover skal vurderes. Problematisk, siger andelsekspert. 
Se flere
Stortest: Her bliver den trådløse lyd kæmpestor
Nu kan du streame musikken trådløst til ægte hi-fi-receivere og på den måde få din yndlingsmusik ud gennem hjemmets stereohøjttalere i stort format. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her